Prijava
utorak 23.1.2018
Događaji:
Pretraga

Novosti

Općina Tešanj posljednjih devet godina provodi anketiranje građana o zadovoljstvu uslugama koje pruža, kako bi se poboljšao kvalitet usluga, a sve sa ciljem prilagođavanja potrebama građana.

Usvojena je nova metodologija mjerenja zadovoljstva korisnika usluga, te je u periodu od 15. do 30. novembra 2017. godine izvršeno anketiranje, nakon čega je uslijedila analiza dobivenih podataka. Zabilježeno je povećanje zadovoljstva korisnika usluga po većini mjerenih elemenata, ali postoji mogućnost i za poboljšanja u određenim područjima.

Komunalnim uslugama i infratstukturom zadovoljno je 69,6 % ispitanika (2016. godine – 66,9%). Javnim uslugama i javnim dešavanjima zadovoljno je 54,2 % ispitanika (2016. godine – 49,94%). Radom Općine Tešanj i Općinskog načelnika zadovoljno je 80,4% ispitanika (2016. godine – 73,1%), a 63,8 % ispitanika učestuje u radu Općine Tešanj (2016. godine – 65%).

Nakon analize, dogovorene su aktivnosti i definisane mjere za poboljšanje.

Cjelokupnu analizu možete pogledati ovdje

 

Općinski načelnik Suad Huskić primio je predstavnike Udruženja pčelara Mahmu Husibegovića, Senada Ahmića i Zijada Rizvanovića koji su željeli predstaviti projektnu ideju izgradnje poslovnog objekta sa potrebnom opremom za punionicu i ambalažiranje meda kapaciteta 100 tona, linijom za proizvodnju satnih osnova kapaciteta 50 tona, proizvodnju pčelinjih pogačica kapaciteta 50 tona i voska.

Tokom sastanka su istakli da od Općine očekuju podršku u vidu dodjele adekvatne lokacije za ovaj novi proizvodni objekat koji bi poslovao kao Zadruga, a čiji će osnivač biti Udruženje Pčela.
Inače, Udruženje ove godine planira realizovati projekat Škola pčelarstva koji je podržan sredstvima donatora sa 20.000 KM, a u 2017. godini su uspješno organizovali 11. Sajam pčelarstva, voća i ljekobilja.

 

U srijedu, 10. januara 2018. godine, u Sportskoj dvorani u Tešnju održana je završnica 4. turnira mjesnih zajednica općine Tešanj u malom nogometu, streljaštvu i stonom tenisu.

Na ovogodišnjem turniru učestvovalo je preko 300 sportista sa područja općine Tešanj. Turnir već četvrtu godinu zaredom organizuje JU Sportsko-rekreacioni centar Tešanj, uz finansijsku podršku Općine Tešanj.

 

Detaljnije možete pogledati na stranici Sportskog saveza.

Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Almir Bijedić posjetio je Službu civilne zaštite Općine Tešanj. Cilj posjete je bio upoznavanje o aktivnostima oko postavljanja nove savremene padavinske stanice na području općine Tešanj. Direktor Bijedić je pojasnio da se ovaj projekat provodi pod pokroviteljstvom EU i ima za cilj uspostavu jedinstvenog sistema praćenja padavina i prognoze hidrološkog stanja na slivovima rijeka uz praćenje i drugih meteo podataka. Projekat je u završnoj fazi realizacije i očekuje se da padavinska stanica bude brzo postavljena i na području općine Tešanj. Svi podaci sa ove stanice kroz više numeričkih modela, u realnom vremenu bit će dostupni i Općini Tešanj.

 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

Općina Tešanj je odabrana u dva višegodišnja projekta koja finansira Vlada Švicarske - Unapređenje razvoja lokalne samouprave i Jačanje uloge mjesnih zajednica.

Nakon početnog istraživanja i procjena općinskih kapaciteta u okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (Projekat MEG) koji će u općini Tešanj trajati četiri godine, završena je oktobarska procjena stanja. Rezultate možete pogledati ovdje

Unapređenje razvoja lokalne samouprave (MEG) odnosi se na zaštitu okoliša, unapređenje privrednih zona, sektora finansija, upravljanje vodama, te saradnju sa privatnim sektorom u svrhu podrške otvaranju novih radnih mjesta.

Drugi projekat, Jačanje uloge mjesnih zajednica ima za cilj jačanje institucije MZ, ljudskih kapaciteta, unapređenje usluga na nivou mjesne zajednice, uključivanje socijalno isključenih kategorija, veće učešće javnosti u planiranju investicija i usaglašavanju prioriteta. Kroz ovaj projekat, već je kao vid poticaja lokalnom razvoju, dodijeljena IT oprema, asfaltirani putevi, izgrađene tribine na sportskim terenima.

 

 

 

 

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.