Prijava
ponedjeljak 29.8.2016
Događaji:
Pretraga

Novosti

Danas je održana svečanost otvorenja Sportske dvorane sa streljanom na lokaciji Musala u Tešnju.

Prigodnim govorom, prisutnim su se obratili Direktor Sportsko-rekreativnog centra Safet Jašić, Predsjednik Sportskog saveza općine Tešanj Besim Sejdić, predstavnik Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Bernadeta Galijašević i Općinski načelnik Suad Huskić, koji je Sportsku dvoranu proglasio otvorenom.

 

Današnjim otvorenjem Sportske dvorane sa streljanom završeno je uređenje kompleksa Musala. Sretan sam da je Tešanj dobio nove sportske sadržaje, a u narednom periodu slijede ulaganja u sportsku infrastrukturu i u drugim sredinama na području općine Tešanj, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Nakon svečanog otvorenja, gosti su obišli novootvorene prostorije Sportske dvorane i streljanu.

 

Završeni su radovi na izradi kamene obaloutvrde, te mašinskom čišćenju i uređenju dijela korita rijeke Tešanjke u MZ Medakovo, a sve u cilju provođenja preventivnih mjera zaštite od poplava, zaštite dalje erozije poljoprivrednog zemljišta i boljeg protoka.

 

Ove preventivne mjere su rađene prema Ciljevima iz strateških dokumenata za 2016. godinu.

 

Izvođač radova je bila firma Transkop d.o.o. Tešanj.

 

 

 

 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

 

 

Nakon provedene procedure javne nabavke, danas je u Kabinetu načelnika potpisan ugovor za nastavak gradnje vodovoda Tepe-Hrvatinovići. Ugovore su potpisali Općinski načelnik Suad Huskić i izvođač radova, direktorica firme Nedjing Emina Travančić.

 

U ovoj fazi radova na vodovodu Tepe-Hrvatinovići planirana je gradnja pumpne stanice. U narednom periodu ostaje da se urade distributivni vodovi i sekundarna mreža. Vrijednost potpisanog ugovora je 65.000 KM, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

U skladu sa planiranim aktivnostima u toku je sanacija klizišta na području općine Tešanj. Do sada su sanirana dva klizišta na lokalnoj cesti LC-8 Marin Han -Raduša u Cerovcu i Sejmenpolju, a u toku je sanacija još dva na nekategorisanim putevima u naseljenim mjestima Mekiš i Piljužići. Aktivnost se nastavlja u skladu sa utvrđenom dinamikom i vremenskim uslovima. Potpisanim ugovorima ukupno je obuhvaćena sanacija 22 klizišta na području općine Tešanj.

 

 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

 

 

U cilju provođenja preventivnih mjera zaštite od poplava, a zbog boljeg protoka i zaštite od plavljenja završeni su radovi na čišćenju i uređenju dijela korita rijeke u Mračaju, MZ Jelah.

Rađeno je mašinsko uređenje korita u dužini od 150 m kako bi se poboljšao protok i očistilo korito od nanosa šljunka, rastinja i drugo.

Izvođač radova je bila firma Trans-Kop d.o.o. Tešanj.

 

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.