Prijava
srijeda 26.10.2016
Događaji:
Pretraga

Novosti

Općinski načelnik Suad Huskić i pomoćnici Općinskog načelnika Azra Muslija i Hamzalija Hojkurić održali su sastanak sa direktorima javnih ustanova i preduzeća sa područja općine Tešanj.

Tokom sastanka, razgovarano je o radu ustanova i preduzeća u 2016. godini, kao i ciljevima iz Strategije razvoja za 2016. godinu.

Dogovrene su aktivnosti i zadaci za naredni period, a očekuje se i uspješna realizacija ciljeva javnih ustanova i preduzeća za 2016. godinu.

Općina Tešanj je u okviru realizacije ciljeva iz Strategije za dostizanje vizije Tešanj-sredina ekološke svijesti, čistoće i reda u dane 16. i 17.10.2016. godine organizovala i provela prikupljanje električnog i elektronskog otpada (EE otpad) u saradnji sa mjesnim zajednicama. Prikupljenje količine EE otpada su preuzete od strane preduzeća Eko-servis d.o.o Tešanj, te na taj način i adekvatno zbrinute.

 

Pregled prikupljenog EE otpada možete pogledati ovdje

 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

Općinski načelnik Suad Huskić sa saradnicima u društvu vlasnika Štamparije S Fuada Spahića posjetio je gradilište u Poslovnoj zoni Bukva (Vila), gdje ova firma gradi novi objekat.

Izgradnja objekta je u završnoj fazi i preseljenje je planirano do kraja ove godine.

Tokom posjete, Općinski načelnik je posjetio i trenutne prostorije Štamparije.

 

U prostorijama Službe civilne zaštite Općine Tešanj, a u okviru programa Mjesec oktobar- mjesec zaštite od požara održan je sastanak sa predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava sa područja općina Tešanj, Usora i Doboj Jug.

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici DVD Jelah, DVD Tešanj 1905, DVD Usora i DVD Doboj Jug.

 

Razgovaralo se aktuelnim pitanjima iz ove oblasti, o uslovima i mogućnostima rada ovih društava, zajedničkog djelovanja u akcijama zaštite i spašavanja, saradnje i drugim važnim pitanjima.

 

 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

 

Općinski načelnik Suad Huskić i predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić u društvu izvođača radova posjetili su danas gradilište - II fazu radova na gradnji kanalizacionog sistema na području općine Tešanj.

Ove godine ugovoreni su radovi na dionici od Mračaja, preko Jelaha do Tešanjke (granica sa općinom Usora) i od Tešanjke do Kraševa ukupne dužine 7 km i vrijednosti 3 miliona maraka.

Cilj posjete je da se na licu mjesta uvjerimo kako napreduju radovi na gradnji kanalizacionog sistema. Radovi se izvode planiranom dinamikom, te se nadamo da će biti završeni u skladu sa predviđenim rokovima, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Prošle godine završena je prva faza, što ukupno za 2015. i 2016. godinu iznosi 14 km kanalizacione mreže, ukupne vrijednosti 5,7 miliona maraka.

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.