Prijava
petak 30.9.2016
Događaji:
Pretraga

Novosti

Obavještavamo sve poljoprivrednike sa područja općine Tešanj da je Federalno ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu objavilo izmjene i dopune Pravilnika o novčanim poticajima poljoprivredi.

Izmjene i dopune se prije svega odnose na poticaj za mliječne krave u sistemu otkupa mlijeka, dopunu dokumentacije podnijetih zahtijeva za poticaj, rokove i dr.

Pravilnik možete pogledati ovdje ili se obratiti u službu za finanasije, privredu, komunalne i inspekcijske poslove, kontakt osoba Tamara Turkić.

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić dipl.ecc.

Općinski načelnik Suad Huskić i delegacija Vlade ZDK - Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mensur Sinanović sa Pomoćnikom za osnovno i srednje obrazovanje Bernadetom Galijašević i Ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Himzom Smajićem posjetili su gradilišta četiri sportske sale na području općine Tešanj.

U okviru posjete, Ministar je imao priliku da se na licu mjesta uvjeri u dinamiku radova na gradnji temelja školskih sala koje zajednički finansiraju Općina Tešanj i Vlada ZDK.

Ovom prilikom, Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta upoznao se i sa stanjem u osnovnim školama na području općine Tešanj.

S obzirom da su aktivnosti organa za provođenje izbora transparentne, Općinska izborna komisija Tešanj ovim putem informiše javnost o svim podacima vezanim za edukaciju biračkih odbora.

Općinska izborna komisija Tešanj je završila aktivnost obuke članova biračkih odbora (BO) prema usvojenom Planu rasporeda obuke i Rješenju o imenovanju BO.

Proces obuke trajao je u periodu od 15. do 24. 09. 2016. godine, svaki radni dan te subotom.

Članovi BO pojedinačno su obavješteni putem Predsjednika BO, te općinske izborne komisije (telefonom) o terminu predviđenom za obuku, a sastojala se od teoretskog dijela, testiranja i praktičnog dijela. Članovi koji nisu u planiranom terminu pristupili obuci mogli su istoj prisustvovati bilo koji drugi dan tokom trajanja procesa.

Nakon obuke imenovani članovi BO i njihovi zamjenici polagali su test znanja o izbornom procesu.

Članovi koji nisu prisustvovali obaveznoj obuci, odnosno odustali su od imenovanja u BO razriješeni su dužnosti, a u skladu s Uputstvom o utvđivanju kvalifikacija i postupku imenovanja članova biračkih odbora na njihova mjesta imenovani su članovi ispred Općinske izborne komisije. Ostali članovi su uspješno položili test znanja i bit će im dodijeljeni certifikati. Za predsjednike BO predviđena je još jedna informativna obuka 30.septembra.

Završene su također i aktivnosti provjere kandidata političkih subjekata za posmatrače izbornog procesa i rada OIK i BO, te proces izdavanja akreditacija.

 

 

OPĆINSKA IZBORNA KOMISIJA

Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) predstavila je 09.10.2015.godine rezultate praćenja i ocjene općinskih kapaciteta od 2012. do 2015. godine (ProLocal). Tokom navedenog perioda općina Tešanj je proglašena „područjem poslovne izvrsnosti“ i zauzela je ubjedljivo prvo mjesto od 10 općina u BiH za koje su pojedinačno predstaljena istraživanja i nalazi.

 

Nedugo zatim 09.05.2016. godine odlukom Regionalnog vijeća za jugoistočnu Evropu (koje podržava USAID) uručen je Općini Tešanj BFC certifikat za povoljno poslovno okruženje sa ocjenom 94,6 od 100 što je najveća ocjena od svih općina u 5 zemalja regije koje su prošle ovaj proces certifikacije.

 

Ovih dana uslijedilo je i treće priznanje. Od septembra prošle godine UNDP kroz MEG projekat vrši evaluaciju u sektoru podrške privredi i okoliša. Od 18 odabranih općina iz regiona Bihać, Prijedor, Doboj i Tuzla, koje će u periodu 2016-2019. godina dobiti podršku za unapređenje privrednih zona i zaštite okoliša, na prezentaciji u Doboju 20.09.2016. naša Općina je ponovo ocjenjena najboljom.

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić, dipl.ecc.

 

 

 

 

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.