Prijava
Petak 10.7.2020
Događaji:
Pretraga

Općinski načelnik Suad Huskić, Premijer ZDK Miralem Galijašević i Ministar privrede ZDK Zlatko Jelić potpisali su ugovor za podršku izgradnji Poslovne zone Glinište u vrijednosti od 150.000 KM.

 

Na području općineTešanj trenutno se realiziraju investicije u dvije poslovne zone. Radi se o proširenju već postojeće Poslovne zone Bukva, u kojoj radi preko 3.000 radnika, a druga je razvoj Poslovne zone Glinište.
Općina Tešanj, zajedno sa vladama ZDK i Federacije BiH investira oko 1,5 miliona KM u razvoj poslovnih zona na području općine Tešanj. Imamo vrlo izražen interes investitora za otvaranje novih pogona i radnih mjesta. Danas investitori zahtijevaju postojanje kompletne infrastrukture, na kojoj bi oni gradili svoje poslovne objekte, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Vlada ZDK je u 2018. godini za podršku izgradnji šest poslovnih zona, te izradu projektne dokumentacije za dvije buduće poslovne zone na području ZDK izdvojila 828.746 KM.

 

 

 

Općinski načelnik Suad Huskić potpisao je u Sarajevu ugovor za finansiranje nastavka uređenja Poslovne zone Vila. Općina Tešanj je putem javnog poziva od Vlade FBiH, Federalnog ministarstva obrta, razvoja i poduzetništva, dobila podršku u iznosu od 237.000 KM, uz obavezu Općine Tešanj da dodatno izdvoji cca 100.000 KM za ovaj projekat, čime će se vrijednost radova uvećati na oko 340.000 KM.
U kratkom vremenu bit će raspisan tender za radove na uređenju ove Poslovne zone.

 

U organizaciji Udruženja privrednika Biznis centar Jelah, Tešanj danas je u Kraševu otvoren 14. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2018 koji je okupio više od 200 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije, te kompanija zemlje partnera – Italije.

Današnjem svečanom otvorenju Sajma prisustvovale su zvanice sa državnog i federalnog nivoa, kao i ambasador Italije u BiH NJ.E. Nicola Minasi. Partneri ovogodišnjeg Sajma su Republika Italija i Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Današnji Sajam privrede i prezentacija ekonomskih potencijala za nas predstavlja smotru poduzetništva, predstavlja priliku da skrenemo pažnju na ekonomiju, na privređivanje, na proizvodnju. Današnji Sajam doživljavamo kao svečanost u kojoj odajemo počast radu i poduzetništvu, kazao je u svom obraćanju Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Prigodnim govorom, mnogobrojnim gostima su se obratili i predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah, TešanjSenad Brka, predsjednik Privredne komore FBIiH Mirsad Jašarspahić, Premijer ZDK Miralem Galijašević, Ambasador Italije u BiH NJ.E. Nicola Minasi i Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

 

Sajam su svečanim presijecanjem vrpce otvorili predsjednik Udruženja privrednika Senad Brka, Ambasador Italije u BiH NJ.E. Nicola Minasi i Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić. Sajam je otvoren od 10. do 13. maja 2018. godine na lokaciji DC Kraševo/ Tešanj.

 

Prije samog otvorenja Sajma, danas je upriličeno i podizanje najveće izrađene državne zastave u Bosni i Hercegovini čije su dimenzije 30x20 metara, a podignuta je na jarbolu visokom 70 metara.

 

U Tešnju je održana press konferencija Udruženja/Udruge privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj, na kojoj je zvanično najavljen 14. međunarodni sajam privrede Tešanj 2018.

Sajam će ove godine biti održan od 10. do 13. maja, a očekuje se više od 200 izlagača iz naše zemlje i inozemstva. U toku je uređenje 5.000 kvadratnih metara zatvorenog i više od 10.000 kvadratnih metara otvorenog sajamskog prostora. Lokacija održavanja bit će DC Kraševo/ Tešanj

Na press konferenciji su govorili Senad Brka, predsjednik Udruženja privrednika, Općinski načelnik Suad Huskić i Marko Šantić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

Partneri Sajma i ove godine su Privredna komora FBiH i Općina Tešanj. Zemlja partner je Italija, a generalni pokrovitelj predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Općinski načelnik Suad Huskić u društvu privrednika posjetio je danas gradilište u Ljetiniću gdje su u toku završni radovi na asfaltiranju saobraćajnice. Radi se o zajedničkom projektu Općine Tešanj i privrednika koji posluju na tom području.

"Prošle godine Općine Tešanj i privrednici su krenuli u realizaciju ovog projekta, ali saobraćajnica nije ranije asfaltirana zbog vremenskih uslova. Općina Tešanj pokrenula je proceduru za donošenje potrebnih dokumenata kako bi se formirala Poslovna zona Ljetinić, budući da ovdje već posluju firme koje upošljavaju više od 200 radnika", rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Ukupna vrijednost saobraćajnice je 150 000 KM, a izvođač radova je firma Dobojputevi d.d. Doboj Jug.

Podkategorije

Savjet za lokalni ekonomski razvoj