Prijava
četvrtak 23.3.2017
Događaji:
Pretraga

Novosti

 

Direktor Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini Karsten Dűmmel posjetio je Općinu Tešanj i ovom prilikom se sastao sa Općinskim načelnikom Suadom Huskićem. Tokom sastanka, razgovarano je o pozivu za saradnju na polju energetike i energetske efikasnosti. Također, razgovarano je i o podršci kada je u pitanju regionalna saradnja.

 

 

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta objavilo je Javni poziv za dodjelu grant sredstava za 2017. godinu, između ostalog i za slijedeće obrte:

-Poticaji opstanku tradicionalnih i starih zanata

-Poticaji razvoju vezanih i posebnih obrta

-Poticaji novoosnovanim subjektima MSP

 

Korisnici sredstava su obrtnici koji posluju najmanje 12 mjeseci i subjekti male privrede u većinskom vlasništvu državljana BiH a registrovani poslije 18.05.2016. godine.

 

Sve dodatne informacije o načinu prijave, obrascima i uslovima za korištenje finansijskih sredstava mogu se dobiti na web stranici: http://www.fmrpo.gov.ba/javni-natjecaj-grant-sredstva-2017/

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić, dipl. oec.

Podsjećamo žene žrtve nasilja, samohrane majke, nezaposlene mlade žene mlađe od 35 godina, žene s invaliditetom ili s djetetom s invaliditetom, nezaposlene žene koje žive i koje će svoju djelatnost obavljati u ruralnim sredinama, zainteresovane za pokretanje vlastitog biznisa osnivanjem preduzeća ili obrta da će dana 23.03.2017. godine u sali Općinskog vijeća Tešanj, sa početkom u 12 sati biti održana edukacija u pogledu popune obrasca prijave, kojom prilikom će prisutni dobiti i odgovore na sva dodatna pitanja.

 

 

Javni poziv možete pogledati ovdje.

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić dipl. ecc.

 

Preliminarnu rang listu rasporeda taksi vozila za svako taksi stajalište iz javnog poziva za 2017. godinu možete pogledati ovdje

U nedjelju 19.3.2017. povodom 22. marta - Svjetskog dana voda organizovano je proljetno uređenje i čišćenje na cijeloj teritoriji općine Tešanj.

Predstavnici MZ Mrkotić, zajedno sa omladinom i polaznicima mektebske nastave organizovali su akciju čišćenja smeća uz lokalne puteve, od magistrale prema stazi zdravlja i čišćenju kompletne staze zdravlja, čišćenje oko šehidske česme i džamije. Poslije akcije je slijedilo druženje uz roštilj svih učesnika.

 

Sportsko ribolovno društvo Jelah je također organizovalo akciju čišćenja obala rijeke Usore i Bosne, na ribarskoj stazi u Jelahu, brani u Kraševu i u Šijama kod 5+. Očišćen je teren uz ribarsku stazu, na Rastokama i kod mosta na rijeci Usori, kao i kod brane u Kraševu.

 

USR BLINKER Kalošević, članovi KBS BORAC iz Jelaha u saradnji sa učenicima iz Kaloševića organizovali su akciju čišćenja obala rijeke Usore i jezera Mrkotić, pristupnih puteva, platoa Eko parka u Kaloševiću i Izletišta kod jezera Mrkotić. Učenici su očistili dvorište osnovne škole, plato ispred mjesne zajednice Kalošević i Eko park, dok su ribolovci očistili obale rijeke Usore nizvodno do jezera Mrkotić. Pored jezera Mrkotić zasađeno je dvadeset sadnica višnje.

 

Odred izviđača Crni vrhTešanj izveo je akciju na uređenju Turističko-rekreacione zone Kiseljak. Uređene su zelene površine, te vodotok rijeke, od izvorišta kiseljaka Oaza do mosta na ulazu u Karadaglije. Akciji su se priključili i polaznici mektebske nastave džemata Karadaglije. Inače, MIZ Tešanj je na svih 36 lokaliteta gdje se obavlja mektebska nastava organizovao čišćenje okoline sa polaznicima mektebske nastave.

Predstavnici MZ Piljužići su čistili teren oko potoka, kao i uređenje prostora oko sportskog terena i kancelarije MZ Piljužići.

 

Općina Tešanj je angažovala nezaposlene osobe sa Biro-a na uređenju parka oko mezara Muse Ćazima Ćatića, dok su sve firme na zimskom održavanju radile na čišćenju kolovoza od zaostalog posipnog materijala.

Svim učesnicima akcije (cca 1800) uručene su zaštitne rukavice, vreće za smeće, sendviči i sokovi, koje je obezbjedila Općina Tešanj. Prikupljeno smeće (preko 500 vreća) JP RAD je odvezla na gradsku deponiju u Bukvu.

 

Akcija se nastavlja i trajat će do 26.03, a svi zainteresovani, mogu se prijaviti na kontakt telefon 061 266-123 (Meho Alić) ili 062 362-756 (Sedad Alićehajić).

 

Općina Tešanj će sa nezaposlenim osobama sa Biro-a nastaviti čišćenje korita rijeke Tešanjke duž cijelog toka i čišćenje kolovoza od zaostalog posipnog materijala sa firmama na zimskom održavanju.

 

Apelujemo na sve građane da se odgovorno ponašaju prema prirodi i da smeće odlažu na predviđena mjesta bez zagađivanja životnog prostora.

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić, dipl.ecc

U sklopu projekta Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ) u Bosni i Hercegovini (BiH), u subotu 18.03.2017 godine u zgradi mjesne zajednice Dobropolje-Mekiš otvoren je Društveni centar. Prostor će se koristiti za druženja, radionice, rađanje novih ideja i uspješnu realizaciju budućih projekata

 

Zajedničkim sredstvima UNDP-a, Općine Tešanj i mjesne zajednice u iznosu od oko 24.000 KM završena je adaptacija zgrade i vanjsko uređenje, te uređenje prostorija kancelarijskom i informatičkom opremom.

 

Projekat Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ) u Bosni i Hercegovini (BiH) je zajednička inicijativa Vlada Švicarske i Švedske, čija je vrijednost 14,5 miliona KM. U aktivnostima prve faze koja će trajati do sredine 2019. godine, učestvovat će 120 mjesnih zajednica i 20 JLS širom zemlje, čime će utjecati na poboljšanje kvalitete života 300.000 ljudi.

 

 

 

U Tešnju je održan prvi Start-up dan Kreni, koji je okupio 90 građana/ki sa područja općina Gračanica, Tešanj i Petrovo. Ovo je bila jednodnevna aktivnost koja je okupila vodeće aktere iz različitih područja društveno-odgovornog poslovanja, kao i preduzetnike, inovatore, kreativce, lidere i poslovne entuzijaste u raznim poslovnim kategorijama.

 

Učesnici ovog projekta su imali priliku predstaviti svoje biznis ideje iz različitih oblasti koje imaju komponentu društvene odgovornosti kako bi pomogli svojoj zajednici. Uz pomoć stručnjaka koji podstiču društveni razvoj, kreiraju poslovna rješenja i posjeduju znanje, vještine i kontakte koji utiču na ekonomske promjene u BiH, osobe sa najboljim idejama su dobile savjete kako da na najbolji način projekti budu integrisani u njihovim zajednicama. Na ovom događaju su predstavljene 32 ideje.

 

Start-up dan jedna je od aktivnosti u okviru projekta Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP Bosna i Hercegovina). Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica. 125 mjesnih zajednica i 23 jedinice lokalne samouprave širom zemlje učestvovat će u prvoj fazi projekta, čime će se doprinijeti poboljšanju kvalitete života 300.000 ljudi širom zemlje.

Danas je u prostorijama restorana Ukus u Tešnju održana press konferencija Udruženja/Udruge privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj, na kojoj je zvanično najavljen 13. međunarodni sajam privrede Tešanj 2017.

Sajam će ove godine biti održan od 18. do 21. maja, a ovom prilikom su prezentovani i rezultati rada u protekloj godini.

Na press konferenciji su govorili Edin Jabandžić, predsjednik Udruženja privrednika, Izudin Ahmetlić, vlasnik jedne od najvećih kompanija u BiH, Općinski načelnik Suad Huskić i Marko Šantić, predsjednik Privredne komore FBiH.

Na ovogodišnjem Sajmu, očekuje se učešće oko 150 izlagača, a lokacija održavanja bit će DC Kraševo/ Tešanj.

Povodom promocije knjige Čuvarkuća, autor Tarik Đođić, moderator i promotori knjige Adnan Rondić, akademik Abdulah Sidran, Goran Milić, Damir Uzunović u društvu Glavnog imama i predsjednika Medžlisa islamske zajednice Tešanj posjetili su Općinu Tešanj.

Tokom sastanka kod Općinskog načelnika, razgovarano je o Tešnju, ali i drugim aktuelnim temama vezanim za ovaj kraj.

Promocija knjige je održana u atriju MIZ Tešanj.

Budući da se po ko zna koji put u javnosti pojavljuju spiskovi o „takozvanim lažnim korisnicima“ prava na invalidninu i penziju po osnovu posebnih prava za boračku i drugu populaciju, Općina Tešanj ima za potrebu javno reagovati.

 

Provjerili smo sva imena koja su na spisku sa područja općine Tešanj. Utvrdili smo da se spominje 20 imena, uglavnom porodica šehida i poginulih boraca. Dodatnom provjerom smo utvrdili da su spomenute osobe u 90% slučajeva (ukupno 18 od 20 slučajeva), nakon njihove smrti redovnim postupkom, istog mjeseca izvedene iz prava po osnovu Zakona. U 2 od 20 imena koja se spominju za područje općine Tešanj, riječ je o izvođenju iz prava po drugom osnovu (udaja, gubitak prava po osnovu starosti djeteta), koje je također redovnim putem provedeno. Ni u jednom od 20 slučajeva nismo pronašli nikakvu nepravilnost.

 

Pozivamo sve organe, institucije, medije, javnost da, ukoliko žele provjere naše navode.

Pozivamo i prozivamo sve one koji na ovakav ružan način dovode porodice šehida i poginulih, te druge pripadnike boračkih populacija u pogrešan kontekst da, prije bilo kojeg spiska, prije bilo kakve prozivke ili paušalne procjene provjere svoje navode. Politikanstvo, neistine i promocija na račun časnih imena i porodica koji su se ugradili u temelje države Bosne i Hercegovine su najniži oblik ljudskog ponašanja.

Prestanite manipulisati istinom zarad sitnih i ličnih interesa!

Obavještavamo sve poljoprivrednike, pravna i fizička lica, upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata, da su u skladu sa članom 14. Pravilnika o upisu u Registar dužni do 31.03.2017.godine, izvršiti prijavu promjena, odnosno ažuriranje podataka na svom gazdinstvu kod općinske službe koja vodi Registar, uključujući i provjeru ispravnosti bankovnog računa nosioca gazdinstva.

Prijava planiranog obima i vrste poljoprivredne proizvodnje po kulturama, kao i brojnog stanja stočnog fonda po vrstama za 2017.godinu obavezna je za sva gazdinstva i preduslov je za ostvarivanje novčanih poticaja poljoprivredi sa federlanog, kantonalnog i općinskog nivoa.

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić dipl.ecc.

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.