Prijava
utorak 14.8.2018
Događaji:
Pretraga

Aktuelnosti

U toku je realizacija projekata visokogradnje sa Liste kapitalnih projekata za 2018 godinu. Radovi se odvijaju na izgradnji četiri školske sale, sanacija krova škole u Trepču, zamjena dijela vanjske stolarije osnovne škole u Tešanjci, izgradnja ambulante u Piljužićima. Svi radovi teku predviđenom dinamikom i biti će završeni u ugovorenom roku. U narednim danima počinju radovi na sanaciji krova društvenog doma u Kaloševiću, kao i sanacija područne škole u Mrkotiću.

U periodu od 04. do 08.08.2018. godine nastavljene su aktivnost na čišćenju i saniranju putne infrastrukture, ispumpavanju vode i dezinfekciji objekata i površina  na poplavljenom području općine Tešanj.

Kao i ranije i dalje su angažovane ekipe profesionalne vatrogasne jedinice, JP RAD i druga preduzeća.

U navedenom periodu provedene su mjere sanacije i osposobljavanja putne infrastrukture, čišćenja putnih kanala i propusta, posipanje materijala , te sanacija bankina na lokacijama:

- MZ Tešanj: Ulica Tešanjskih brigada-Ravne, Ulica Meše Selimovića, Ulica Kose i Ahmetagić put.         

- MZ Bukva: Dubaljski put, put Bukva-Osoje i Čifluk.

- MZ Orašje Planje : sanirano riječno korito.

- MZ Džemilić Planje: izvršena sanacija devastiranih puteva, putnih kanala i bankina.

- MZ Dobropolje-Mekiš: saniran put Kadići, put Trzna-Kruščica, na određenim lokacijama izvršeno čišćenje putnih kanala.

Profesionalna vatrogasna jedinica izvršila je čišćenje parka ispred škole “Huso Hodžić” od raznog nanosa, mulja i pijeska, te ispumpavanje vode iz sportske sale.

JP RAD izvršilo je čišćenje propusta u Dobropolju kod Trzne, zatim odvoz otpada (nanosa, blata, mulja i pijeska), utovar i odvoz nanosa kod škole “Huso Hodžić” i pranje sportstke sale pomenute škole.

Higijensko – epidemiološka služba Doma zdravlja Tešanj radila je na dezinfekciji stambenih površina i površina oko objekata gdje su se stvorili uslovi za nesmetano obavljanje ove aktivnosti.

Voda iz vodnih  sistema Tešanj, Jelah i Kraševo  zadovoljava zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

                                                                                                                                                                                 OPĆINSKI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE

Rješenje o regulisanju saobraćaja možete pročitati ovdje

12-tog jula ove godine obavijestili smo javnost o registrovanoj brucelozi u Tešnju. Poduzeli smo određene mjere: uključili sve veterinarske stanice, obavijestili kantonalnu veterinarsku inspekciju i ministarstvo, pojačali sanitarni nadzor u prometu namirnica životinjskog porijekla, obavijestili javnost i dijelili letke o brucelozi, pratili i obezbijedili uklanjanje oboljelih životinja itd.

Apelirali smo na javnost i Islamsku zajednicu zbog bolesti, naročito zbog blizine Kurban bajrama.

Nažalost, od tada su identifikovani novi oboljeli. Od početka 2018.godine u Tešnju su identifikovane 23 oboljele osobe. Neki su već u procesu liječenja u Kantonalnoj bolnici, a drugi su upućeni na liječenje. Među oboljelim su lica koja trguju životinjama, lica koja se bave uzgojem većeg broja životinja, među oboljelim su članovi njihovih porodica, nažalost i djeca, profesionalci u ovoj oblasti.

Prema sadašnjim informacijama, identifikovana su oboljenja kod ovaca, krava i koza, a bolest je prenošena neprokuhanim mlijekom, kontaktima sa životinjama i slično.

Sanitarna inspekcija i Higijensko-epidemiloška služba Doma zdravlja izvršili su potrebne radnje na daljem uključenju nadležnihinstitucija.

Bez obzira na rad institucija (inspekcija, veterinarskih službi i dr.) još jdnom apelujemo na građane da se informišu o načinu zaštite od bolesti, da poduzmu sve mjere na zaštiti zdravlja.

Posebno upozorenje upućujemo vlasnicima životinja na odgovornost koju imaju za svoje i zdravlje svojih ukućana, kao i zdravlje drugih ljudi s kojima su u kontaktu kroz prodaju mlijeka, sira, mesa i slično

Kontakt telefon sanitarne inspekcije je 032/650-503

 

 

 

U prostorijama Općine Tešanj potpisana su dva ugovora o izvođenju radova, jedan za izgradnju ambulante u Piljužićima, općina Tešanj Faza II, potpisan od strane Općine Tešanj i  JZU Doma zdravlja „Izudin Mulabećirović Izo” Tešanj kao investitora i firme Nedjing d.o.o. Tešanj kao izvođača radova. Vrijednost projekta je 71.582,29 KM od čega dio od 30.000,00 KM investira JZU Doma zdravlja, a preostali dio Općina Tešanj.

Drugi ugovor potpisan je o izvođenju radova na Rekonstrukciji ulice 9. septembar i asfaltiranju parking prostora u naselju Simetrale, potpisan od strane Općine Tešanj kao investitora i firme  Doboj putevi d.d. Doboj Jug kao izvođača radova. Vrijednost projekta je 44.118,85 KM.

 

Podkategorije

Novosti

Najava događaja

Interno informativno glasilo Općine Tešanj

Čestitke