Prijava
četvrtak 21.9.2017
Događaji:
Pretraga

Novosti

Danas je svečano otvoren novi dio luksuznog hotela u Poslovnom centru Ukus čime je Tešanj dobio nove hotelske kapacitete visoke kategorije sa pratećim sadržajima.

Završetkom ove investicije kompletiran je hotelski sadržaj sa 26 luksuzno opremljenih soba u Villi Ukus što će pozitivno uticati na cjelokupan razvoj Tešnja, ali i turizma na području Općine Tešanj. Osim smještajnih kapaciteta i wellnessa, novootvoreni Hotel nudi i popratne fitness sadržaje, kao i konferencijsku dvoranu kapaciteta do 100 mjesta. Vrijednost izgradnje novog dijela Hotela je 1 milion KM.

“Prvobitni hotel je bio Boutique Hotel malog kapaciteta, ali visokih standarda po pitanju usluge i opremanja i sa svim pratećim sadržajima koji su neophodni za hotel takvog tipa. Kako je u međuvremenu narasla potražnja za ovim tipom smještaja, odlučili smo se na izgradnju još jednog dijela hotela i proširenje kapaciteta, ” rekao je u ime investitora Silk-Trade Tešanj, izvršni direktor Tarik Širbegović.

“Općina Tešanj, osim ljudskih i privrednih potencijala ima potencijal za razvoj turizma koji se temelji na bogatom kulturno-historijskom naslijeđu i prirodnim resursima. Sve su prisutnija ulaganja u infrastrukturu i u godinama koje su pred nama očekujemo veće iskorištenje turističkih potencijala. Svakako da će novi smještajni kapaciteti ovog hotela udovoljiti i zahtjevima poslovnih ljudi koji zbog ubrzanog privrednog razvoja Tešnja sve više posjećuju naš grad”, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Općina Tešanj je u Bosni i Hercegovini, ali i šire, poznata po svom privrednom razvoju, prvo kao centar autoindustrije a u posljeratnim godinama razvile su se i druge privredne grane. Kao grad sa vrlo bogatim kulturno-historijskim naslijeđem i nacionalnim spomenicima koji su smješteni u samom gradu (Gradina, Sahat kula, džamija Ferhadija, Eminagića konak) Tešanj je interesantan mnogim posjetiocima i turistima.

Općinski načelnik Suad Huskić sa saradnicima primio je novoimenovanog direktora tešanjske firme Pobjeda Elvira Turkića.

 

Ovom prilikom, razgovarano je o planovima za dalji razvoj ove firme, ali i o aktuelnim projektima.

 

Općinski načelnik čestitao je novom direktoru i izrazio spremnost za nastavak saradnje Općine i Pobjede u skladu sa potrebama i mogućnostima.

 

Općinski načelnik sa saradnicima održao je sastanak sa predstavnicima organa MZ Jelah. Razgovaralo se o realizaciji zaključaka sa prethodnih sastanaka, problemima u radu organa MZ, rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na lokalitetu starog Doma kulture, statusu objekta Čitaonica, organizaciji saobraćaja u centru Jelaha i drugim pitanjima bitnim za organizaciju života i rada građana.

 

Dogovorene su konkretne aktivnosti koje se trebaju realizovati u narednom periodu, a čiji rezultat treba da bude kvalitetnija realizacija kapitalnih projekata, poboljšanje međusobne saradnje i stvaranje povoljnijih uslova za život i rad građana općine Tešanj. Općinski načelnik je iskoristio priliku da predstavnike MZ Jelah informiše o budućim projektima na prostoru Jelaha, od kojih je posebno istakao gradnju glavnog kolektora kanalizacije.

 

 

U okviru školskog projekta - snimanje kratkog dokumentarnog filma, učenici osnovne škole iz općine Novi Grad Sarajevo posjetili su danas općinu Tešanj. Učenike je primio Općinski načelnik Suad Huskić i kroz kratku prezentaciju im predstavio Tešanj, nakon čega su učenici imali priliku postavljati pitanja.

 

Tokom posjete Tešnju, učenici su posjetili kulturno-historijske spomenike, kao i nekoliko firmi sa područja općine Tešanj.

 

 

U toku je realizacija II faze projekta: Radovi na prilazu za Stari grad - Gradinu u Tešnju.

 

Trenutno se izvode zemljani, betonski i kamenorezački radovi. Vrijednost ugovora je 52.887,39 KM i finansira se sredstvima iz općinskog Budžeta.

 

Izvođač radova je Građevinska radnja Ševko Elez Tešanj, a nadzor Hrvić Gradnja d.o.o. Tešanj.

 

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.