Prijava
petak 23.6.2017
Događaji:
Pretraga

Aktuelnosti

Obavještavamo javnost da općinske službe Općine Tešanj, zbog vjerskog praznika Ramazanskog bajrama, neće raditi u ponedjeljak, 26. juna 2017. godine.

 U povodu nastupajućeg Ramazanskog bajrama, svim muslimanima Bosne i Hercegovine, a posebno muslimanima općine Tešanj i susjednih općina

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

 

 PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA

Senad N. Subašić, dipl.ecc.

 

OPĆINSKI NAČELNIK

Mr. sc. Suad Huskić

 

JU Služba za zapošljavanje ZDK, u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom za boračka pitanja ZDK, počinje realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca. Programom je predviđeno zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih osoba dan prije objave Javnog poziva, sa završenom visokom ili višom stručnom spremom, uz zasnivanje radnog odnosa na period od dvanaest (12) mjeseci, ili srednjom i nižom stručnom spremom uz zasnivanje radnog odnosa na period od šest (6) mjeseci. Služba Poslodavcu mjesečno isplaćuje/refundira iznos od 600,00 KM za osobe sa visokom ili višom stručnom spremom u trajanju od 12 mjeseci i 600,00 KM za osobe sa srednjom i nižom stručnom spremom u trajanju od šest (6) mjeseci, a koji obuhvata dio troškova obaveznih doprinosa i/ili dio neto plaće. Za realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca predviđena su sredstva u iznosu od 275.000 KM, od čega 175.000 KM osigurava Federalni zavod za zapošljavanje, a 100.000 KM Ministarstvo za boračka pitanja ZDK.

Javni poziv je objavljen 21.06.2017. godine i ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja.

 

Javni poziv i obrazac možete pogledati ovdje

Općinski načelnik Suad Huskić i predstavnici firmi Inžinjering d.o.o Tešanj i Nedjing d.o.o. Tešanj potpisali su ugovore za nastavak gradnje četiri školske sale u Kaloševiću, Jablanici, Miljanovcima i Šijama. Vrijednost potpisanih ugovora je 316.107,89 KM.

Nastavljamo gradnju četiri školske sale koje zajednički finansiramo sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta. U projekat gradnje školske sale u Šijama uključila  se i mjesna zajednica vlastitim sredstvima, dok je u gradnju preostale tri dvorane planirano uključivanje sredstava UNDP-a. Ukupna sredstva koja će biti uložena za ove četiri školske sale u prošloj i ovoj godini iznose 520.000 KM, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić

Danas su Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović i Općinski načelnik Suad Huskić potpisali Ugovor o zajedničkom finansiranju nastavka gradnje četiri školske sale za 2017. godinu.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK u ove dvije godine je za projekat izgradnje četiri školske sale na području općine Tešanj izdvojilo 200.000 KM. Nadamo se da će ovaj projekat biti završen sljedeće godine, istakao je Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Mensur Sinanović.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali i predstavnici firmi koje vrše nadzor nad radovima, predstavnici mjesnih zajednica Kalošević, Jablanica, Miljanovci i Šije, kao i direktori ove četiri škole.

 

 

 

U Tešnju će 29. juna 2017. godine biti održan Biznis forum Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta. O gorućim problemima u bh. privredi razgovarat će privrednici, predstavnici resornih institucija vlasti, stručnjaci iz oblasti ekonomije, poslovnog okruženja i zapošljavanja, te mladi poduzetnici.

 

Tema foruma bit će i tereti koji ograničavaju rast i razvoj privrede u Bosni i Hercegovini, poput poreza na dodanu vrijednost, a govoritće se i o budžetskim poticajima kojima vlast podržava privredu, ulogama vlasti u poticanju poslodavaca na zapošljavanje mladih, prednostima i manjkavostima postojećih programa aktivnih politika zapošljavanja dostupnih poslodavcima i nezaposlenima, kao i načinima podrške novim biznisima i samozapošljavanju.

 

Prijave za učešće na Biznis forum već su počele, a forumu mogu prisustvovati svi privrednici, mladi preduzetnici, predstavnici vladinog, akademskog i nevladinog sektora, student i svi oni koji žele i misle da mogu poboljšati stanje u bh. privredi. Prijavni obrazac dostupan je na:

http://bit.ly/2sJ82nJ

 

Učešće je besplatno, a broj učesnika je ograničen.

Kako bi doprinio kreiranju boljeg poslovnog ambijenta u BiH, Institut je ovakav biznis forum ranije organizovao u Tuzli i Bijeljini.

 

Biznis forum Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta organizuje Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Općine Tešanj, a u okviru Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podkategorije

Novosti

Najava događaja

Interno informativno glasilo Općine Tešanj

Čestitke