Prijava
utorak 21.2.2017
Događaji:
Pretraga

Novosti

Danas je u Tešnju otvoren 9. Sajam pčelarstva Tešanj 2015. koji će trajati dva dana. Organizator Sajma je Udruženje građana Pčela iz Tešnja.

Prigodnim govorom prisutnim su se obratili predsjednik Udruženja Pčela Mahmo Husibegović, predstavnik Upravnog odbora Kantonalnog saveza pčelara Senad Ahmić i Općinski načelnik Suad Huskić, koji je ujedno i otvorio Sajam, te kazao da je ovaj Sajam potvrda da je Tešanj ekološki zdrava sredina.

Posjetioci mogu posjetiti Sajam danas i sutra (11. i 12. septembar) u Tešnju.

 

Nakon provedene procedure javne nabavke, Općinski načenik Suad Huskić i predstavnici firmi Trans Kop d.o.o. Tešanj i AB trans d.o.o. Tešanj potpisali su danas ugovore za Sanaciju putne infrastrukture (klizišta) na području općine Tešanj.

 

Sa firmom Trans Kop d.o.o. Tešanj potpisani su ugovori za sanaciju puteva Hrvatinovići-Tugovići u MZ Tešanj, Gušća u MZ Tešanj, Kotlanice-Bučje u MZ Raduša, Karadaglije-Oruče u MZ Karadaglije, Ripna u MZ Jablanica, Roše u MZ Jablanica, Zelenika u MZ Jablanica, Zupčanik u MZ Šije, Joldići u MZ Tešanj, Tešanjka-Lepenica u MZ Tešanjka, Toplana-Čifluk (Madi) u MZ Bukva, Mujezinovići u MZ Dobropolje-Mekiš, Novo Selo-Šeljme u MZ Novo Selo, Salkanovići u MZ Medakovo i Vehabi u MZ Dobropolje-Mekiš.

Sa firmom AB trans d.o.o. Tešanj potpisani su ugovori za sanacija i asfaltiranje puta Hatkići u MZ Oraš Planje i dogradnja mosta u Čifluku.

 

Vrijednost ova tri ugovora je 92.541,75KM.

Povodom općinskog praznika 9. septembra - Dana oslobođenja općine Tešanj od fašizma položeno je cvijeće na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima 1992-1995. godina, na bistu narodnog heroja Huse Hodžića i Partizanskom groblju u Tešnju, kao i na spomen obilježja u Jelahu i Tešanjci.

Cvijeće su položili predstavnici Općine Tešanj i boračkih udruženja, te mladi izviđači Odreda Crni vrh.

Nakon polagana cvijeća, u 18,00 sati u Maloj sali Centra za kulturu i obrazovanje održana je tribina Bošnjaci i Drugi svjetski rat.

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona objavilo je javne pozive za poticaje za 2015. godinu.

Javni pozivi su objavljeni za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju:

  • administartivnih troškova kod pokretanja poslovnih ideja i registracije privrednih subjekata,

  • administrativihtroškova kod izgradnje proizvodnih objekata,

  • energetske efikasnosti javnih objekata,

  • troškova jačanja konkurentnosti,

  • investicija kod obrta iz područja prerađivačke djelatnosti i obavljanja djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata,

  • troškova organizacije poslovnih zona na području ZDK,

  • inovatora,

  • uvođenje i certifikacija međunarodnih standarda,

  • povećanja iskorištenosti kapaciteta u ugostiteljskim objektima skupine “Hoteli” i podsticanja turizma u seoskim domaćinstvima.

Javni pozivi ostaju otvoreni 60 dana, odnosno u razmatranje će se uzeti samo zahtjevi koji budu zaprimljeni na Protokol Kantona najkasnije do 09.11.2015. godine.

Više informacija o načinu prijave i uslovima možete pogledati na službenoj internet stranici ministarstva: www.zdk.ba ili na telefone 032/460-720 i 032/460-721 ili na E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić, dipl.oec.

U povodu općinskog praznika 9. septembra – Dana oslobođenja općine Tešanj od fašizma upućujemo iskrene čestitke svim građanima naše općine u zemlji i inostranstvu, a posebno živim učesnicima Narodnooslobodilačke borbe 1941-1944.

Ponosno podsjećamo na naš historijski kontinuitet u borbi za dobro, a protiv zla. Sjećanje na 9. septembar nas prije svega podsjeća na one koji su položili svoje živote u borbi protiv fašizma tokom Narodnooslobodilačke borbe, a istovremeno i na sve one koji su položili svoj život u odbrani tokom 1992-1995. braneći Bosnu i Hercegovinu, svoju porodicu i zajedničke vrijednosti.

Općina Tešanj danas ima jasnu viziju i jasne ciljeve, ali i snagu u ljudskim i drugim resursima.

Naš put vodi ka tome da u Tešnju biti građanin bude veoma ugodno, biti investitor – veoma poželjno, a biti radnik – veoma zadovoljno.

 

Još jednom svim građanima čestitamo 9. septembar – Dan oslobođenja!

 

 

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA

Senad N. Subašić, dipl. ecc.

 

 

OPĆINSKI NAČELNIK

mr.sc. Suad Huskić, profesor

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.