Prijava
Petak 10.4.2020
Događaji:
Pretraga

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno je u kućnoj samoizolaciji 227 osoba, a period samoizolacije je završio za 38 osoba. Novih u samoizolaciji je 43. Jučer je na analizu poslano 5 sumnjivih uzoraka i svi su negativni. Trenutno je sa područja općine Tešanj 1 oboljeli od COVID-19, a 2 pacijenta su izliječena.

Prema podacima Policijske stanice Tešanj u protekla 24 sata nije evidentiran niti jedan slučaj nepoštivanja samoizolacije, a evidentirana su 2 slučaja kršenja zabrane kretanja od 20:00 do 05:00 sati.

Sanitarni inspektor je izvršio obilazak benzinskih pumpi, trgovačkih centara, poljoprivrednih apoteka, banaka i pošte. Zabilježene su gužve starijih lica u bankama, nose propisno masku i rukavice, ali distanca se krši, te je tražena aktivnija uloga zaštitara kako bi smanjili rizik od prekomjernog zadržavanja i grupisanja ljudi.

Izvršen je kontrolni pregled u firmi Pobjeda Tešanj - ulaz obezbijeđen dezinfekcionim sredstvom, dezbarijera za cipele postavljena i portir vrši podjelu maski na ulazu. U kancelarijama radi po max. 2 osobe, a sastanci se obavljaju video link-om. Pogoni se dezinfikuju, radnici nose maske. U radničkom restoranu dezabarijera za cipele postavljena, obezbjeđen sapun i dezinfekciono sredstvo, a podjelu hrane rade u tri grupe kako bi uposlenici sjedili sami za stolom.

 

Apelujemo na građane, a naročito starije osobe, da se strogo pridržavaju i poštuju preporuke nadležnih institucija za socijalno distanciranje i nošenje maski, naročito na mjestima okupljanja ispred pošte, banaka i prodavnica.

Federalni zavod za agropedologiju poziva na besplatnu analizu zemljišta.
Poljoprivredni proizvođači koji su upisani u RPG / RK više detalja mogu doznati u samoj Odluci ovdje.
 

Općinski štab civilne zaštite Tešanj je donio naredbu o usklađivanju rada trgovina osnovnim prehrambenim artiklima i super marketima, kao i ostalim trgovinama u veleprodaji i maloprodaji kojima je dozvoljen rad, sa vremenom zabrane kretanja građana na području Federacije BiH.

Naredbu možete pogledati ovdje

Na osnovu Naredbe Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK od 07.04.2020. godine, obavještavamo građane općine Tešanj da je na snazi, za sva fizička i pravna lica, stroga zabrana spaljivanja korova i niskog rastinja, prilikom čišćenja poljoprivrednih površina, na području općine Tešanj.

Provođenje ove naredbe na području općine Tešanj će vršiti Policijska stanica Tešanj.

 

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno su u kućnoj samoizolaciji 222 osobe, a period samoizolacije je završio za 51 osobu. Novih u samoizolaciji je 39. Dana 07.04.2020. godine na analizu su poslana 3 sumnjiva uzorka, od kojih je 1 pozitivan i dva negativna. Jučer je na analizu poslano 8 sumnjivih uzoraka, nije bilo pozitivnih nalaza.

Trenutno je na području općine Tešanj jedan oboljeli pacient od COVID 19, a dva pacijenta su izliječena.

 

Prema podacima Policijske stanice Tešanj u protekla 24 sata evidentiran je 1 slučaj nepoštivanja samoizolacije i 1 slučaj kršenja naredbi o nenošenju maske na javnom mjestu.

 

Prema podacima Sanitarne nspekcije, uz pratnju policije izvršena je kontrola higijensko-epidemioloških mjera u transportnim sredstvima firme Kantić Turistik. Vozaču je skrenuta pažnja da koristi rukavice i da dezinfekciono sredstvo bude dostupno na ulazu autobusa, a raspored putnika cik-cak. Putnici su nosili maske.

Nadzorom pogona firme Koala Paintings, na ulazima u pogon su postavljene dezbarijere za obuću i dezinfekciona sredstva za ruke, radnici u pogonu su na distanci, nose zaštitnu opremu. Pauza je organizovana u 6 grupa, a svaka 2 sata vrši se dezinfekcija prostora prskanjem.

Podkategorije

Novosti

Interno informativno glasilo Općine Tešanj

Najava događaja

Čestitke

Na ovom mjestu možete pronaći sve zvanične informacije, odluke, naredbe i izvještaje vezane za novi Corona virus

 

Najčešća pitanja i odgovori