Prijava
Ponedjeljak 1.6.2020
Događaji:
Pretraga

U Tešnju se danas i sutra održava Poslovni forum na kome učestvuju privrednici i predstavnici komunalnih preduzeća sa područja općina Tešanj i Šoštanj (R.Slovenija). Cilj Foruma je razmjena iskustava dvije općine i upoznavanje privrednika radi uspostave eventualne saradnje u budućnosti.

Nakon uvodnih obraćanja načelnika općine Tešanj Suada Huskića i općine Šoštanj Darka Meniha, prvi dan je nastavljen Prezentacijom mogućnosti osnivanja preduzeća u BiH i Sloveniji (za državljane BiH u Sloveniji i obrnuto), zatim predstavljanje firmi i privrednika, i na kraju rad u grupama. Sutra su planirane posjete firmama na području općine Tešanj.

 

Nakon potpisivanja Protokola o saradnji, sljedeći korak je bio održavanje Poslovnog foruma dvije općine. Mi ćemo pružiti potrebnu podršku privrednoj, ali i svim drugim vidovima saradnje za koje se iskaže interes. Također, očekujemo da ćemo razmjeniti iskustva i saznati kako se razvijaju lokalne zajednice u Sloveniji, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Naše dvije općine sarađuju na različitim projektima. Mi ćemo se potruditi da ih realizujemo na najbolji način, kazao je župan općine Šoštanj Darko Menih.

 

Na današnjem Forumu učestvovali su i predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, direktor Regionalne privredne komore SŠGZ Slovenije Franci Kotnik, Predsjednik Udruženja privrednika Jelah, Tešanj Senad Brka, predstavnik Školskog centra Velenje Darko Lihteneker, te privrednici i predstavnici javnih institucija ove dvije općine.

 

Inače, saradnja dvije općina započeta je posjetom Načelnika općine Šoštanj Darka Meniha u martu prošle godine kada je razgovarano o mogućnostima saradnje dvije općine na projektima iz oblasti obrazovanja, privrede, kulture, a posebno o zajedničkim aplikacijama i realizaciji projekata Evropske unije. Ponovnom posjetom sa saradnicima u junu iste godine, Načelnik općine Šoštanj i Općinski načelnik Suad Huskić dogovorili su potpisivanje Sporazuma o saradnji dvije općine, što je i realizovano 23.07.2015.godine tokom posjete općini Šoštanj.

 

Također, Mješovita srednja škola Tešanj i Školski centar Velenje imaju višegodišnju saradnju na besplatnom školovanju naših najboljih učenika u sticanju novih znanja i vještina na savremenoj opremi i novim tehnologijama kojima u ovom Centru u Velenju raspolažu.