Prijava
utorak 23.10.2018
Događaji:
Pretraga

Novosti

U toku su radovi na izgradnji kanalizacije Novo Selo-Tešanjka. Nastavlja se glavni/primarni vod koji ide iz Tešnja i koji će biti spojen do Kraševa. Dužina dionice je cca 2,5 km. Vrijednost radova je oko milion KM, a sredstva su obezbijedili Općina Tešanj i Fond za zaštitu okoliša FBiH.

 

 

 

Predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak posjetio je danas općinu Tešanj i ovom prilikom se susreo sa Općinskim načelnikom, Predsjedavajućim Vijeća i članovima Kolegija. Tokom sastanka razgovarano je o ekonomskoj, političkoji i sigurnosnoj situaciji na području ZDK, kao i o donošenju određenih zakona i propisa. Cilj današnje posjete je unapređenje saradnje Općine Tešanj i Skupštine ZDK.

Nakon sastanka u Općini Tešanj, Predsjedavajući Skupštine ZDK u društvu Općinskog načelnika, Predsjedavajućeg Vijeća posjetio je gradilišta, projekte koji se dijelom finansiraju iz sredstava Vlade ZDK – Poslovnu zonu Glinište i most na rijeci Usori u Jelahu.

Danas je položeno i cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u Tešnju.

U okviru projekta Socijalni dan 2018, Općinski načelnik Suad Huskić primio je osam srednjoškolaca koji su upoznati sa osnovnim podacima i radom Općine Tešanj, a nakon toga i sa konkretnim poslovima općinske administracije.

Ovakvi projekti služe da se rad Općine Tešanj približi učenicima i da određena iskustva posluže kao informacija kod nastavka školovanja. Mladi su iskazali zadvoljstvo jer su imali priliku vidjeti koje poslove obavljaju službenici u Općini Tešanj, a za koje ranije nisu imali dovoljno informacija.

 

Programski savjet za obilježavanje općinskih praznika poziva predstavnike ustanova i udruženja, da u svrhu pripreme manifestacije Dani grada Tešnja 2018, u periodu od 17.10. do 07.11.2018. godine, dostave prijedlog sadržaja koje ustanova/udruženje planira pripremiti u sklopu ove manifestacije.

Detaljnije možete pogledati ovdje

Obrazac kandidature sadržaja za manifestaciju

Obavještavaju se poljoprivrednici sa područja općine Tešanj da su, u skladu sa članom 13. Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i članom 6. Pravilnika o načinu i uslovima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji, dužni izvršiti prijavu plana proizvodnje za koju očekuju federalni poticaj u narednoj godini. Prijava plana proizvodnje se podnosi Ministarstvu za poljoprivredu ZDK na obrascu PPP najkasnije do 15. novembra tekuće godine.

Klijenti koji ne izvrše prijavu planirane proizvodnje u navedenom roku, neće moći ostvariti pravo na federalnu novčanu podršku u 2019.godini.

Obrazac prijave plana proizvodnje (PPP) se može preuzeti u Službi za finansije, privredu, komunalne i inspekcijske poslove, općinskim uredima u Jelahu, Tešanjci i web stranici općine Tešanj.

 

Obrazac PPP (prijava plana proizvodnje) možete preuzeti i ovdje

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić dipl.ecc.

U Kabinetu Načelnika danas je održan sastanak u vezi projekta Žene na izborima u BiH. Radi se o projektu koji provodi UNDP u partnerstvu sa Centralnom izbornom komisijom BiH i drugim agencijama, a finansira Vlada Švedske. Cilj projekta je bolji kvalitet života građana u BiH kroz veće učešće žena u javnom životu BiH.

 

U toku jsu radovi na izgradnji i proširenju vodovoda Dž.Planje, I faza.
Ugovorom je obuhvaćena izgradnja novog rezervoara sa pumpnom stanicom i dva vodozahvata.
Izvođač radova je firma Inter d.o.o. Tešanj. Iznos ugovorenih radova je 76.693,00 KM.

 

Javni konkurs možete pogledati ovdje

Smjernice možete pogledati ovdje

Prijavni obrazac

Izjava 1

Izjava 2

Od 8. do 11. oktobra u Briselu se održava Evropska sedmica regija i gradova. Tokom 4 dana u Briselu eksperti u regionalnom i lokalnom razvoju, kao i predstavnici EU institucija predstavljaju najbolje prakse u EU. Teme koje okupljaju oko 6.000 osoba iz cijele EU su: dobre prakse u ekonomskom razvoju i socijalnoj uključenosti, javno-privatno partnerstvo, prekogranična saradnja, lokalne strategije razvoja, budućnost gradova, e-uprava i dr.
Studijsko putovanje je organizirano u okviru MEG projekta, koji provodi UNDP u BiH, a finansira Vlada Švicarske. Delegaciju čine predstavnici općina Tešanj i Sanski Most, koje su u prvom ciklusu projekta a koji uključuje 18 općina u BiH bile najuspješnije, te regionalni terenski službenici.

 

U skladu sa potpisanim Okvirnim sporazumom započela je aktivnost na provođenju preventivnih mjera zaštite i spašavanja koje se ogledaju kroz uređenje vodotoka i sanaciju klizišta pored putnih komunikacija. U toku je sanacija jednog klizišta, te čišćenje i uređenje korita Trebačke rijeke u MZ Karadaglije.

 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

 

Prema informacijama Općinske izborne komisije, na području općine Tešanj do 19,00 sati na izbore je izašlo 50,89% ili 20.095 birača.

Svih 56 biračkih mjesta je otvoreno u 7,00 sati. Prema informacijama sa terena, glasanje je proteklo bez problema.

Biračka mjesta su zatvorena u 19,00 sati.

 

 

OPĆINSKA IZBORNA KOMISIJA TEŠANJ

 

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.