Srijeda 3.9.2014
Pretraga
Korisnički dio
Početna Aktuelnosti Novosti
Novosti
Radna posjeta Općinskom sudu Tešanj
Utorak, 02 Septembar 2014 13:50

Općinski načelnik Suad Huskić, u društvu Općinskog pravobranioca Nedžade Agić i pomoćnika Općinskog načelnika Nadira Medarića boravio je u radnoj posjeti Općinskom sudu u Tešnju.

Delegaciju su primili predsjednik Općinskog suda Zdravko Popović, stručni saradnik Fatima Ahmetović i šefica zemljišno-knjižnog ureda Dijana Brkić.

Tokom sastanka, razgovarano je o aktuelnim temama – usklađivanje evidenicije katastra i zemljišne knjige, Odluci o prenosu nekretnina i izvršnom postupku.

Također, ovom prilikom je razgovarano i o nedostaku prostora za sudsku arhivu. Općinski načelnik je iskazao spremnost da Općina pomogne u skladu sa mogućnostima.

 
Obavijest političkim subjekatima o načinu korištenja javnih površina za skupove, plakatiranju i oglašavanju
Utorak, 02 Septembar 2014 08:58

Kao što je poznato, izborna kampanja počinje 30 dana prije dana izbora tj. 12. septembra 2014. i traje do 11. oktobra. 2014. godine. Izborna kampanja podrazumijeva radnje i postupke u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaje birače i javnost sa svojim programom i kandidatima za predstojeće izbore. Politički subjekti su dužni da poštuju Općinske odluke kojim je regulisano zauzimanje javnih površina za održavanje skupova, plakatiranje, oglašavanje i javni red i mir.


Kada se politički subjekti odluče za lokacije-javne površine na podrućju Općine Tešanj za održavanje predizbornih aktivnosti i vrijeme održavanja dužne su Službi za katastar, urbanizam i imovinsko pravne poslove Općine Tešanj podnijeti blagovremeno zahtjev i dobiti rješenje gdje i kada mogu održati političke skupove. Moguća mjesta su: ispred Centra za kulturu i Trg na čaršiji u Tešnju, Trg na Jelahu kod Osnovnnih škola u MZ i dr. Obaveza je svih političkih stranaka i nezavisnih kandidata da nakon završenog političkog okupljanja izvrše čišćenje javne površine.


Općine Tešanj je odredila i izgradila mjesta za plakatiranje i oglašavanje npr. betonski stubovi za plakatiranje i oglašavanje u Tešnju, Jelahu i ostalim MZ, zatim oglasne table uz neka autobuska stajališta. Na osnovu općinskih Odluka svi politički subjekti su dužni koristiti isključivo ta mjesta za te namjene. Općina nema nadležnost nad mjestima za plakatiranje i oglašavanje koja su u vlasništvu preduzeća ili pojedinaca.


Obaveza je svih političkih stranaka i nezavisnih kandidata da u roku od 15 (petnaest) dana od dana završenih izbora, izvrše čišćenje svih postavljenih plakata.S poštovanjem !KOMUNALNO-VODNI INSPEKTOR

SEDAD Alićehajić, dipl.ing.građ.

 
Deminiranje u MZ Kalošević
Ponedjaljak, 01 Septembar 2014 14:27

U petak je završeno deminiranje projektnog zadatka LZ Kalošević-Bugarinovići-1 površine 29.804 m2. Deminiranje metodom čišćenja je realizovalo UG UEM iz Sarajeva.

Danas je otvoren i drugi projekat kojeg realizuje ova deminerska organizacija, a odnosi se na projekat LZ Kalošević-Bugarinovići-2, površine 36.977,22 m2.

U narednom periodu se intezivno nastavljaju aktivnosti na deminiranju preostalih šest projekata na području MZ Kalošević i MZ Piljužići koji se finansiraju iz grant sredstava Japanske Vlade.


SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

 


 
Sastanak sa direktorima svih škola
Petak, 29 August 2014 15:37

Općinski načelnik Suad Huskić i pomoćnik Općinskog načelnika Azra Muslija održali su danas sastanak sa direktorima srednjih i osnovnih škola sa područja općine Tešanj.

Tokom sastanka, razgovarano je o spremnosti za početak nove školske godine, ali i o drugim aktuelnim temama (infrastruktura, socijalne prilike...).

Iako su škole u kantonalnoj nadležnosti, Općinski načelnik je iskazao spremnost da Općina pomogne ukoliko nema zakonskih prepreka, te ovom prilikom poželio uspješan početak školske godine.


 
Instrukcije za uplatu sredstava za otklanjanje i ublažavanje posljedica prirodnih nesreća i obnovu
Petak, 29 August 2014 15:21


 
Čišćenje vodotoka
Petak, 29 August 2014 08:26

Nastavljene su aktivnosti na čišćenju vodotoka Tešanjke od mosta u Medakovu uzvodno do Dedukić Uniona, Trebačke rijeke na lokaciji Salkanovića most i Radušice u Rosuljama od Hidroringa do Inženjeringa.


Ova aktivnost se i dalje nastavlja po utvrđenoj dinamici i planu.SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

 
Ljetno održavanje cesta
Utorak, 26 August 2014 14:45

U sklopu ljetnog održavanja cesta na području općine Tešanj postavljena je vertikalna signalizacija i odbojne ograde.


Izvođač radova je firma Buljan-Ceste d.o.o. Kreševo.


Vrijednost radova je 17.800 KM.

 
Čišćenje putnih kanala
Ponedjaljak, 25 August 2014 13:46

U subotu, nakon što je općinu Tešanj zahvatilo veliko olujno nevrijeme, praćeno jakom kišom, vjetrom, grmljavinom i gradom, rađeno je do kasnih večernjih sati na sanaciji i čišćenju putnih kanala na putnim pravcima Tešanj-Jelah i Tešanj-Bukva, kako bi se spriječilo izlivanje vode na saobraćajnice i u dvorišta stambenih i poslovnih objekata.

Na ovim aktivnostima angažovano je JP RAD koje je brzom intervencijom saniralo izlivanje vode u ulici Meše Selimovića u Tešnju. U noćnim satima, zbog palih stabala u Radušicu, došlo je do ugrožavanja fabrike Alpina Bromy, ali je brzom intervencijom spriječen ulazak vode u fabriku.

U nedjelju se nastavilo sa obilaskom kritičnih lokacija koje treba sanirati u narednim danima, a jedna od lokacija je u Kraševu, gdje je zbog malog presjeka cijevi došlo do izlivanja vode iz putnog kanala čime je ugroženo nekoliko susjednih kuća.

 
Čišćenje vodotoka
Ponedjaljak, 25 August 2014 13:16

U cilju provođenja mjera zaštite od poplava, počelo se sa aktivnostima čišćenja i produbljavanja vodotoka rijeke Tešanjke, na lokalitetu Industrijska zona Bukva, Rosulje, a sve u cilju sprječavanja izlijevanja rijeke iz svog korita i plavljenja privrednih i stambenih objekata i poljoprivrednog zemljišta. Aktivnosti će se nastaviti i u narednim danima.


SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

 
Izvještaj Službe Civilne zaštite
Ponedjaljak, 25 August 2014 11:23

U subotu 23.08.2014. godine u poslijepodnevnim satima općinu Tešanj je zahvatilo nevrijeme praćeno gradom i obilnim kišnim padavinama koje su prouzrokovale oštećenja na putničkim vozilima, povećanje nivoa površinskih voda i potoka i izlivanje na putne komunikacije.

Usljed nastale situacije, provođene su intenzivne mjere otklanjanja nastalih posljedica i njihovog daljeg spriječavanja.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice radili su na ispumpavanju vode iz stambenih i privatnih objekata na područjima MZ Kaloševići, Bukva, Tešanjka, Rosulje, Miljanovci, Piljužići, te provođenju mjera zaštite od poplava.


SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

 
Javna rasprava
Petak, 22 August 2014 15:07

Općinsko vijeće Tešanj na svojoj 22. sjednici razmatrajući Nacrt Odluke o izmjenama Odluke o organizaciji i sigurnosti saobraćaja na cestama na području općine Tešanj, usvojilo  je zaključak kojim se prihvata Nacrt Odluke i upućuje na javnu raspravu.

Obavještavamo vas da javna rasprava traje do 19. septembra 2014. godine do kada možete dostaviti vaše primjedbe u pisanoj formi ili ih iznijeti u usmenoj javnoj raspravi koja će biti održana u utorak 16. septembra 2014. godine u 14,00 sati u Sali Općinskog vijeća Tešanj.

Molimo da se pripremite za ovu raspravu kako biste dali svoj doprinos i time učestvovali u donošenju što kvalitetnije Odluke.

Nacrt Odluke o izmjenama Odluke o organizaciji i sigurnosti saobraćaja na cestama i postavljen je i na oglasnoj ploči Općine.

Nacrt odluke o izmjenama Odluke o organizaciji i sigurnosti saobraćaja na cestama možete pogledati ovdje:

images/izmjena odluke o parkiralitima-konana.pdf

 
«PočetakPregled12345678910SljedećiKraj»

Stranica 1 od 360