Prijava
ponedjeljak 22.12.2014
Pretraga

Novosti

Danas je u Općini Tešanj predstavljen projekat COBEAR – konkurentnost područja poslovne izvrsnosti. Projektni implementatori (TRA - Razvojna agencija općine Tešanj, Opština Teslić, RAŽ - Razvojna agencija Žepče i Udruženje privrednika Biznis- centar Jelah-Tešanj) predstavili su projekat, glavne ciljeve i rezultate. U okviru COBEAR projekta bit će pružena podrška izvozno orijentisanim malim i srednjim preduzećima uz razvoj poslovnog okruženja i unapređenje stanja na tržistu kvalifikovane radne snage u BEAR području (Teslić-Tešanj-Žepče). Tokom današnjeg predstavljanja projekta, prisutnim gostima, prigodnim govorom obratili su se i načelnici Teslića Milan Miličević, Žepča Mato Zovko i Tešnja Suad Huskić.

 

Sretan sam i zadovoljan što se uspješna saradnja ovih općina pretvorila u novi projekat koji će doprinijeti boljem ekonomskom razvoju i omogućiti nova radna mjesta, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Ukupna vrijednost projekta je oko 527 hiljada eura, od čega je Europska unija obezbijedila 440 hiljada eura.

 

U Novom Sadu je održana prezentacija projekta i potpisivanje Deklaracije o učešću 16 odabranih gradova i opština iz četiri zemlje jugoistočne Evrope: Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora na projektu Prikupljanje podataka o čvrstom otpadu u jugoistočnoj Evropi. Projekat implementiraju Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS) uz podršku Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Potpisnici Deklaracije pristupaju Projektu čiji je cilj da gradovi i opštine i njihova komunalna preduzeća kroz period implementacije, do februara 2016. godine izgrade svoje kapacitete razmjenom znanja i dobrih praksi na regionalnom nivou i da efikasnije razvijaju i koriste podatke o prikupljenom, tretiranom i odloženom komunalnom otpadu. Općinu Tešanj predstavljali su Hamzalija Hojkurić, pomoćnik Općinskog načelnika i Mirsad Šaranović, Direktor JP RAD.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Općina Tešanj u Sarajevu su potpisali Ugovor za implementaciju projekta sanacije općinske deponije otpada vrijedan 55.440,00 KM.

Ugovor je potpisan za realizaciju prve faze projekta, a to podrazumjeva izradu Idejnog projekta i pratećih studija neophodnih za dobijanje okolinske dozvole.

Sredstava su dodijeljena na osnovu javnog poziva za odabir korisnika, a u sklopu Programa za Sufinanciranje projekata za zatvaranje tehnički neuređenih općinskih deponija, unapređenje rada postojećih regionalnih centara za upravljanje komunalnim otpadom i/ili tehničko unapređenje postojeće infrastrukture i postrojenja za upravljanje komunalnim otpadom na području Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu.

U Općini Tešanj je u toku eksterni kontrolni audit za sistem upravljanja kvalitetom ISO 9001:2008 i recertifikacijski audit za sistem upravljanja okolišem 14001:2004.

Audit će se obaviti danas i sutra, a izvršit će ih auditor certifikacijske kuće Bureau veritas, Sanjin Konjhodžić.