Prijava
subota 25.2.2017
Događaji:
Pretraga

Novosti

Pozivamo sve zainteresovane mlade ljude od 18 do 35 godina sa područja općine Tešanj da prisustvuju edukaciji o izradi Poslovnog plana za najbolje poslovne ideje koja će se održati u utorak 28. februara u 15,00 sati u sali Općinskog vijeća Tešanj.

Javni poziv usmjeren je poticaju mladih ljudi da sami osnivaju preduzeća, a organizaciju ovog projekta zasniva se strateškim ciljevima Općine Tešanj.


Javni poziv možete pogledati ovdje

Obavještavamo redovne studente sa područja općine Tešanj koji su ispunili sve uslove Konkursa i koji se nalaze na Konačnoj listi za dodjelu općinskih stipendija za akademsku 2016/17. godinu, da će

potpisivanje ugovora o stipendiranju biti upriličeno u subotu, 04.03.2017. godine, sa početkom u 11,00 sati, u velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj (kino-sala).

 

Obaveza svakog studenta je da sa sobom ponese ličnu kartu ili index.

 

Molimo studente da planiraju vrijeme i obavezno prisustvuju potpisivanju ugovora.

 

Konačna lista općinskih stipendista

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Azra Muslija, dipl.pravnik

Predstavnici Kantonalne geodetske uprave Srednje-bosanskog kantona posjetili su Službu za katastar, urbanizam i imovinsko-pravne poslove Općine Tešanj.

Posjeta je upriličena radi razmjene iskustava vezano za uspostavu adresnog registra i obilježavanja objekata kućnim brojevima.

U okviru Javnog poziva za najbolje društveno korisne ideje u 2016. godini, izvršeno je bodovanje i rangiranje društvenih ideja, koje možete pogledati ovdje

Sa podnosiocima pozitivno ocijenjenih ideja zaključit će se ugovori o međusobnim pravima i obavezama, a ostalim učesnicima uručiti će se nagrada za učešće.
Svim učesnicima se zahvaljujemo na aktivnostima u društvenim procesima na području općine Tešanj.

Općinski načelnik Suad Huskić i predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić u društvu izvođača radova, posjetili su danas gradilište u Jelahu – radove na izgradnji kanalizacionog sistema. U ovoj fazi planirani su radovi od Mračaja, preko Jelaha do Tešanjke i od Tešanjke do Kraševa ukupne dužine 7 km i vrijednosti 3 miliona maraka.

 

Cilj posjete je da se na licu mjesta uvjerimo kako napreduju radovi, koji su zbog snijega i hladnoće bili zaustavljeni. Iako je u pitanju centar Jelaha, inače najosjetljivija dionica zbog velikog broja instalacija i saobraćaja, radovi teku zadovoljavajućom dinamikom. Želim da se zahvalim svim građanima na strpljenju i razumijevanju,a radovi na asfaltiranju će biti završeni čim prorade asfaltne baze, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Završetkom ove faze, ukupno će (za 2015. i 2016. godinu) biti izgrađeno 14 km kanalizacione mreže, ukupne vrijednosti 5,7 miliona maraka.

U subotu 18. februara 2017. godine održana je šesta sjednica Savjeta za lokalni ekonomski razvoj (SLER). Dnevni red šeste sjednice bio je:

1. Usvajanje zapisnika sa pete sjednice SLER-a

2. Plan rada SLER-a za 2017.

3. Informacija o ulaganjima u poslovnu infrastrukturu – osvrt na 2016. godinu i plan za 2017. godinu.

4. Program općinskih poticaja za 2017. godinu

5.Prijedlog novih inicijativa

Tokom sastanka, SLER je usvojio Plan rada za 2017. godinu uz dva prijedloga – da se tematska sjednica realizuje u prvom kvartalu ove godine, a da se Izvještaj o strategiji ostavi za zadnji kvartal.

Predsjednik SLER-a, Općinski načelnik, je prezentirao Informaciju o ulaganjima u poslovnu infrastrukturu – osvrt na 2016. godinu i plan za 2017. godinu o čemu su članovi SLER-a dali pozitivno mišljenje. Općinski načelnik je predložio da za svaku dodatnu i opširniju informaciju ostavlja mogućnost razmatranja na posebnim sastancima, i da je svaka konstruktivna sugestija dobrodošla. Također, predstavljen je i Program općinskih poticaja za 2017. godinu, te je sjednica SLER-a završena u 12,10 sati.

Ambasador Malezije u BiH NJ.E. Anuar Kasman boravio je danas u zvaničnoj posjeti općini Tešanj i ovom prilikom se susreo sa Općinskim načelnikom Suadom Huskićem. Bila je ovo prilika da se Ambasador upozna sa Tešnjom i privrednim potencijalima, kao i da dobije informacije kako uspostaviti bolju i čvršću saradnju u oblasti ekonomije.

 

Posjeta je realizirana sada, zbog nadolazećeg Sarajevo Biznis foruma koji se održava u maju, kada će biti prisutan veliki broj privrednika. Želja je da privrednici iz Malezije koji budu učesnici Sarajevo Biznis foruma posjete Tešanj i na licu mjesta se uvjere u mogućnosti saradnje, kazao je Ambasador Malezije u BiH NJ.E. Anuar Kasman.

 

Ovakvi sastanci sa predstavnicima diplomatskog kora u našoj zemlji su dobro došli, većina tih sastanaka donese konkretne zadatke i ciljeve, a na dobrobit svih građana koji žive u našoj zemlji, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Nakon sastanka sa Općinskim načelnikom, Ambasador Malezije u BIH je posjetio kulturno-historijske spomenike u gradu. Službena posjeta Ambasadora je završena posjetom kompaniji Madi, koja je već postala prepoznatljivo ime na bh.tržištu ali i šire.

Općinski načelnik Suad Huskić primio je predstavnike Udruženja privrednika Edina Jabandžića, Senada Brku, Izudina Ahmetlića i Mesuda Ajanovića.

Tokom sastanka razgovarano je o prostoru za rad Udruženja, kao i o planskim aktivnostima Udruženja – organizaciji Sajma privrede 2017. godine. Također, ovom prilikom je razgovarano i o ukupnom ekonomskom razvoju općine Tešanj, kojem Udruženje privrednika pruža snažnu podršku.

Ovom prilikom, iskazao je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i nada za nastavak uspješne saradnje Općine i Udruženja i u narednom periodu.

Općinski načelnik Suad Huskić, u prisustvu saradnika uručio je rješenja predsjednicima savjeta za još četiri mjesne zajednice koje su okončale proces konstituisanja organa mjesnih zajednica i imenovanje rukovodstva.

Rješenja su primili: Hasan Handžić (MZ Dobropolje Mekiš), Esad Garić (MZ Jelah), Bećir Halilović (MZ Karadaglije) i Muhamed Travančić (MZ Vukovo).

Do sada je proces konstituisanja organa mjesnih zajednica okončan u 23 mjesne zajednice, a u preostale dvije mjesne zajednice aktivnosti na konstituisanju organa ušli su u završnu fazu i očekuje se okončanje ovog postupka u narednom periodu.

 

 

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, danas, sa početkom u 10,30 sati u sali Općinskog vijeća Tešanj održana je javna rasprava o Nacrtu Zakona o osnovnoj i Zakona o srednjoj školi.

 

Cilj javne rasprave je da se o propisanim rješenjima u Nacrtu Zakona o osnovnoj i Zakona o srednjoj školi upoznaju predstavnici odgojno-obrazovnih ustanova, političkih stranaka, udruženja građana i drugih zainteresiranih subjekata.

 

Svi zainteresovani, Nacrt mogu naći na web stranici Zeničko-dobojskog kantona (www.zdk.ba), a zakone možete pogledati i na:

Nacrt Zakona o osnovnoj skoli 

Nacrt Zakona o srednjoj skoli

Pozivamo vas da u svrhu pripreme manifestacije „Tešanjsko proljeće 2017“, dostavite prijedlog sadržaja koje vaša ustanova/organizacija planira pripremiti u sklopu ove manifestacije.

Ukoliko želite da neke od manifestacija koje organizujete budu u okviru zajedničkih manifestacija, potrebno je da, kao organizatori/izvođači, iznesete i dostavite opis sadržaja koji planirate, okvirno vrijeme (datum, mjesto, termin i sl.) i finansijske aspekte (kao u priloženom obrascu).

Manifestacija će se realizovati u periodu od 12. marta do kraja aprila 2017. godine

Rok za dostavu sadržaja za manifestaciju je 20.02.2017. godine.

 

Obrazac za prijavu sadrzaja

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Azra Muslija, dipl. pravnik

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.