Prijava
četvrtak 21.6.2018
Događaji:
Pretraga

Novosti

Počeli su radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju dionice puta Brezovače u MZ Medakovo.

Projekat se nalazi na Listi kapitalnih projekata za 2018 godinu, a finansira se iz sredstava Općine Tešanj i mještana.

Izvođač radova je firma AB-trans d.o.o. Tešanj

Nakon provedene procedure javne nabavke, Općinski načelnik Suad Huskić i direktor firme Inžinjering 1 d.o.o. Tešanj Ahmet Hujdur, potpisali su danas ugovor za gradnju kanalizacione mreže kroz Poslovnu zonu Glinište. Vrijednost ugovora je 418.860 KM, a rok za izvođenje radova je dva mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao. Radi se o dionici od firme Alpina bromy do magistralnog puta M4, i dio je sistema primarne mreže za novi kanalizacioni sistem.

Ranije su ugovoreni radovi asfaltiranja nove saobraćajnice kroz Poslovnu zonu Glinište i čim se završe radovi na gradnji kanalizacije, slijedi asfaltiranje i puštanje saobraćajnice.
Ukupna ulaganja u Poslovnu zonu Glinište tokom 2018. godine trebala bi iznositi blizu milion KM, i ove godine, svi glavni radovi bi trebali biti završeni.

 

Za učenike generacije, učenike sa posebnom diplomom i učenike sa ostvarenim značajnim rezultatima na takmičenju, te direktore škola, profesore i nastavnike koji su učenike pratili na takmičenja, upriličen je tradicionalni prijem Općinskog načelnika.
Ove godine ukupno 92 učenika (12 učenika generacije, 50 učenika sa posebnom diplomom, te 30 učenika sa ostvarenim značajnim rezultatima na takmičenju) su od Općine Tešanj dobila prigodne poklone i novčane nagrade za postignute rezultate.

Čestitke najboljim učenicima uputio je Općinski načelnik Suad Huskić, koji je u svom obraćanju posebno istakao važnost ovako dobrih rezultata, prvo za učenike, a onda i za zajednicu. Također, podsjetio je da Općina Tešanj posebnu pažnju povećuje mladim ljudima kroz različite projekte.

Inače, ovaj prijem je već postao tradicionalan i ima za cilj, između ostalog, da afirmiše mlade uspješne učenike i sportiste i da ih podstakne na dalji rad i napredovanje.

Predstavnici međunarodnih snaga EUFOR - Lot tima posjetili su Službi civilne zaštite Općine Tešanj.

Ovom prilikom, sa pomoćnikom Općinskog načelnika za civilnu zaštitu Mensurom Saletovićem razgovarali su o stanju organizovanosti sistema zaštite i spašavanja na području općine Tešanj, kao i saradnji sa susjednim općinama po pitanju zaštite i spašavanja.

 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

 

Općinska manifestacija Ljeto u Tešnju, ove godine počinje Izložbom slika Ilhane Latifović, u petak, 22. juna u Centru za kulturu i obrazovanje.

Manifestacija će trajati do 29. jula.

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.