Prijava
utorak 23.1.2018
Događaji:
Pretraga

Novosti

Općinski načelnik je održao sastanak sa Ramić Ejubom, Plančić Fahrudinom i Plančić Sakibom na kojem je razgovarano o gradnji školske sale u mjesnoj zajednici Jablanica. Pored već osiguranih sredstava za gradnju, gosti su odlučili da organizuju doniranje finansijski sredstava i pruže potrebnu podršku kako bi se ovaj projekat uspješno realizovao.

Ovo je dobar primjer podrške i zajedničkog djelovanja Općine i građana u realizaciji projekata od značaja za lokalnu zajednicu.

Općina Tešanj provodi javnu nabavku za izgradnju temlja za četiri školske sale u mjesnim zajednicama Jablanica, Šije, Miljanovci i Kalošević. U narednom periodu se očekuje potpisivanje ugovora za izvođenje radova.

U toku je realizacija II faze projekata sa Liste za 2016. godinu. Trenutno su u toku  pripremni radovi na projektima: ulica  Donja Sječa I i Teslićka ulica u MZ Jelah, put Dom-Bedaci-Park u MZ Novo Selo, put Sole-Zovke u MZ Piljužići kao i put Smreče-škola u MZ Džemilić Planje.

Danas su potpisani ugovori za prvu fazu gradnje vodovoda u Raduši (rezervoar 125m3) vrijednosti cca 110.000 KM i nastavak gradnje kanalizacije u Šijama cca 25.000 KM. Sredstva su obezbijeđena iz vodnih naknada. Rok realizacije 45 radnih dana od uvođenja u posao.
Inače vodovod Raduša je u cjelosti isprojektovan i pribavljene su potrebne dozvole, za šta je utrošeno cca 80.000 KM, a kanalizacija u Šijama je u posljednjih 4 godine imala svake godine po jednu fazu gradnje.

Općina Tešanj obavještava sve građane sa područja općine Tešanj da je na snazi privremena obustava saobraćaja na Lokalnoj cesti LC 16 Tešanj-Medakovo-Tešanjka (na dionici kod KOTEKSA) za dane 14.08.2016. godine (nedjelja) u periodu od 09,00 do 12,00 sati, a radi izvođenja radova na postavljanju "Pasarele" na III traci u industrijskoj zoni  Bukva.
U navedenom periodu Saobraćaj će se odvijati postojećim alternativnim saobraćajnim pravcima Regionalnom cestom R-474 Tešanj-Jelah-teretnim motornim vozilima a putničkim vozilima kroz industrijsku zonu "Vila" ili Starom cestom Marin Han-Žabljak-Tešanjka, NC-Logobare i NC -Novo Selo.
Tekst Rješenja o privremenoj obustavi saobraćaja možete pogledati ovdje.

Danas je u prostorijama Općine Tešanj održan sastanak na kojem je vršena evaluacija LOD II i LOD III projekta (projekti jačanje lokalne demokratije) koje je Općina Tešanj uspješno realizovala u periodu 2011 – 2014. godine.

Projekti su realizovani u saradnji sa UNDP BiH i ocijenjeni su veoma uspješno i ova će evaluacija koristiti kako bi se osnažili pojedini elementi saradnje Općine Tešanj i udruženja građana (kazao je Općinski načelnik).

Na drugom dijelu sastanaka evaluacija je vršena sa predstavnicima udruženja građana koji su uspješno realizovali projekte kroz navedene javne pozive.

Sastanu su prisustvovali Branka Matić, predstavnica UNDP-a i Paul van Hoof, vanjski evaluator.

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.