Prijava
nedjelja 30.4.2017
Događaji:
Pretraga

Aktuelnosti

Obavještavamo javnost da službe Općine Tešanj neće raditi u ponedjeljak i utorak, 1. i 2. maja 2017. godine zbog Međunarodnog praznika rada.

Općina Tešanj je započela proljetnu akciju čišćenja i uklanjanja divljih deponija u 2017. godini na lokacijama Bobare, Piljužići, Miljanovci, Mrkotić, Trepče, Tešanj i Jelah. U toku akcije pronađeni su određeni dokazi o počiniocima nelegalnog odlaganja otpada u prirodu i uz vodotoke, koji su predati nadležnim organima radi procesuiranja i kažnjavanja.

 

Općinsko vijeće je donijelo odluku da od naredne godine mjesne zajednice na čijem teritoriju se pojave divlje deponije snose troškove uklanjanja iz sredstava namijenjenih za kapitalne projekte, čime se želi povećati odgovornost mjesnih zajednica i samih građana u radu na prevenciji nastanka divljih deponija (pored ostalog i konkretnim prijavama inspektoru).

 

Apelujemo na sve građane da se odgovorno ponašaju prema prirodi i da smeće odlažu na predviđena mjesta bez zagađivanja životnog prostora, a naročito za predstojeće prvomajske praznike.

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić, dipl.ecc

Savezna Republika Njemačka službeni je partner 13. Sajma privrede u Tešnju. Ovo je Kabinetu načelnika općine Tešanj, Suada Huskića potvrđeno iz Ambasade SR Njemačke u Sarajevu.

Tim povodom Nj.E. ambasadorica Christiane Hohmann obratit će se na svečanosti otvaranja Sajma 18. maja. Ambasadorica Hohmann će istog dana učestovavati u okviru programa Sajma na panelu posvećenom evropskim integracijama i poslovnoj konkurentnosti.

 

Ambasadorica Hohmann je izjavila da je veoma zadovoljna što je Njemačka zemlja partner na 13. sajmu privrede u Tešnju. „Njemačka je najveći trgovinski partner Bosne i Hercegovine, i posebno Tešanj i susjedne opštine su kao „Business Excellence Area“ pokazale kako se može izvrsno profitirati od ovakvog ekonomskog partnerstva. Vaš marketing lokacije može služiti kao primjer i doveo je do značajnih stranih ulaganja - i drago mi je da Vas je Njemačka mogla podržati u tome. Njemačka se u Tešnju ne želi predstaviti samo ekonomski, već u cijeloj svojoj raznolikosti. Zbog toga, na tešanjskom sajmu neće učestvovati samo Vanjskotrgovinska komora Njemačke i njemačke kompanije, nego i Goethe-Institut, te Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD), koji predstavljaju našu posvećenost kulturi i obrazovanju. Osim toga, njemačke političke fondacije Konrad Adenauer Stiftung, Fondacija Friedrich Ebert i Heinrich Böll i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) će predstaviti njemački razvojno-politički angažman. Nadam se da će građani Tešnja tako moći doživjeti širinu njemačkog angažmana u Bosni i Hercegovini", istakla je Ambasadorica Hohmann.

 

“Veoma smo zahvalni na odluci da SR Njemačka bude partner našeg Sajma. Smatramo to još jednim priznanjem za napore koje svi mi u Tešnju ulažemo u pravcu jačanja ambijenta za privredni razvoj, ali i potvrdom da smo na pravom putu, jer prihvatanje partnerstva dolazi od zemlje čija je privreda prva u Evropi. Pred nama je još puno izazova koje treba savladati kako bismo privredu Tešnja učinili još konkurentnijom i atraktivnijom za investicije i razvoj, ali i postizanje još višeg životnog standarda naših građana. Tešanj sa Njemačkom ima suficit u robnoj razmjeni, ovdje je i njemački Mann Hummel, kao jedan od najboljih primjera privatizacije u BiH. Osim toga, sa Njemačkom bilježimo kontinuitet u izvrsnoj privrednoj saradnji i prije 1992., kada su tešanjska preduzeća Pobjeda, FAD i UNICO proizvodili komplicirane kočione sisteme, pumpe za motore i filtere. S tim u vezi, nadamo se razvoju saradnje i daljem povećanju obima robne razmjene u svakom pogledu”, izjavio je Općinski načelnik Suad Huskić, istakavši dugotrajne i čvrste veze, kao i uspješnu saradnju generacija ljudi iz Tešnja sa prijateljima iz mnogih gradova Njemačke.

 

Također, ove godine je zabilježena i prva investicija iz Tešnja u Njemačkoj, u okviru koje je kompanija HIFA OIL kupila njemačku firmu sa najdužom tradicijom proizvodnje profila za prozore i vrata, LB.Profile GmbH.

Ovogodišnji Sajam privrede održat će se od 18. do 21. maja u prostoru Distributivnog centra u Kraševu. Izložbeni prostor Sajma će biti smješten na 4.000 m2 zatvorenog prostora i 10.000 m2 otvorenog prostora, koji je predviđen za automobilsku industriju i sve ono što se može postaviti vani. Organizatori ove godine očekuju 150 izlagača, sa velikom vjerovatnoćom da taj broj bude premašen. Zbog učešća izlagača iz Njemačke, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja, Sajam i ove godine ima međunarodni karakter.

Općinski načelnik Suad Huskić posjetio je danas firmu Agroproduction d.o.o. koja se bavi uzgojem organskog povrća u plastenicima.

Vlasnici firme Muhamed Džihić i Senad Lekić informisali su Načelnika da je trenutna proizvodnja smještena u 14 plastenika ukupne površine 16.800 m2.

Ova firma ima šest stalno i osam povremeno zaposlenih radnika, a svoje proizvode izvoze u zemlje Evropske unije (Njemačka, Švicarska, Holandija).

Općinsko načelnik je čestitao vlasnicima i zaželio im uspjeh u narednom periodu.

Povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada upućujemo iskrene čestitke građanima općine Tešanj, kao i građanima Bosne i Hercegovine. Iskreno želimo da i ovaj praznik provedete u vedrom raspoloženju, u krugu porodice i prijatelja.


Neka ovo bude i prilika da se prisjetimo nedavnog praznika - Dana planete Zemlje i da u sklopu obilježavanja nastupajućih prvomajskih praznika pokažemo visoku ekološku svijest, ljubav i brigu za okolinu u kojoj živimo.

 

 

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA

Senad N. Subašić, dipl. ecc.

 

OPĆINSKI NAČELNIK

Mr.sc. Suad Huskić

Podkategorije

Novosti

Najava događaja

Interno informativno glasilo Općine Tešanj

Čestitke