Prijava
Četvrtak 25.4.2019
Događaji:
Pretraga

 

Tokom proteklog vikenda održana je akcija proljetnog uređenja i čišćenje okoliša na prostoru cijele općine Tešanj. Akcija je počela u petak angažovanjem nezaposlenih osoba sa Biro-a na uređenju parka oko spomenika Musi Ćazimu Ćatiću, uređenju drvoreda, pranju saobraćajnih znakova, a firme na zimskom održavanju čistile su kolovoz od zaostalog posipnog materijala.

Akciji čišćenja se pridružilo oko 2000 predstavnika različitih udruženja i oraganizacija. Odred izviđača Crni vrh i Udruženje SUGAR čistili su izletište Kiseljak, dok je Lovačko društvo čištilo na lokaciji Crni vrh. Akciji čišćenja u Mrkotiću i Kaloševiću su se priključili i predstavnici Udruženja ribolovaca Blinker, kao i udruženje žena Ruka. Sportsko ribolovno društvo Jelah je također organizovalo akciju čišćenja obala rijeke Usore i Bosne, na ribarskoj stazi u Jelahu, u Kraševu i u Šijama. Medžlis islamske zajednice Tešanj je na svih 36 lokaliteta gdje se obavlja mektebska nastava organizovao čišćenje okoline sa polaznicima mektebske nastave. U akciju čišćenja su se uključili i predstavnici svih mjesnih zajednica, kao i vatrogasna društva sa područja općine Tešanj.

Općina Tešanj posljednih nekoliko godina provodi akciju čišćenja i uređenja na prostoru cijele općine Tešanj. Cilj nam je da očistimo našu sredinu od otpada, ali i da promjenimo svijest ljudi kada je očuvanje životnog prostora u pitanju, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Općina Tešanj je svim učesnicima akcije obezbijedila zaštitne rukavice, vreće za smeće, sendviče i sokove. Prikupljeno smeće JP RAD je odvezlo na gradsku deponiju u Bukvu.

Apelujemo na sve građane da se odgovorno ponašaju prema prirodi i da smeće odlažu na predviđena mjesta bez zagađivanja životnog prostora.