Prijava
petak 17.11.2017
Događaji:
Pretraga

Novosti

U okviru Programa obilježavanja 25.novembra - Dana državnosti BiH u Tešnju će biti upriličeni sljedeći sadržaji:

 

24.novembar (petak)

11:00 sati - Radionica za učenike osnovnih škola: likovni radovi, literarni radovi i kviz na temu Moja domovina BiH – JU Opća biblioteka

16:00 sati - Program učenika srednjih škola Mojoj dragoj BiH - velika sala JU Centar za kulturu i obrazovanje

 

25.novembar (subota)

15:00 sati - Polaganje cvijeća na Centralno spomen obilježje u Tešnju

15:30 sati - Tribina: Džemal Bijedić i državnost Bosne i Hercegovine – (Dan državnosti BiH i 100 godina od rođenja Džemala Bijedića), dr.Husnija Kamberović - mala sala JU Centar za kulturu i obrazovanje

 

Pozivamo građane da prisustvuju ovim događajima.

 

 

OPĆINSKI NAČELNIK

mr.sc. Suad Huskić

Sportski savez općine Tešanj je u četvrtak, 16.11.2017.godine, u skladu sa strateškim opredjeljenjima i ciljevima Općine Tešanj, organizovao jednodnevnu edukaciju za sportiste, trenere, sportske radnike i osobe koje su angažovane u sportskim klubovima. Predavači na edukaciji su bili profesori fizičke kulture i sporta sa područja naše općine.

 

Prigodnim govorom, prisutnim su se obratili Općinski načelnik Suad Huskić, Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mensur Sinanović, predsjednik Saveza društava pedagoga fizičke kulture ZDK Amir Muminović i predsjednik Sportskog saveza općine Tešanj Besim Sejdić.

 

Cilj edukacije je bio širenje sportske kulture i sportskog načina života, stvaranje navika zdravog življenja, bolja socijalizacija djece i razvijanje takmičarskog duha, te jačanje organizacionih sposobnosti sportskih klubova.

 

Više o radu Sportskog saveza možete pogledati na: www.sportskisaveztesanj.ba

Danas je u sali Općinskog vijeća Tešanj održana edukacija administracije na temu: Prostorno-planska dokumentacija - Razvoj poslovne infrastrukture i ekonomski razvoj.

Predavač je bila Nermina Bešlagić, Viši stručni saradnik za prostorno planiranje i urbanizam.

 

Prezentaciju možete ogledati ovdje

Investitor JP Rad d.d Tešanj dostavio je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole, za projekat Sanacija postojeće deponije komunalnog otpada Bukva i izgradnja pratećih sadržaja prilagođenih regionalnom konceptu.

Javna rasprava će se održati 30.11.2017. godine sa početkom u 10.00 sati u prostorijama Općine Tešanj, Trg Alije Izetbegovića 1.

 

Detalnije možete pogledati ovdje

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović posjetio je danas općinu Tešanj i u okviru radne posjete, u društvu Općinskog načelnika Suada Huskića, posjetio osnovne škole u Jablanici i Tešnju.

Sredstvima Vlade ZDK u OŠ Gazi Ferhad-beg Jablanica u toku je realizacija projekta toplifikacije, dok se u OŠ Huso Hodžić radi na sanaciji mokrog čvora u školskoj sali.

 

Vlada ZDK finansira nekoliko projekata kada su u pitanju škole na području općine Tešanj, između ostalih i projekat toplifikacije škole u Jablanici i sanaciju mokrog čvora u OŠ Huso Hodžić. Posebno želim naglasiti dobru saradnju sa Općinom Tešanj koja je uključena u većinu ovih projekata, a u projektima učestvuju i građani, i to može poslužiti kao dobar primjer drugim lokalnim sredinama, kazao je Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović.

 

Općina Tešanj je isfinansirala projektnu dokumentaciju utopljavanja škola za škole koje to nisu imale. Želja nam je da bar jedna škola i sljedeće godine dobije novu fasadu, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Cilj današnje posjete je bio da se na terenu vidi kako napreduju radovi koji bi trebali biti završeni do kraja decembra.

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.