Prijava
ponedjeljak 11.12.2017
Događaji:
Pretraga

Novosti

Završena je druga faza gradnje školske sale OŠ Mustafa Mulić u Šijama.

Vrijednost izvedenih radova u II fazi je cca 200.000,00 KM, a sredstva su obezbjedili Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu u sport ZDK, Općina Tešanj i MZ Šije.

Izvođač radova je firma Nedjing d.o.o. Tešanj, a nadzor izvedenih radova je vršila firma ARH-studio d.o.o. Tešanj.

Federalni hidrometeorološki zavod Sarajevo je objavio upozorenje za 09.12.2017. godine (subota) kojim se prognoziraju nove snježne padavine. Prognozirana visina novog sniježnog pokrivača se kreće između 10 i 30 centimetara. U Krajini, zapadnim i centralnim područjima zemlje moguć je i novi sniježni pokrivač viši od 30 centimetara.

U navedenim uslovima može doći do zastoja ili otežanog odvijanja saobraćaja.

Federalni hidrometeorološki zavod Sarajevo je izdao narandžasto upozorenje od 10.12. od 21:00 do 12.12.2017. do 15:00 sati kojim se predviđaju olujni udari vjetra u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Udari vjetra od 60 do 80 km/h, lokalno do 90 km/h.

U navedenim uslovima moguće su štete na objektima i plastenicima.

Služba civilne zaštite izdaje preporuke za preduzimanjem svih neophodnih mjera kako bi se ublažile moguće štete djelovanjem navedenih prirodnih nepogoda.

 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

 

Povodom općinskog praznika 10. decembra - Dana grada Tešnja, svim građanima općine Tešanj upućujemo iskrene čestitke.

 

Ovaj praznik se obilježava kao sjećanje na daleku prošlost grada Tešnja kada je vakif Gazi Ferhad-beg utemeljio Tešanj kao urbanu sredinu. Od tog dana općina Tešanj se razvijala i postala ono što je danas.
Nadamo se da će uz pomoć svojih građana nastaviti putem prosperiteta u svijetliju budućnost, kako bi naše buduće generacije bile ponosne na svoj grad.

 


Još jednom svim građanima općine Tešanj čestitamo Dan grad Tešnja.

 

 

 

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA

Senad N. Subašić, dipl.ecc.

 

OPĆINSKI NAČELNIK

mr.sc. Suad Huskić

 

Danas je u sali Općinskog vijeća održana edukacija uposlenika na temu: Poljoprivreda.

Predavač je bila Tamara Turkić, stručni savjetnik za poljoprivredu u Općini Tešanj.

Prezentaciju možete pogledati ovdje

 

Završeni su radovi na izradi kamene obaloutvrde, kao i mašinsko čišćenje i uređenje dijela korita Trebačke rijeke u MZ Jablanica, a sve u cilju provođenja preventivnih mjera zaštite od poplava, zaštite dalje erozije lokalne ceste i boljeg protoka rijeke.

 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

 

 

 

 

 

Zaključkom Općinskog vijeća Tešanj, usvojen je nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Općinskog vijeća Tešanj.

Nacrt Odluke upućen je u javnu raspravu, a svi zainteresovani svoje prijedloge i primjedbe mogu dostaviti na adresu Općina Tešanj, Trg Alije Izetbegovića 1, 74260 Tešanj ili na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. najkasnije do 18.12.2017. godine.

Usmeni dio javne rasprave zakazan je za 13.12.2017. godine (srijeda) u 16:00 sati u zgradi Općine Tešanj (sala Općinskog vijeća).

 

Priloge možete pogledati na:

Nacrt Odluke

Mišljenje Komisije

Neslužbeni prečišćeni tekst Poslovnika

Završen je usmeni dio javne rasprave na nacrt Strategije razvoja općine Tešanj 2018-2022. godina. U ponedjeljak, 20. novembra,  vođe sektora Almina Alagić i Mirza Kotorić predstavili su Društveni sektor i Mladi. Selma Bradarić predstavila je sektor Ekonomija u utorak, 28. novembra, dok je Adnan Lihić, u utorak 5. decembra predstavio sektor Ekologija.

Izneseni komentari, primjedbe i prijedlozi će biti obrađeni i uvršteni u konačan prijedlog dokumenta.

 

Javna rasprava je otvorena do 12. decembra 2017. godine i svi zainteresovani svoje prijedloge, primjedbe i sugestije mogu dostaviti na mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Nacrt Strategije razvoja 2018-2022. godina možete pogledati ovdje

Preliminarnu rang listu rasporeda taksi vozila za 2018. godinu možete pogledati ovdje

 

Zamjenik Reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, Muftija zenički Ejub ef. Dautović, Glavni imam MIZ Tešanj Fuad ef.Omerbašić i Predsjednik Medžlisa IZ Tešanj Zehrudin Kruško posjetili su Općinu Tešanj i ovom prilikom se susreli sa Općinskim načelnikom Suadom Huskićem. Tokom sastanka, razgovarano je o odnosu vjerskih zajednica i državnih institucija, kao i o organizaciji i obilježavanju 25. godišnjice Muftiluka.

 

Također, ovo je bila prilika za razgovor i o aktuelnim temama – problemu iseljavanja stanovništva, gradnji infrastrukture, ali i o drugim društvenim pitanjima uslovljenim tranzicijom ekonomskih odnosa.

 

Delegacija se zahvalila Općinskom načelniku na dosadašnjoj saradnji sa Općinom Tešanj, a istaknuta je i obostrana želja za nastavkom dobre i uspješne saradnje.

 

Prigodnim programom, u Tešnju je danas održana centralna manifestacija obilježavanja 25. godišnjice 3. Korpusa Armije RBiH, kojoj su, osim rukovodstva i članova 3. Korpusa, prisustvovale i mnogobrojne zvanice i gosti. Nakon polaganja cvijeća na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u Tešnju u Centru za kulturu i obrazovanje održana je Svečana akademija. Bila je ovo prilika za podsjećanje na dešavanja u periodu 92-95. godina i značaj 3. Korpusa Armije RBiH u očuvanju Bosne i Hercegovine, sa snažnom porukom da se nikad i nikome takvo nešto ne dogodi.

 

Mi u Tešnju smo cijenu mira i slobode, cijenu opstanka Bosne i Hercegovine, platili vrlo visoko - poginuli borci, ratni vojni invalidi, poginuli civili (žene, starci, djeca…). Rat je ostavio 30 porodica koje su izgubile po dva sina. Iza tešanjskih heroja ostalo je 559 djece različitog uzrasta. To je izuzetno visoka cijena slobode! Svakako, najteži period tokom rata na ovim prostorima je više od devet mjeseci pune opsade/okruženja općina Tešanj, Maglaj i slobodnih dijelova općine Doboj. Kako je bilo, to najbolje znaju oni koji su bili tu, to najbolje znaju oni koji su organizirali i učestvovali u odbrani. Danas, 25 godina kasnije, naš patriotizam mora snažnije biti pretočen u uređenje države Bosne i Hercegovine i njenih institucija. Nekad je Bosnu i Hercegovinu i njen opstanak čuvala Armija RBiH, a sada to moraju uspješno raditi institucije države. Naša ljubav prema Bosni i Hercegovini treba se pokazati kroz dobre zakone, kroz mnogo radnih mjesta u privatnom sektoru. Naše poštovanje prema svima koji su branili i gradili ovu državu mora se iskazati pravdom i pravednim zakonima, rekao je u svom obraćanju Načelnik općine Tešanj, Suad Huskić.

 

Tokom Svečane akademije, učenicima osnovnih i srednjih škola sa područja općine Tešanj dodijeljene su nagrade za najbolje likovne i literarne radove na temu I ja volim 3. korpus Armije RBiH.

 

Sa historijske distance teško je razumjeti nadljudske napore pripadnika 3. Korpusa Armije RBiH - mi smo u teškom periodu rješavali probleme u zoni okupacije, ali nismo izgubili niti jedan dio teritorije. Ne smijemo nikada zaboraviti herojstvo naših šehida i boraca koji su hrabro stajali na liniji odbrane i štitili svoje porodice, posebno je u svom obraćanju naglasio Načelnik Štaba 3. Korpusa Armije RBiH, Pukovnik Haso Ribo.

 

Treći korpus Armije RBiH je jedan od sedam korpusa koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovao u sastavu Armije RBiH.

Danas je u sali Općinskog vijeća, sa početkom u 14,00 sati održana 13. sjednica Općinskog vijeća sa predloženim dnevnim redom:

 1. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Općinskog vijeća Tešanj,

 2. Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju, upravljanju, raspolaganju i korištenju stambenog fonda uz primjenu principa socijalnog stanovanja,

 3. Prijedlog Odluke o potvrđivanju liste najboljih kandidata za Nadzorni odbor JP “Toplana” d.d. Tešanj,

 4. Prijedlog Odluke o gubitku statusa Javnog dobra-put,

 5. Prijedlog Odluke o prodaji nekretnina radi oblikovanja građevinskih parcela,

 6. Prijedlog Odluke prodaji parcele oznake k.p.br. 469/5 za K.O. Tešanj I,

 7. Prijedlog Odluke o ukidanju statusa javnog dobra-puta zv. "Rosulja",

 8. Prijedlog Odluke o prodaji nekretnine neposrednom pogodobom zv. “Rosulja”,

 9. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o provođenju izmjena i dopuna Prostornog plana općine Tešanj,

 10. Informacija o rješavanju statusa izbjeglih i raseljenih lica na području općine Tešanj za 2017.godinu,

 11. Informacija o socijalnoj zaštiti na području općine Tešanj - položaj građana u socijalnoj potrebi i položaj djece i omladine sa posebnim potrebama,

 12. Informacija o zakupu općinskih nekretnina i prometu zemljišta u kojem je Općina jedan od učesnika prometa.

Nakon što je vijećnik Adnan Lihić (SDA) podnio ostavku zbog prelaska na novu dužnost, na današnjoj sjednici, svečanu izjavio je dao novoimenovani vijećnik Adem Kurdić (SDA).

Na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća, prva tačka dnevnog reda Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Općinskog vijeća Tešanj je pretvorena u Nacrt, i upućena u javnu raspravu. Nakon rasprave, šestu tačku dnevnog reda Prijedlog Odluke prodaji parcele oznake k.p.br. 469/5 za K.O. Tešanj I, Vijeće nije prihvatilo. Ostale tačke dnevnog reda Vijeće je usvojilo i završilo sa radom u 17,50 sati.

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.