Prijava
Srijeda 11.12.2019
Događaji:
Pretraga

Udruženje žena Ruka Kalošević u saradnji sa Udruženjem Žene za žene International Sarajevo danas su organizovale svečanost povodom puštanja u rad mini proizvodnog pogona za preradu voća i povrća, a koji je realizovan u okviru projekta Domaće iz našeg kraja – proizvodi tešanjskih žena.

Sretan sam da na ovim prostorima imamo aktivna udruženja građana, posebno udruženja žena. Vjerujem da svaka mjesna zajednica na području općine Tešanj ima potrebu za ovakvim mini pogonom, i kada bi se to proširilo širom BiH, žene u ruralnim područjima bi imale bolji status u društvu. Ta aktivnost bi povezala i proizvodnju i voćarstvo i zdraviji način života, što bi dovelo do korištenja domaćih proizvoda, te bi se na taj način promijenila percepciju o načinu i uslovima života u BiH, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Projekat su podržali Općina Tešanj i Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOad) koji finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Završena je izgradnja osmog i ujedno posljednjeg stambenog objekta, koji je pretrpio totalnu štetu u poplavama 2014. godine na području općine Tešanj. Radi se o stambenom objektu Ramić Izudina iz Mrkotića koji se realizuje u okviru Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje vrijedan 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija, u iznosu od 12,5 miliona eura, u saradnji sa entiteskim vladama, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH. Projekat na području Federacije BiH implementira UNDP u BiH u partnerstvu sa nevladinim organizacijama Arbeiter Samariter Bund (ASB) i Hilfswerk Austria International (HWA).

S tim u vezi, danas je izvršena primopredaja izgrađenog stambenog objekta Ramić Izudinu. Primopredaji su prisustvovali predstavnici Arbeiter Samariter Bund (ASB) BiH Sarajevo, predstavnik izvođača „Ćosićpromex“ d.o.o. Usora, predstavnik nadzora „Atrius projekt“ d.o.o. Živinice i predstavnici Općine Tešanj. Inače, Općina Tešanj je sufinansirala projekat u visini od 5.000 KM, uz obezbjeđenje potrebne infrastrukture (voda, struja i kanalizacija).

Na osnovu drugog oglasa u 2019. godini za dodjelu novčane pomoći braniocima i članovima njihovih porodica u svrhu poticaja za samozapošljavanje boračkih populacija koje je raspisalo Ministarstvo za boračka pitanja ZDK, putem Službe za boračko-invalidsku zaštitu i opću upravu Općine Tešanj, Komisija za provođenje postupaka zapošljavanja i samozapošljavanja je utvrdila preliminarne liste kandidata koji ispunjavaju i koji ne ispunjavaju uslove oglasa.
Preliminarne liste su od 11.12.2019. godine istaknute na oglasnim pločama Općine Tešanj.
Rok za dostavljanje prigovora je 19.12.2019. godine.

 

Povodom Dana grada Tešnja danas je općinu Tešanj posjetio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sa saradnicima. Delegaciju su primili Općinski načelnik Suad Huskić i predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić. Ovom prilikom razgovarano je o saradnji Islamske zajednice i Općine Tešanj.

Čast mi je što nas je posjetio reisu-l-ulema povodom 10. decembra koji se obilježava kao Dan grada u spomen na vakufnamu Ferhad-bega i na period u kojem je Tešanj dobio urbanizaciju. Tokom sastanka razgovarali smo generalno o stanju u bh. društvu, potrebnim reformama u društvu kako bi naši građani našli najbolji način za život u BiH, a ne izvan BiH, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Osim sastanka u Općini Tešanj, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović posjetio je i Medžlis islamske zajednice Tešanj, gdje je prisustvovao otvorenju renoviranog vakufskog prostora Ferhad-begove medrese.

 

Općinski praznik 10. decembar sjećanje je na daleku prošlost kada je 1559. godine vakif Gazi Ferhad-beg utemeljio Tešanj kao urbanu sredinu. Tešanj kroz svoju historiju već 460 godina bilježi brojne značajne događaje, a posebno je poznat po intenzivnom privrednom razvoju.

Nadamo se da će naša općina i u budućnosti biti poželjno mjesto življenja, privlačna za mlade generacije i da ćemo imati još više razloga za ponos na njihova buduća djela.


S
vim građanima općine Tešanj čestitamo Dan grada Tešnja.

 

 

 

 

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA

Senad N. Subašić, dipl.ecc.

 

OPĆINSKI NAČELNIK

 mr.sc. Suad Huskić

 

Podkategorije

Novosti

Interno informativno glasilo Općine Tešanj

Najava događaja

Čestitke