Prijava
nedjelja 30.4.2017
Događaji:
Pretraga

Novosti

Obavještavamo javnost da službe Općine Tešanj neće raditi u ponedjeljak i utorak, 1. i 2. maja 2017. godine zbog Međunarodnog praznika rada.

Općina Tešanj je započela proljetnu akciju čišćenja i uklanjanja divljih deponija u 2017. godini na lokacijama Bobare, Piljužići, Miljanovci, Mrkotić, Trepče, Tešanj i Jelah. U toku akcije pronađeni su određeni dokazi o počiniocima nelegalnog odlaganja otpada u prirodu i uz vodotoke, koji su predati nadležnim organima radi procesuiranja i kažnjavanja.

 

Općinsko vijeće je donijelo odluku da od naredne godine mjesne zajednice na čijem teritoriju se pojave divlje deponije snose troškove uklanjanja iz sredstava namijenjenih za kapitalne projekte, čime se želi povećati odgovornost mjesnih zajednica i samih građana u radu na prevenciji nastanka divljih deponija (pored ostalog i konkretnim prijavama inspektoru).

 

Apelujemo na sve građane da se odgovorno ponašaju prema prirodi i da smeće odlažu na predviđena mjesta bez zagađivanja životnog prostora, a naročito za predstojeće prvomajske praznike.

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić, dipl.ecc

Savezna Republika Njemačka službeni je partner 13. Sajma privrede u Tešnju. Ovo je Kabinetu načelnika općine Tešanj, Suada Huskića potvrđeno iz Ambasade SR Njemačke u Sarajevu.

Tim povodom Nj.E. ambasadorica Christiane Hohmann obratit će se na svečanosti otvaranja Sajma 18. maja. Ambasadorica Hohmann će istog dana učestovavati u okviru programa Sajma na panelu posvećenom evropskim integracijama i poslovnoj konkurentnosti.

 

Ambasadorica Hohmann je izjavila da je veoma zadovoljna što je Njemačka zemlja partner na 13. sajmu privrede u Tešnju. „Njemačka je najveći trgovinski partner Bosne i Hercegovine, i posebno Tešanj i susjedne opštine su kao „Business Excellence Area“ pokazale kako se može izvrsno profitirati od ovakvog ekonomskog partnerstva. Vaš marketing lokacije može služiti kao primjer i doveo je do značajnih stranih ulaganja - i drago mi je da Vas je Njemačka mogla podržati u tome. Njemačka se u Tešnju ne želi predstaviti samo ekonomski, već u cijeloj svojoj raznolikosti. Zbog toga, na tešanjskom sajmu neće učestvovati samo Vanjskotrgovinska komora Njemačke i njemačke kompanije, nego i Goethe-Institut, te Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD), koji predstavljaju našu posvećenost kulturi i obrazovanju. Osim toga, njemačke političke fondacije Konrad Adenauer Stiftung, Fondacija Friedrich Ebert i Heinrich Böll i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) će predstaviti njemački razvojno-politički angažman. Nadam se da će građani Tešnja tako moći doživjeti širinu njemačkog angažmana u Bosni i Hercegovini", istakla je Ambasadorica Hohmann.

 

“Veoma smo zahvalni na odluci da SR Njemačka bude partner našeg Sajma. Smatramo to još jednim priznanjem za napore koje svi mi u Tešnju ulažemo u pravcu jačanja ambijenta za privredni razvoj, ali i potvrdom da smo na pravom putu, jer prihvatanje partnerstva dolazi od zemlje čija je privreda prva u Evropi. Pred nama je još puno izazova koje treba savladati kako bismo privredu Tešnja učinili još konkurentnijom i atraktivnijom za investicije i razvoj, ali i postizanje još višeg životnog standarda naših građana. Tešanj sa Njemačkom ima suficit u robnoj razmjeni, ovdje je i njemački Mann Hummel, kao jedan od najboljih primjera privatizacije u BiH. Osim toga, sa Njemačkom bilježimo kontinuitet u izvrsnoj privrednoj saradnji i prije 1992., kada su tešanjska preduzeća Pobjeda, FAD i UNICO proizvodili komplicirane kočione sisteme, pumpe za motore i filtere. S tim u vezi, nadamo se razvoju saradnje i daljem povećanju obima robne razmjene u svakom pogledu”, izjavio je Općinski načelnik Suad Huskić, istakavši dugotrajne i čvrste veze, kao i uspješnu saradnju generacija ljudi iz Tešnja sa prijateljima iz mnogih gradova Njemačke.

 

Također, ove godine je zabilježena i prva investicija iz Tešnja u Njemačkoj, u okviru koje je kompanija HIFA OIL kupila njemačku firmu sa najdužom tradicijom proizvodnje profila za prozore i vrata, LB.Profile GmbH.

Ovogodišnji Sajam privrede održat će se od 18. do 21. maja u prostoru Distributivnog centra u Kraševu. Izložbeni prostor Sajma će biti smješten na 4.000 m2 zatvorenog prostora i 10.000 m2 otvorenog prostora, koji je predviđen za automobilsku industriju i sve ono što se može postaviti vani. Organizatori ove godine očekuju 150 izlagača, sa velikom vjerovatnoćom da taj broj bude premašen. Zbog učešća izlagača iz Njemačke, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja, Sajam i ove godine ima međunarodni karakter.

Općinski načelnik Suad Huskić posjetio je danas firmu Agroproduction d.o.o. koja se bavi uzgojem organskog povrća u plastenicima.

Vlasnici firme Muhamed Džihić i Senad Lekić informisali su Načelnika da je trenutna proizvodnja smještena u 14 plastenika ukupne površine 16.800 m2.

Ova firma ima šest stalno i osam povremeno zaposlenih radnika, a svoje proizvode izvoze u zemlje Evropske unije (Njemačka, Švicarska, Holandija).

Općinsko načelnik je čestitao vlasnicima i zaželio im uspjeh u narednom periodu.

Povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada upućujemo iskrene čestitke građanima općine Tešanj, kao i građanima Bosne i Hercegovine. Iskreno želimo da i ovaj praznik provedete u vedrom raspoloženju, u krugu porodice i prijatelja.


Neka ovo bude i prilika da se prisjetimo nedavnog praznika - Dana planete Zemlje i da u sklopu obilježavanja nastupajućih prvomajskih praznika pokažemo visoku ekološku svijest, ljubav i brigu za okolinu u kojoj živimo.

 

 

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA

Senad N. Subašić, dipl. ecc.

 

OPĆINSKI NAČELNIK

Mr.sc. Suad Huskić

Danas je u sali Općinskog vijeća održana edukacija administracije na temu Obrada zahtjeva. Predavač je bila Nerminka Handžić, Predstavnik rukovodstva za kvalitet i okoliš Općine Tešanj.

 

Prezentaciju možete pogledati ovdje

Danas je u sali Općinskog vijeća održana 7. sjednica Općinskog vijeća sa predloženim dnevnim redom:

1.Izvještaj o izvršenju Budžeta za I (prvi) kvartal 2017. godine,

2.Prijedlog Odluke o usvajanju planova potencijalnih projekata javno-privatnog pratnerstvo,

3.Prijedlog Odluke o potvrđivanju liste najboljih kandidata za Nadzorni odbor JP RAD Tešanj

4.Prijedlog Odluke o potvrđivanju liste najboljih kandidata za Nadzorni odbor JP TRA Tešanj

5.Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o opisu granica, označavanju naseljenih mjesta, te numerisanju objekata u naseljenim mjestima na području Općine Tešanj,

6.Prijedlog Odluke o pristupanju izmjene i dopune Urbanističkog projekta "Tešanj-Centar" Tešanj,

7.Prijedlog Rješenja o imenovanju Razvojnog tima za izradu Strategije razvoja općine Tešanj za period 2018-2022,

8.Nacrt Odluke o raspolaganju nekretninama Općine Tešanj koje su u evidenciji o zemljištu upisane na Mjesne zajednice,

9.Informacija o radu i funkcionisanju organa mjesnih zajednica za 2016. godinu,

10.Informacija o radu i poslovanju udruženja građana na području općine Tešanj za 2016. godinu,

11.Informacija o zimskom održavanju cesta na području općine Tešanj u periodu od 15.11.2016.godine do 15.03.2017.godine.

O svim tačkama dnevnog reda Vijeće je raspravljalo i završilo sa radom u 17,30 sati.

Prije održavanja sjednice Općinskog vijeća, danas je održana i edukacija vijećnika na temu: Prostorno-planska dokumentacija. Predavač je bio Nadir Medarić, pomoćnik Općinskog načelnika.

 

 

Ministar za privredu ZDK Zlatko Jelić posjetio je danas Općinu Tešanj i ovom prilikom se susreo sa Općinskim načelnikom Suadom Huskićem.

Tokom sastanka, razgovarano je o ekonomskim kretanjima na području općine Tešanj, poslovnoj infrastrukturi, te javno-privatnom partnerstvu.

Ovom prilikom, razgovarno je i o nastavku dobre saradnje Općine Tešanj i Ministarstva za privredu ZDK u 2017. godini.

 

Danas je u Općini Tešanj održana svečana primopredaja deminiranih površina na području općine Tešanj i grada Doboja koje su finansirane sredstvima Vlade Japana putem Ambasade Japana u BiH. Svečanoj ceremoniji primoprede su prisustvovali Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawe, Općinski načelnik Suad Huskić, Gradonačelnik Doboja Obren Petrović, te predstavnici BHMAC-a.

Općina Tešanj je kroz grant sredstva Vlade Japana za podršku aktivnostima deminiranja realizovala 10 projekata ukupne površine 459.142 m2 vrijednosti 681.091,36 KM, dok je Grad Doboj kroz grant sredstva Vlade Japana za podršku aktivnostima deminiranja realizovao 5 projekata ukupne površine 336.188 m2 vrijednosti 376.402,00 KM.

 

Sretan smo što smo danas u Tešnju upriličili svečanost povodom završetka projekata deminiranja za koji smo ugovor potpisali 2014. godine. Za odobreni iznos od 740.000 KM planirano je deminiranje sedam lokacija sa ukupnom površinom od 265.000 m2. Do kraja realizacije projekta utrošili smo sredstva u iznosu od 681.091,36 KM za deminiranje 459.142 m2. Dakle, uradili smo puno više od planiranog za manje novca. Iskreno se zahvaljujem Vladi, Ambasadi i narodu Japana , kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Projekti su kandidovani 2012. godine u okviru javnog poziva za dodjelu grant pomoći za GRASS ROOTS projekte (GAGP), te nakon evaluacije oni su odobreni i realizovani 2014. i 2016. godine.

Vlada Japana putem Ambasada Japana u BiH, duži niz godina pruža finansijsku podršku projektima deminiranja u BiH, te je ova finansijska pomoć najznačajnija podrška i u realizaciji projekata u općini Tešanj i gradu Doboju.

U Tešnju je potpisan ugovor o realizaciji projekta Intervencija razvoja tržišta u sektoru poslovnih usluga na području općine Tešanj koji implementira Općina Tešanj u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom REZ i projektom MarketMakers, koji podržava Vlada Švicarske.

 

Projekat je zasnovan na jačanju kapaciteta One-stop-shop ureda za podršku investitorima, koji djeluje u okviru Agencije za razvoj TRA, a koji će na ovaj način učvrstiti svoju ulogu fasilitatora za investitore i lidera u podizanju svijesti o važnosti sektora poslovnih usluga na području općine Tešanj. Također, cilj je da podrže inicijative mladih sa područja općine Tešanj, a koje se odnose na pokretanje aktivnosti u sektoru poslovnih usluga.

Preliminarnu listu aplikanata koji su u konkurenciji za dodjelu studentskih stipendija za akademsku 2016/2017. godinu Ministarstva obrazovanja možete pogledati ovdje

 

Rok za prigovore je 8 dana od dana objavljivanja Preliminarne liste.

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.