Prijava
četvrtak 28.7.2016
Događaji:
Pretraga

Novosti

Nakon provedenog javnog natječaja Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za dodjelu poticajnih sredstava u okviru grant sheme „Unapređenje poduzetničkih zona u Federaciji BiH u 2016. godini“, odabrano je deset općina, a jedna od odabranih je i Općina Tešanj. Tim povodom jučer je u Mostaru potpisan ugovor o dodjeli poticajnih sredstava za projekat „Izgradnja javne rasvjete uz lokalnu cestu Tešanj-Tešanjka kroz industrijsku zonu Bukva“.

Realizacijom projekta će se obezbijediti sigurnost svih učesnika u saobraćaju, olakšati pristup za teretni trasport i svakako doprinjeti ljepšem i modernijem izgledu ove naše najstarije i najveće poslovne zone.

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić dipl.ecc

Završena je realizacija projekta  "Izvođenje radova na prilazu za Stari grad-Gradina u Tešnju, II faza". Ugovoreni su i realizovani zemljani, betonski  i kamenorezački radovi.  Izvođač radova  je "Građevinska radnja" Ševko Elez, Tešanj.
Nadzor su vršili  "Hrvić-gradnja" doo Tešanj i Zavod za zaštitu spomenika Sarajevo.

U toku je realizacija projekta: Sanacija na Starom Gradu u Tešnju.

Ugovorom su predviđeni radovi na sanaciji bedemskih zidova i platoa tabije.

Vrijednost radova je 36.745,00 KM.

Radove izvodi Građevinska radnja vl.Ševko Elez iz Tešnja.

 

Posredstvom našeg sugrađanina Zuhdije Beše koji boravi u Švicarskoj  te Andreasa Polajzera i Sadata Zoronjić ostvareni su kontakti sa Dobrovoljnim Vatrogasnim Društvom Zug i njenim Komandantom Danielom Jauchom, koji su donirali vrijednu vatrogasnu opremu profesionalnoj vatrogasnoj jedinici u Tesnju,koja djeluje u okviru općine Tešanj.
Na spisku donirane opreme našao se čitav niz vrijednih alata i opreme (pikameri, pumpe i usisivači za vodu, zaštitna i specijalna odijela, mlaznice, crijeva, priključna vozila za posipanje puteva i trotoara, i dr.).
Donirana oprema je primljena u vatrogasnoj jedinici, te će biti korištena u redovnim poslovima vatrogasne jedinice, kao i štaba i jedinica civilne zaštite u vanrednim situacijama. Očekuje se nastavak saradnje u opremanju i osposobljavanju za zaštitu od požara i drugih vanrednih situacija.
Saradnja je počela tokom posjete Općinskog načelnika Suad Huskića i Predsjedavajućeg općinskog vijeća Senada Subašića Švicarskoj, a osim ovog projekta rezultirala je i donacijom agregata/generatora Općoj bolnici u Tešnju.

 Danas su u Kabinetu Općinskog načelnika, nakon provedene procedure javne nabavke, potpisani ugovori za drugi dio kapitalnih projekata za 2016. godinu.

 

Ugovore su potpisali Općinski načelnik Suad Huskić i predstavnici firmi Doboj putevi d.o.o. Doboj Jug (za projekte: Asfalitiranje puta Smreče – Osnovna škola, Asfaltiranje ulice Donja Sječa I i Teslićka, Asfaltiranje puta Osnovna škola-jezero-Mrkotić (Kalošević), Asfaltiranje puta Luke (Mrkotić), Asfaltiranje puta Plac-Šljunkara, Asfaltiranje puta Bedaci-Numera) i AB-TRANS d.o.o. Tešanj (za projekte: Asfaltiranje puta Ravne-Ošljak, Rekonstrukcija ulice Nedžada Šaranovića, Izgradnja trotoara Osnovna škola-Kamenica u Jablanici, Asfaltiranje puta Dom-Bedaci-Park).

 

Danas smo potpisali još 10 ugovora za drugi dio kapitalnih projekata koji će biti finansirani iz našeg budžeta. Očekujem da će svi projekti biti uspješno realizovani do kraja građevinske sezone, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je oko 108 000 KM.

  

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.