Četvrtak 28.8.2014
Pretraga
Korisnički dio
Početna Aktuelnosti Novosti
Novosti
Ljetno održavanje cesta
Utorak, 26 August 2014 14:45

U sklopu ljetnog održavanja cesta na području općine Tešanj postavljena je vertikalna signalizacija i odbojne ograde.


Izvođač radova je firma Buljan-Ceste d.o.o. Kreševo.


Vrijednost radova je 17.800 KM.

 
Čišćenje putnih kanala
Ponedjaljak, 25 August 2014 13:46

U subotu, nakon što je općinu Tešanj zahvatilo veliko olujno nevrijeme, praćeno jakom kišom, vjetrom, grmljavinom i gradom, rađeno je do kasnih večernjih sati na sanaciji i čišćenju putnih kanala na putnim pravcima Tešanj-Jelah i Tešanj-Bukva, kako bi se spriječilo izlivanje vode na saobraćajnice i u dvorišta stambenih i poslovnih objekata.

Na ovim aktivnostima angažovano je JP RAD koje je brzom intervencijom saniralo izlivanje vode u ulici Meše Selimovića u Tešnju. U noćnim satima, zbog palih stabala u Radušicu, došlo je do ugrožavanja fabrike Alpina Bromy, ali je brzom intervencijom spriječen ulazak vode u fabriku.

U nedjelju se nastavilo sa obilaskom kritičnih lokacija koje treba sanirati u narednim danima, a jedna od lokacija je u Kraševu, gdje je zbog malog presjeka cijevi došlo do izlivanja vode iz putnog kanala čime je ugroženo nekoliko susjednih kuća.

 
Čišćenje vodotoka
Ponedjaljak, 25 August 2014 13:16

U cilju provođenja mjera zaštite od poplava, počelo se sa aktivnostima čišćenja i produbljavanja vodotoka rijeke Tešanjke, na lokalitetu Industrijska zona Bukva, Rosulje, a sve u cilju sprječavanja izlijevanja rijeke iz svog korita i plavljenja privrednih i stambenih objekata i poljoprivrednog zemljišta. Aktivnosti će se nastaviti i u narednim danima.


SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

 
Izvještaj Službe Civilne zaštite
Ponedjaljak, 25 August 2014 11:23

U subotu 23.08.2014. godine u poslijepodnevnim satima općinu Tešanj je zahvatilo nevrijeme praćeno gradom i obilnim kišnim padavinama koje su prouzrokovale oštećenja na putničkim vozilima, povećanje nivoa površinskih voda i potoka i izlivanje na putne komunikacije.

Usljed nastale situacije, provođene su intenzivne mjere otklanjanja nastalih posljedica i njihovog daljeg spriječavanja.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice radili su na ispumpavanju vode iz stambenih i privatnih objekata na područjima MZ Kaloševići, Bukva, Tešanjka, Rosulje, Miljanovci, Piljužići, te provođenju mjera zaštite od poplava.


SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

 
Javna rasprava
Petak, 22 August 2014 15:07

Općinsko vijeće Tešanj na svojoj 22. sjednici razmatrajući Nacrt Odluke o izmjenama Odluke o organizaciji i sigurnosti saobraćaja na cestama na području općine Tešanj, usvojilo  je zaključak kojim se prihvata Nacrt Odluke i upućuje na javnu raspravu.

Obavještavamo vas da javna rasprava traje do 19. septembra 2014. godine do kada možete dostaviti vaše primjedbe u pisanoj formi ili ih iznijeti u usmenoj javnoj raspravi koja će biti održana u utorak 16. septembra 2014. godine u 14,00 sati u Sali Općinskog vijeća Tešanj.

Molimo da se pripremite za ovu raspravu kako biste dali svoj doprinos i time učestvovali u donošenju što kvalitetnije Odluke.

Nacrt Odluke o izmjenama Odluke o organizaciji i sigurnosti saobraćaja na cestama i postavljen je i na oglasnoj ploči Općine.

Nacrt odluke o izmjenama Odluke o organizaciji i sigurnosti saobraćaja na cestama možete pogledati ovdje:

images/izmjena odluke o parkiralitima-konana.pdf

 
Posjeta udruženja CEKUD iz Turske
Petak, 22 August 2014 14:51

Predstavnici udruženja CEKUD (Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği) Suleyman Yorulmaz, Hüseyin Budak i Selami Karaca iz Turske danas su posjetili Općinu Tešanj.  Ovom sastanku su prisustvovali i predstavnici udruženja Eko Mladi na čelu sa Adnanom Lihićem,  Himzo Bošnjak predstavnik Javnog komunalnog preduzeća RAD i Pomoćnik Općinskog načelnika Hamzalija Hojkurić.

Povod posjete Općini Tešanj je razmatranje moguće saradnje između komunalnih preduzeća iz Turske sa Komunalnim preduzećem RAD iz Tešnja, kao i moguća saradnja Općine Tešanj sa općinama iz Turske, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Udruženje CEKUD se prvenstveno bavi ekološkim problemima, te kroz svoju viziju i misiju nastoji razviti ekološku svijest na međunarodnoj razini.

Težnja udruženja Eko Mladi i CEKUD je da intenziviraju saradnju, budući da su ova dva udruženja u aprilu ove godine potpisali sporazum o saradnji, istakao je Adnan Lihić član udruženja Eko Mladi.

Nakon sastanka Općinski načelnik i članovi ovih udruženja posjetili su Centralno spomen obilježje u Tešnju.

 
Regionalni projekat upravljanja otpadom
Petak, 22 August 2014 10:37

Općinski načelnik Suad Huskić jučer je primio predstavnike italijanske firme AMIA iz Verone predvođene Dott. Diegom Testiem. Kompanija AMIA se bavi upravljanjem otpada za cca milion građana, kao i proizvodnjom energije, vodosnabdjevanjem i sl.

Inače, italijanska kompanija AMIA iz Verone zainteresirana je za pokretanje regionalnog projekta na području šire regije u koji bi bila uključene i općine Tešanj, Teslić, Doboj Jug, Usora i druge općine. Ovaj projekat bi podrazumijevao reciklažu smeća i njegovu upotrebu za proizvodnju energije.

 
Posjeta delegacije iz Katara
Četvrtak, 21 August 2014 15:28

Danas je Općinski načelnik Suad Huskić ugostio direktora Charity al Qatariya Alia Al Suwaidia iz Katara i direktora Stichting Waqf Ismira Karagu. Sastanku su prisustvovali i direktor Tešanjske razvojne agencije Ismar Alagić i Predsjednik Nadzornog odbora  Tešanjske razvojne agencije Amir Kurtić. Tokom sastanka Načelnik je predstavio općinu Tešanj, te prezentirao planove i potencijale razvoja  općine Tešanj u različitim oblastima.

Prethodno su predstavnici delegacije iz Katara potpisali Ugovor o implementaciji projekta Podizanje zasada malina u općini Tešanj sa direktorom Tešanjske razvojne agencije Ismarom Alagićem. Vrijednost ugovora iznosi cca 150 000 eura.

Odabrali smo općinu Tešanj za implementaciju ovog projekta  jer smo uvidjeli ozbiljnost projekta, kao i kadar koji će realizovati ovaj projekat, kazao je direktor Eid Charity al Qatariya Ali Al Suwaidi.

 
Obilazak lokacija deminiranja
Četvrtak, 21 August 2014 10:34

U toku je deminiranje lokacija Lončari - Podkomin 2, Lončari - Podkomin 3 i Lončari –Podkomin 4, Vrela – Krčana, Vrela - Bujadin potok, Kalošević – Bugarinovići 1  i Kalošević –  Bugarinovići 2, ukupne  površine 265 236m2.

Općinski načelnik Suad Huskić i Pomoćnik Općinskog Načelnika Mensur Saletović  jučer su posjetili neke od ovih lokacija, te su im vođe timova prezentirali način rada, veličinu terena, kao i informacije o očišćenom terenu.

Podsjetimo, deminiranje finasira Ambasada Japana u BiH, a kao najpovoljniji ponuđači za izvođenje ovih radova izabrane su firme N&N IVŠA d.o.o. Orašje i Konzorcij Udruženje za eliminaciju mina Sarajevo i UEM Hadžići.

Sve aktivnosti se odvijaju u skladu sa utvrđenom dinamikom i potpisanim ugovorima.

 
Sanacija puteva i ulica
Srijeda, 20 August 2014 11:01

Nedavne poplave i nevrijeme dovele su do velikih oštećenja na kompletnoj putnoj infrastrukturi na području općine Tešanj. Česte padavine ponovo su nanijele veliku štetu na već saniranim putevima.

Općina Tešanj nastoji poboljšati njihovu prohodnost, te sanirati nastale štete na putevima. Prvenstveno se radi  na čišćenju putnih kanala, propusta, posipnom materijalu i sanaciji udarnih rupa.

U pripremi je postavljanje nove i zamjena oštećene vertikalne signalizacije, a urađena je kompletna horizontalna signalizacija i vibracione trake.

 
Privremeno zatvaranje ulica 20.08.2014. godine
Ponedjaljak, 18 August 2014 15:58

Služba za finansije, privredu, komunalne i inspekcijske poslove Općine Tešanj na osnovu člana 62. Odluke o organizaciji i sigurnosti saobraćaja na cestama (“Službeni glasnik Općine Tešanj”, broj: 3/10), člana 25.  Odluke o lokalnim i nekategorisanim cestama (“Službeni glasnik Općine Tešanj”, broj: 8/06) i člana 200. Zakona o upravnom postupku (“Sl. novine FBiH”, broj:2/98, 48/99), po zahtjevu Udruženja muzičara SEVDAH-TE donijela je Rješenje kojim se odobrava privremeno zatvaranje ulice Trg Gazi Ferhad-bega do raskrsnice ulica 9.septembra i Adema Prnjavorca, te Titova za dan 20.08.2014. godine (srijeda) u periodu od 19,30 do 21,30 sati.

Rješenje možete pogledati na:

images/sevdah-te-2689-14.doc

 
«PočetakPregled12345678910SljedećiKraj»

Stranica 1 od 359