Login
Thursday 16.7.2020
Live ticker:
Search

Završeno je asfaltiranje na putevima Kikići u MZ Kraševo i Hrnjići u MZ Jevadžije. Izvođač radova je firma Dobojputevi d.d. Doboj Jug. Nadzor radova je IG Institut d.d. Banja Luka.

Sredstva za realizaciju navedenih projekata su obezbijeđena iz Budžeta Općine.

Završeno je asfaltiranje dionice puta Planje - Mrkotić u MZ Oraš Planje. Izvođač radova je firma Hajdić d.o.o. Maglaj. Nadzor radova je IG Institut d.d. Banja Luka.
Sredstva za realizaciju navedenog projekta su obezbijeđena iz Koncesija i dodatnih sredstava.

Općinski načelnik i Predsjedavajući Općinskog vijeća primili su učenike generacije i učenike sa posebnom diplomom svih osnovnih i srednjih škola sa područja općine Tešanj.
Ove godine, zbog situacije sa virusom COVID 19, prijemu je prisustvovalo 43 učenika (12 učenika generacije i 31 učenik sa posebnom diplomom) koji su od Općine Tešanj dobili prigodne poklone i novčane nagrade za postignute rezultate.

Čestitke najboljim učenicima uputio je Općinski načelnik Suad Huskić, koji je u svom obraćanju posebno istakao važnost ovako dobrih rezultata, prvo za učenike, a onda i za zajednicu. Također, podsjetio je da Općina Tešanj posebnu pažnju povećuje mladim ljudima kroz različite projekte.

Inače, ovaj prijem je već postao tradicionalan i ima za cilj, između ostalog, da afirmiše mlade uspješne učenike i da ih podstakne na dalji rad i napredovanje.

U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, 11. jula ove godine, tačno u 12:00 sati, putem sistema za uzbunjivanje Općine Tešanj simbolično će se oglasiti sirene civilne zaštite u trajanju od jedne minute. 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

Općinsko vijeće Tešanj na svojoj 40. sjednici, održanoj 30.06.2020. godine, razmatrajući Nacrt Odluke o zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće "Planjska rijeka" i “Gumurnica” općina Tešanj, usvojio je zaključak kojim se prihvata Nacrt odluke i upućuje na javnu raspravu.

 

Obavještavamo sve zainteresirane da je u toku javna rasprava na Nacrt Odluke o zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće "Planjska rijeka" i “Gumurnica” općina Tešanj, i da rasprava traje do 17. jula 2020. godine do kada možete dostaviti Vaše primjedbe u pisanom formi, ili ih iznijeti u usmenoj javnoj raspravi koja će biti održana dana 17. (petak) jula 2020. godine u 11,00 sati u prostorijama MZ Oraš Planje.

 

Nacrt Odluke o zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće "Planjska rijeka" i “Gumurnica” možete pogledati OVDJE i postavljen na oglasnim pločama Općine Tešanj i MZ Oraš Planje.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić posjetili su danas općinu Tešanj gdje su se susreli sOpćinskim načelnikom Suadom Huskićem i privrednicima.

Razgovarano je o javnim infrastrukturnim radovima i investicijima u Tešnju, kao i o uticaju pandemije koronavirusa na oblast zdravstva i ekonomiju općine.

Razgovarali smo o strateškim projektima na području općine Tešanj, gradnji 110 kV trafostanice u Jelahu, i prema informacijama uskoro bi trebala početi gradnja ove trafostanice. Također, razgovarli smo i o gradnji kružnog toka u Jelahu, te priključku poslovne zone Glinište na magistralnu cestu, ali i o izgradnji Koridora Vc. Očekujemo u naredna dva do tri mjeseca projektovanje na toj trasi i nadamo se da će početi proces ugovaranja javnih nabavki do kraja ove godine, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Cilj sastanka sa privrednicima je vidjeti kako pandemija utiče na industrijsku sredinu jer Tešanj ima veliki obim industrijske proizvodnje, te je presjek stanja u općini Tešanj indikativan za cijelu Federaciju BiH, rekao je Premijer Fadil Novalić.

Premijer je potvrdio da su jučer banke odobrile sredstva za izgradnju dionice koridora Vc, od Medakova u Tešnju do iznad Žepča, dužine 41 kilometar, za šta je odobreno 340 miliona eura, plus 60 miliona eura koliko je osigurano ranije.

Ukupno 400 miliona eura će u naredne tri godine biti uloženo u ovom dijelu Federacije BiH. Sada slijedi tehničko rješavanje izvlaštenja i projektiranja te dionice, što je pri kraju, kako bi se do Nove godine otvorio tender za izgradnju, pojasnio je Premijer.

Iz Federalnog budžeta, kao pomoć privredi u Tešnju kroz korona zakon osigurano je 3,6 miliona KM.

 

Završeno je asfaltiranje dionice puteva Garići-Pjeskovac i Hujduri-Purkovići u MZ Piljužići. Radove na navedenim projektima vršila je firma Dobojputevi d.d. Doboj Jug. Nadzor radova je IG Institut d.d. Banja Luka.

Sredstva za realizaciju navedenih projekata su obezbijeđena u Budžetu Općine.

Općinski načelnik Suad Huskić primio je Aliju Tabakovića, Šefa Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS. Alija Tabaković sa porodicom živi u Srebrenici i ove godine je zajednički kandidat za Načelnika u ime probosanskih stranaka u Srebrenici. Alija je u toku rata, kao izbjeglica boravio na području općine Tešanj.

Općinski načelnik je poželio Aliji i svim Srebreničanima puno dobra u budućnosti i istakao da Srebrenica i drugi povratnici u RS mogu računati na Tešanj.

Završeno je asfaltiranje dionice puta Teslićka II u MZ Jelah. Radove na navedenom projektu vršila je firma Dobojputevi d.d. Doboj Jug. Nadzor radova je IG Institut d.d. Banja Luka.
Sredstva za realizaciju su obezbijeđena u Budžeta Općine.

Završena je dezinfekcija svih ulaza u stambenim zgradama na Krndiji i Simetralama.
Također, urađeno je sapiranje i dezinfekcija Čaršije, od gradske Apoteke do AS samoposluge i Elektrodistribucije.

Ove aktivnosti realizovala je Služba civilne zaštite Općine Tešanj.