Prijava
petak 12.2.2016
Događaji:
Pretraga

Novosti

Danas je u sali Općinskog vijeća Tešanj održana edukacija adminsitracije na temu: Obrada zahtjeva. Predavač je bio pomoćnik Općinskog načelnika Nadir Medarić. Nakon prezentacije, razgovarano je o konkretnim primjerima iz prakse.

Prezentaciju možete pogledati ovdje.

Danas su u sali Općinskog vijeća Tešanj Općinski načelnik Suad Huskić i pomoćnici Općinskog načelnika Azra Muslija i Hamzalija Hojkurić održali sastanak sa direktorima javnih ustanova i preduzeća i predsjednicima upravnih i nadzornih odbora kojima je osnivač općina Tešanj.

Tema sastanka bio je funkcionisanje i rad lokalne samouprave u 2015. godini sa akcentom na rad javnih ustanova i preduzeća u 2015. godini, te planovi i ciljevi za 2016. godinu.

Općinski načelnik je iznio uvodnu riječ i izvršio prezentaciju o razvoju lokalne samouprave, i stepenu realizacije "Strategije razvoja općine Tešanj" te planovima (ciljevima) za 2016. godinu. Također, Općinski načelnik se osvrnuo i na realizaciju ciljeva iz 2015. godine javnih ustanova i preduzeća u kojem je istaknuo da je procenat realizacije (82 %). Istaknuto je da javne ustanove i preduzeća nemaju gubitaka u poslovanju u 2015. godini, da imaju stabilnost u poslovanju, te da nema uvećanja uposlenih u posljednje tri godine.

Skupu su se obratili i direktori JP KP "Rad" Mirsad Šaranović i JU "Opća biblioteka" Esmir Bašić.

Inače, Općina Tešanj osnivač  je slijedećih ustanova i preduzeća: JZU Apoteka Tefarm, JZU Opća Bolnica, JZU Dom zdravlja, Centar za socijalni rad, Centar za kulturu i obrazovanje, Opća biblioteka, Muzej, Sportsko-rekreacioni centar, KP Rad, Toplana, Agencija za razvoj.

Danas je održan sastanak sudionika u realizacji projekta Izgradnja prilaza Starom gradu - Gradini u Tešnju (II faza). Tema sastanka je početak realizacije, odnosno izvođenja radova s obzirom na trenutne vremenske uslove i izvedbenu projektnu dokumentaciju.

Ugovor je zaključen na iznos 52.887,39 KM i odnosi se na II fazu - zemljani, betonski i kamenorezački radovi. Kamanorezački radovi obuhvataju izradu prilaza i oblaganje stepeništa kamenim pločama-hreše, izradu kamene kaldrme i kamenih obodnih zidova sa dva lica, postavljanje granitnih kocki i ugradnju ivičnjaka od granita i hreše.

Sastanku su prisustovali predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika Sarajevo, izvođač radova GR Ševko Elez Tešanj i nadzor Hrvić-Gradnja Tešanj.

Općinski načelnik Suad Huskić održao je danas sastanak na temu Ciljevi za 2016. godinu. Sastanku su prisustvovali menadžeri projekata za predložena 27 cilja iz strateških dokumenata.

Nakon predstavljanja Ciljeva za 2016. godinu, dogovoreni su načini realizacije. Svi menadžeri imaju obavezu Općinskom načelniku do sljedeće sedmice dostaviti plan aktivnosti.

 

Ciljeve za 2016. godinu možete pogledati ovdje

 U skladu sa zahtjevom Općine Tešanj za utrošak preostalih neutrošenih sredstava Vlade Japana tokom realizacije projekata deminiranja 2014. godine, jučer je od strane Ambasade Japana u BiH stigla obavijest kojom se odobrava utrošak preostalih sredstava za projekte deminiranja u 2016. godini. Naime, poznato je da je Vlada Japana putem svoje ambasade u BiH 2014. godine, Općini Tešanj dodjelila sredstva za sedam projekata deminiranja u visini od 741.153,96 KM, dok je Općina Tešanj u skladu sa potpisanim ugovorom kroz projekte finansirala poreske troškove. Nakon provedene procedure 2014. godine uspješno je realizovano svih sedam projekata deminiranja, a za preostali dio sredstva podnesen je zahtjev za utrošak u iste namjene, koja su i odobrena.

Na ovaj način, osiguran je kontinuitet u provođenju aktivnosti protivminskog djelovanja na području općine Tešanj i tokom 2016. godine.

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.