Prijava
četvrtak 23.3.2017
Događaji:
Pretraga

Aktuelnosti

 

Direktor Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini Karsten Dűmmel posjetio je Općinu Tešanj i ovom prilikom se sastao sa Općinskim načelnikom Suadom Huskićem. Tokom sastanka, razgovarano je o pozivu za saradnju na polju energetike i energetske efikasnosti. Također, razgovarano je i o podršci kada je u pitanju regionalna saradnja.

 

 

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta objavilo je Javni poziv za dodjelu grant sredstava za 2017. godinu, između ostalog i za slijedeće obrte:

-Poticaji opstanku tradicionalnih i starih zanata

-Poticaji razvoju vezanih i posebnih obrta

-Poticaji novoosnovanim subjektima MSP

 

Korisnici sredstava su obrtnici koji posluju najmanje 12 mjeseci i subjekti male privrede u većinskom vlasništvu državljana BiH a registrovani poslije 18.05.2016. godine.

 

Sve dodatne informacije o načinu prijave, obrascima i uslovima za korištenje finansijskih sredstava mogu se dobiti na web stranici: http://www.fmrpo.gov.ba/javni-natjecaj-grant-sredstva-2017/

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić, dipl. oec.

Podsjećamo žene žrtve nasilja, samohrane majke, nezaposlene mlade žene mlađe od 35 godina, žene s invaliditetom ili s djetetom s invaliditetom, nezaposlene žene koje žive i koje će svoju djelatnost obavljati u ruralnim sredinama, zainteresovane za pokretanje vlastitog biznisa osnivanjem preduzeća ili obrta da će dana 23.03.2017. godine u sali Općinskog vijeća Tešanj, sa početkom u 12 sati biti održana edukacija u pogledu popune obrasca prijave, kojom prilikom će prisutni dobiti i odgovore na sva dodatna pitanja.

 

 

Javni poziv možete pogledati ovdje.

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić dipl. ecc.

 

Preliminarnu rang listu rasporeda taksi vozila za svako taksi stajalište iz javnog poziva za 2017. godinu možete pogledati ovdje

U nedjelju 19.3.2017. povodom 22. marta - Svjetskog dana voda organizovano je proljetno uređenje i čišćenje na cijeloj teritoriji općine Tešanj.

Predstavnici MZ Mrkotić, zajedno sa omladinom i polaznicima mektebske nastave organizovali su akciju čišćenja smeća uz lokalne puteve, od magistrale prema stazi zdravlja i čišćenju kompletne staze zdravlja, čišćenje oko šehidske česme i džamije. Poslije akcije je slijedilo druženje uz roštilj svih učesnika.

 

Sportsko ribolovno društvo Jelah je također organizovalo akciju čišćenja obala rijeke Usore i Bosne, na ribarskoj stazi u Jelahu, brani u Kraševu i u Šijama kod 5+. Očišćen je teren uz ribarsku stazu, na Rastokama i kod mosta na rijeci Usori, kao i kod brane u Kraševu.

 

USR BLINKER Kalošević, članovi KBS BORAC iz Jelaha u saradnji sa učenicima iz Kaloševića organizovali su akciju čišćenja obala rijeke Usore i jezera Mrkotić, pristupnih puteva, platoa Eko parka u Kaloševiću i Izletišta kod jezera Mrkotić. Učenici su očistili dvorište osnovne škole, plato ispred mjesne zajednice Kalošević i Eko park, dok su ribolovci očistili obale rijeke Usore nizvodno do jezera Mrkotić. Pored jezera Mrkotić zasađeno je dvadeset sadnica višnje.

 

Odred izviđača Crni vrhTešanj izveo je akciju na uređenju Turističko-rekreacione zone Kiseljak. Uređene su zelene površine, te vodotok rijeke, od izvorišta kiseljaka Oaza do mosta na ulazu u Karadaglije. Akciji su se priključili i polaznici mektebske nastave džemata Karadaglije. Inače, MIZ Tešanj je na svih 36 lokaliteta gdje se obavlja mektebska nastava organizovao čišćenje okoline sa polaznicima mektebske nastave.

Predstavnici MZ Piljužići su čistili teren oko potoka, kao i uređenje prostora oko sportskog terena i kancelarije MZ Piljužići.

 

Općina Tešanj je angažovala nezaposlene osobe sa Biro-a na uređenju parka oko mezara Muse Ćazima Ćatića, dok su sve firme na zimskom održavanju radile na čišćenju kolovoza od zaostalog posipnog materijala.

Svim učesnicima akcije (cca 1800) uručene su zaštitne rukavice, vreće za smeće, sendviči i sokovi, koje je obezbjedila Općina Tešanj. Prikupljeno smeće (preko 500 vreća) JP RAD je odvezla na gradsku deponiju u Bukvu.

 

Akcija se nastavlja i trajat će do 26.03, a svi zainteresovani, mogu se prijaviti na kontakt telefon 061 266-123 (Meho Alić) ili 062 362-756 (Sedad Alićehajić).

 

Općina Tešanj će sa nezaposlenim osobama sa Biro-a nastaviti čišćenje korita rijeke Tešanjke duž cijelog toka i čišćenje kolovoza od zaostalog posipnog materijala sa firmama na zimskom održavanju.

 

Apelujemo na sve građane da se odgovorno ponašaju prema prirodi i da smeće odlažu na predviđena mjesta bez zagađivanja životnog prostora.

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić, dipl.ecc

Podkategorije

Novosti

Najava događaja

Interno informativno glasilo Općine Tešanj

Čestitke