Prijava
Subota 23.2.2019
Događaji:
Pretraga

Svečanim presijecanjem vrpce, danas je zvanično otvorena Ambulanta porodične medicine u MZ Piljužići u čiju gradnju su Općina Tešanj i JU Dom zdravlja Izudin Mulabećirović - Izo uložili oko 200 000 KM. Prigodnim govorom prisutnim gostima su se obratili  Predsjednik Savjeta MZ Piljužići Hamdo Kurdić, VD Direktor Doma zdravlja Amir Dujsić i Općinski načelnik Suad Huskić.

Vjerujem da će u novom objektu Ambulante porodične medicine, stanovnici MZ Piljužići imati kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Planiramo i u drugim mjesnim zajednicama izgraditi ovakve objekte, a sve u cilju bolje zdravstvene zaštite stanovnika sa područja općine Tešanj, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Osim Ambulante i prostora za apoteku koji su smješteni na prizemlju, na spratu je predviđen prostor za potrebe i rad mjesne zajednice Piljužići.

Općina Tešanj priprema prijedlog Programa novčanih poticaja za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje na području općine Tešanj u 2019.godini, i u cilju izrade što kvalitetnijeg Programa, pozivamo sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače da prisustvuju javnoj raspravi koja će se održati u utorak, 5. marta 2019.godine u 11h u sali Općinskog vijeća Tešanj.

Analizirajući broj korisnika poticaja i obim proizvodnje, konstantno je povećanje u proizvodnji mlijeka i plasteničkoj proizvodnji, dok su određene proizvodnje u stagnaciji što nas potiče da se sredstva za podršku poljoprivredi što više usmjere na proizvodnje koje su razvijenije i koje imaju tendenciju daljeg rasta.

Program novčanih poticaja u 2018.godini možete pogledati ovdje i molimo da sve svoje prijedloge i sugestije dostavite u pismenoj formi poštom, putem mail-a ili da ih iznesete na javnoj raspravi, a u cilju poboljšanja Programa za 2019.godinu.

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić dipl.ecc.

Obavještavamo redovne studente sa područja općine Tešanj koji su ispunili sve uslove Konkursa i koji se nalaze na Konačnoj listi za dodjelu općinskih stipendija za akademsku 2018/19. godinu, da će potpisivanje ugovora o stipendiranju biti upriličeno u petak, 01.03.2019. godine.

 

Programom je predviđeno sljedeće:

10,45 sati polaganje cvijeća na Centralno spomen obilježje (ispred Centra za kulturu)

11,00 sati potpisivanje ugovora u velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj.

 

Obaveza svakog studenta je da sa sobom ponese ličnu kartu ili index. Molimo studente da planiraju vrijeme i prisustvuju planiranom programu.

 

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Azra Muslija, dipl.pravnik

 

Općinski načelnik Suad Huskić i pomoćnik Općinskog načelnika Azra Muslija posjetili su danas dvije javne ustanove sa područja općine Tešanj čiji je osnivač Općina. Tokom sastanaka sa direktorima JU Centar za kulturu i obrazovanje Amirom Brkom i JU Muzej Ernadom Prnjavorcem, razgovarano je o različitim temama – poslovanju u prethodnoj godini, aktuelnim projektima, prioritetima i aktivnostima za 2019. godinu. Ovom prilikom, iz javnih ustanova Centar za kulturu i obrazovanje i Muzej najavljena je organizacija zanimljivih kulturnih događaja, koje će građani sa područja općine Tešanj imati priliku posjetiti u 2019. godini.

 

Nakon provedene procedure javne nabavke, Općinski načelnik Suad Huskić i predstavnik firme Shad invest d.o.o. Sarajevo potpisali su ugovore za izradu Idejnog projekta izgradnje Sportsko-rekreativnog centra, sportska dvorana sa pratećim sadržajima u Jelahu i izradu Idejnog rješenja za Eko oazu jezero Rastoke.

Kada je u pitanju sportska dvorana u Jelahu, prošle godine smo radili na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na ovoj lokaciji, tako da su se stekli uslovi za naredne korake, a projekat Eko oaza na Rastokama je projekat iz Strategije razvoja, gdje je planirano da se objedine sport i rekreacija u jednom prostoru, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Vrijednost potpisanih ugovora je 10 800 KM.

Danas su u sali Općinskog vijeća Tešanj potpisani ugovori za finansiranje projekata udruženja građana za 2019. godinu. Ugovore su potpisali Općinski načelnik Suad Huskić i 54 udruženja građana sa područja općine Tešanj. Prigodnim govorom, prisutnima se obratio Općinski načelnik Suad Huskić i zahvalio udruženjima na kvalitetnim projektima, te istakao dosadašnju korektnu saradnju sa svim udruženjima.

Ove godine potpisali smo ugovore sa 54 udruženja za 75 projekata. Do kraja mjeseca očekujemo javni poziv UNDP-a kroz projekat RELOAD za projekte koji će se realizovati na području općine Tešanj, a za koje će biti, uz sredstva Općine Tešanj od 30% , izdvojeno oko 120 000 KM, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Ukupna vrijednost današnjih ugovora je 381.600 KM i to za projekte: dva iz oblasti sajma, 9 kultura 17 ostali i 26 sport.

Općinski načelnik Suad Huskić i direktorica firme Dobojputevi d.d. Doboj Jug Saća Prnjavorac potpisali su danas ugovor za Izgradnju primarnih i intrazonskih saobraćajnica u Poslovnoj zoni Bukva. Vrijednost ugovora je 353 187,51 KM.

Radi se o nastavku gradnje infrastrukture u Poslovnoj zoni Bukva (Vila). Projekat se finansira sredstvima Federalnog ministrarstva razvoja, poduzetništva i obrta u iznosu od 240 000 KM, dok je ostatak obezbijeđen u budžetu Općine Tešanj, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Rok za završetak radova je 40 dana.

Zbog ugradnje nosača za most Lejle Mulalić na rijeci Usori u Jelahu, na dijelu zaobilaznice kroz Rastoke bit će na snazi povremena obustava saobraćaja ili kraći zastoji.

Mole se svi građani koji koriste ovu zaobilaznicu da danas koriste alternativne pravce preko mosta u Kaloševiću i mosta na Tešanjci.

Pozivamo poljoprivredne proizvođače koji se bave biljnom proizvodnjom: uzgoj voćarskih kultura, ratarskih kultura, povrtlarskih kultura i slično, da prisustvuju edukaciji na temu Priprema zemljišta za uzgoj poljoprivrednih kultura uz sistem kontrole plodnosti tla.

Edukacija će biti održana u petak, 22.02.2019. godine sa početkom u 10,30 sati u novoj sali Općinskog vijeća Općine Tešanj.

Obuka farmera o značaju sistemske kontrole plodnosti tla i pravilnoj pripremi zemljišta koju će održati predstavnici Fedealnog zavoda za agropedologiju, ima za cilj da proizvođači biljne poljoprivredne proizvodnje koriste savremene metode ispitivanja plodnosti tla, kako bi ostvarili optimalne prinose uzgajanih kultura uz racionalnu primjenu organskih i mineralnih đubriva.

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić dipl.ecc

Predstavnici Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“ Zenica, na zahtjev Općine Tešanj, danas su na području Miljanovaca, postavili mobilnu stanicu za mjerenje zagađenosti zraka, koja će narednih tridesetak dana očitavati koncetracije polutanata zajedno sa meteorološkim podacima. Navedena mobilna stanica je u maju 2015. godine bila postavljena na istoj lokaciji, te je ovo ujedno i kontrolno mjerenje, sa ciljem utvrđivanja uticaja polutanata koji se ispuštaju u procesu rada termoelektrane Stanari. Instaliranje ove mobilne stanice ujedno predstavlja deveti krug mjerenja zagađenosti zraka na području općine Tešanj.

 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

Nastavljeni su radovi na vodovodu Raduša, čiju gradnju finansira Općina Tešanj uz podršku UNDP-a, kroz MEG projekat. Ukupna vrijednost projekta, za koji je ugovor potpisan 2018. godine, je oko 730.000,00 KM, od čega je kroz MEG projekat obezbijeđeno oko 238.000,00 KM, dok Općina Tešanj izdvaja 492.000,00 KM. Dio radova je završeno u 2018. godini, a preostalo je cca 40% radova. Sa 250 domaćinstava potpisani su ugovori za narednu fazu.