Prijava
srijeda 18.10.2017
Događaji:
Pretraga

Novosti

U organizaciji Zemljoradničke zadruge Kapi života održana je peta po redu manifestacija Izbor naj poljoprivrednika općine Tešanj. Podrška razvoju poljoprivrede našeg kraja ogleda se u kontinuiranim općinskim poticajima, sajamskim potporama, edukativnim emisijama.

 

Ove godine za najbolje su proglašeni:

Animalna proizvodnja:

1. Kotorić Benjamin - Jelah (76.996 l mlijeka)

2. Hodžić Zihnija - Tešanjka (51.775 l mlijeka)

3. Mudrov Salko - Piljužići (20 grla-tov junadi)

Biljna proizvodnja:

1. Muslija Fehim - Šije (4.225,13 kg maline)

2. Bašić Jasminka – Novi Miljanovci (2.850 kg malina)

3. Trepčić Adem – Šije (9.092 kg krastavci)

 

Posebna nagrada dodijeljena je učeniku srednje škole Balić Kenanu iz Šija, koji je sa svojim mlađim bratom uzgojio 7 tona kornišona.

 

Nagrade je obezbjedila Općina iz sredstava za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u 2017. godini.

Počelo je asfaltiranje dionice puta Rastoke u MZ Jelah.

Projekat se nalazi na Listi kapitalnih projekata za 2017 godinu, a finansijska sredstva su obezbjedili Direkcija za ceste ZDK i Općina Tešanj.

Izvođač radova je firma Dobojputevi d.d. Doboj Jug.

 

Završeno je asfaltiranje dionice puta Raskrsnica Bunar-Sejmenpolje u MZ Tešanj. Izgradnjom ovog dijela puta završena je kompletna dionica puta LC-8 Marin Han-Raduša.
Sredstva za realizaciju su obezbijeđena učešćem građana, privrednika i iz općinskog Budžeta.
Izvođač radova je firma Dobojputevi d.d. Doboj Jug.

 

Programski savjet za obilježavanje općinskih praznika, poziva predstavnike ustanova i udruženja, da u svrhu pripreme manifestacije Dani grada Tešnja 2017, u periodu od 17.10. do 07.11.2017. godine, dostave prijedlog sadržaja koje ustanova/udruženje planira pripremiti u sklopu ove manifestacije.

Napominjemo da će se manifestacija realizovati u periodu od 01.12.2017. do 30.12.2017. godine.

 

Obrazac kandidature sadržaja za manifestaciju

Općinski načelnik Suad Huskić sa saradnicima, u društvu predstavnika KP Rad Tešanj posjetio je gradilišta na području općine Tešanj - projekat izgradnje vodovoda Medakovo-Trepče i novog bunara u Jelah polju.

Završeno je 215 priključaka i krajem oktobra planirano je puštanje vodovoda Medakovo-Trepče u probni rad.

Kada je u pitanju bunar u Jelah polju, počinju radovi na gradnji cjevovoda od bunara do postojeće mreže, a slijedi i gradnja kućice, postavljanje pumpi i ograđivanje.

U povodu 15. oktobra – Međunarodnog dana bijelog štapa, svim osobama oštećenog vida, a posebno članovima Udruženja sa područja općine Tešanj, upućujem pismo iskrene podrške. Širom svijeta se obilježava Međunarodni dan slijepih – dan bijelog štapa.

Cilj nam je podići svijest u cijelom društvu o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, kao i obavezama zajednice prema njima.

Nadamo se nastavku vašeg uspješnog rada, uz želju da slijepe i slabovidne osobe imaju što manje poteškoća u svakodnevnom životu i radu.

 

 

OPĆINSKI NAČELNIK

Mr. Sci. Suad Huskić

Općinski načelnik Suad Huskić sa saradnicima posjetio je gradilišta na području općine Tešanj – školsku salu u Šijama, puteve u MZ Medakovo i MZ Jelah.

Na projektu izgradnje školske sale u Šijama završeno je betoniranje tribina. U narednih mjesec dana se očekuje završetak radova i pokrivanje sale.

Završeno je asfaltiranje dionice puta Brezovača u MZ Medakovo. Prilikom posjete ovoj dionici puta, sa predstavnicima mjesne zajednice dogovoreni su radovi (koji nisu planirani) kada je u pitanju odvodnja vode.

Asfaltiranje puta Rastoke u MZ Jelah planirano je za sljedeću sedmicu. Završetkom ove dionice puta bit će rasterećen saobraćaj kroz centar Jelaha, a put će biti korišten i tokom gradnje novog mosta na rijeci Usori.

U protekle dvije sedmice, a na zahtjev predstavnika mjesnih zajednica, Općinski načelnik sa saradnicima organizovao je sedam odvojenih radnih sastanaka sa predstavnicima mjesnih zajednica Medakovo, Orašje Planje, Rosulje, Raduša, Džemilić Planje, Tešanjka i Jablanica.

Mjesne zajednice su uglavnom predstavljali predsjednici Savjeta i Skupštine, sekretari , a često su prisustvovali i predstavnici građevinskih odbora i mještani. Generalno teme sastanka su bile: Informisanje o aktivnostima organa MZ, Realizacija kapitalnih projekata, Analiza rada organa MZ. Pored ove tematike, predstavnici mjesnih zajednica su delegirali posebne teme za razgovor specifične za područje te mjesne zajednice.Na sastancima su prisustvovali uposlenici zaduženi za realizaciju projekata o kojima se razgovaralo.

Rezultati sastanaka su bili konkretni zaključci koji će biti realizovani u narednom periodu, te dogovor o načinu i vremenu realizacije složenih projekata po mjesnim zajednicama.

Općinski načelnik se zahvalio predstavnicima mjesnih zajednica na dolasku, izdvojenom vremenu i nesebičnom zalaganju koje za cilj ima razvoj sredina koje oni predstavljaju, a samim tim i općine Tešanj.

 

Općinski načelnik Suad Huskić održao je sastanak sa članovima Upravnog odbora Udruženja privrednika Biznis centar Jelah, Tešanj.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim temama, prije svega izradi nove Strategije razvoja i gradnji infrastrukture u poslovnim zonama na području općine Tešanj.

Prilika je iskorištena i za razgovor o izazovima razvoja općine Tešanj u pogledu obezbjeđenja osnovne infrastrukture, Sajmu privrede u 2018 godini, sjedištu Udruženja i dr.

 

U toku su pripremni i zemljani radovi na projektu asfaltiranja dionice puta Raskrsnica Bunar-Sejmenpolje u MZ Tešanj. Izgradnjom ovog dijela puta bit će završena kompletna dionica puta LC-8 Marin Han-Raduša.
Sredstva za realizaciju su obezbijeđena učešćem građana, privrednika i iz općinskog Budžeta.
Izvođač radova je firma Dobojputevi d.d. Doboj Jug.

Općinski načelnik poziva sve zainteresovane građane, pravna i fizička lica da dostave svoje prijedloge i primjedbe na Nacrt izmjene i dopune Urbanističkog projekta TEŠANJ-CENTAR u Tešnju koji je usvojen na 11. sjednici Općinskog vijeća Tešanj održanoj 29.09.2017. godine.

Usmeni dio javne rasprave (prezentacija) obavit će se 17.10.2017. godine (utorak) od 11:00 do 13:00 sati u sali Općinskog vijeća u Tešnju.

Nacrt izmjene i dopune Urbanističkog projekta TEŠANJ-CENTAR u Tešnju, istaknut je na oglasnim pločama u zgradi Općine, infopultu u Uredu Jelah, na oglasnoj ploči u zgradi mjesne zajednice Tešanj, a možete pogledati i ovdje

 

Dokumentaciju možete pogledati na:

Izvod iz Plana

Katastarska podloga

Sintezna karta postojeceg stanja

Karta postojeceg stanja infrastrukture

Prijedlog intervencija

Arhitektonsko-urbanisticko rjesenje

Prijedlog ulicnog fasadnog platna

Plan parcelacije

Građevinske i regulacione linije

Infrastruktura

 

Zainteresovani svoje prijedloge i primjedbe mogu dostaviti Službi za katastar, urbanizam i imovinsko-pravne poslove, putem prijemne kancelarije ili na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. do 01.11.2017. godine.

 

 

OPĆINSKI NAČELNIK

Mr.sci. Suad Huskić

 

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.