Petak 29.8.2014
Pretraga
Korisnički dio
Početna Aktuelnosti Film SNIJEG u Kinu Tešanj
Film SNIJEG u Kinu Tešanj
PDF Štampaj E-mail
Utorak, 04 Novembar 2008 02:00
Film Snijeg u kinu TešanjOd 10. do 16. novembra film će se prikazivati u kino sali Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj sa početkom u 20 sati.Film Snijeg redateljice Aide Begić od 10. do 16. novembra će se prikazivati u kino sali Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj sa početkom u 20 sati.
Riječ je o bosanskohercegovačkom kandidatu za najprestižniju filmsku nagradu – Oscar. Snijeg je svjetsku premijeru doživio na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu gdje je nagrađen programa Sedmica kritike. Nakon Sarajevo Film Festivala Snijeg je nastavio svoj uspješan pohod na svjetske filmske festivale. Nagrađen je na festivalima u Seulu, Rejkjaviku, Montrealu, Njujorku, a dobitnik je i Nagrade za ljudska prava Vijeća Evrope. Film Snijeg nominiran je i za nagradu Evropske filmske akademije Evropsko otkriće 2008.
Film se bavi temom naše nedavne prošlosti i postratne stvarnosti, koje nas se i danas jako tiču. Kako ističe i sama rediteljica Aida Begić, on govori o nerazjašnjenim stvarima iz prošlosti s kojima se nismo u potpunosti suočili.
Uloge u filmu ostvarili su neki od najznačajnijih bh. glumaca, ali i nove nade bh. glumišta: Zana Marjanović, Jasna Ornela Bery, Sadžida Šetić, Vesna Mašić, Emir Hadžihafizbegović, Irena Malamuhić, Jelena Kordić, Alma Terzić, Muhamed Hadžović, Jasmin Geljo, Dejan Spasić, Nejla Keškić, Mirna Ždralović, Benjamin Ðip, Emina Mahmutagić.
Zadnje izmjene Utorak, 04 Novembar 2008 02:00