Prijava
utorak 30.9.2014
Pretraga

Novosti

Danas je krenula aktivnost na uklanjanju ribe koja je uginula usljed ekološkog incidenta i zagađenja vode u rijeci Usori na dan 19.05.2013. godine. Aktivnost se provodi u cilju preventivnog djelovanja na potezu granica sa općinom Teslić do područja Rosulja, a provode ih ribarska udruženja „Blinker“ iz Kaloševića i „Jelah“ iz Jelaha u saradnji sa JP Rad Tešanj. Zbog velike količine uginule ribe aktivnost uklanjanja ribe će se nastaviti i tokom narednog dana.

Nakon uklanjanja ribe planirano je provođenje dezinfekcije najugroženijeg dijela korita rijeke Usore u Kaloševiću.

Navedene aktivnosti se provode pod nadzorom i koordinacijom Službe civilne zaštite.

 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

MZ Tešanjka je raspisala javni poziv za  davanje u zakup (iznajmljivanje) poslovnih prostora u zgradi MZ Tešanjka. Poziv ostaje otvoren do 07.06.2013. godine.

Detaljnije pogledajte na:

javni poziv za iznajmljivanje prostorija.pdf

Elektroprijenos a.d. Banja Luka, na području općine Tešanj, a u sklopu redovnih aktivnosti planira u mjesecima maj i juni 2013. godine, vršiti obnovu već ranije uspostavljenog šumskog prosjeka.

Detaljnije možete pogledati na:

elektroprijenos.pdf

Centar borilačkih sportova Tešanj je nastupio na Svjetskom kup-u u kickboxingu koji se održao u Mađarskoj (Seged) u periodu 16-19.05 2013 godine i  uspio se okititi sa dvije medalje - jednom zlatnom i jednom srebrenom. U veoma jakoj konkurenciji na Svjetskom kup-u u Mađarskoj nastupilo je oko  1100 takmičara iz 20 zemalja. Takmičari Centra borilačkih sportova Tešanj Jasmina Merdić u kategoriji seniora +70 kg osvojila je zlatnu medalju  dok je Ago Artuković u kategoriji juniora -57 kg osvojio srebrenu medalju. Tim CBS Tešanj na Svjetskom kup-u predvodili su trener Elvedin Dubravac i direktor kluba Alija Ogrić.


CENTAR BORILAČKIH SPORTOVA

TEŠANJ

Jutros je na vodotoku rijeke Usore u Kaloševiću uočen ekološki incident (katastrofa) izazvana izlivanjem određenih hemikalija u Tesliću.

Besim Sejdić , predstavnik UG Blinker je obavijestio Općinskog načelnika o ovome, nakon čega je na teren upućen  Općinski inspektor. Stanje je bilo užasno -  Usora je bila tamna i imala jak miris, sva uginula riba je plutala po povšini. Ribolovci, mještani, svi prisutni su bili nervozni i razočarani.

Općinske službe i Općinski načelnik su reagovali i uradili ono što je u tom trenutku bilo moguće:

  1. Pozvano je Komunalno preduzeće Rad (radi uzimanja uzorka vode za analizu i otkrivanje uzroka trovanja ribe),
  2. Pozvani su Kantonalni i Federalni inspektor. Kantonalni inspektor je izašao na lice mjesta, a dolazak Federalnog je najavljen u roku od dva dana.
  3. Pozvana je Agencija slivovi rijeke Save, koja ima i direktne nadležnosti nad upravljanjem rijekom Usorom. Nakon razgovora sa direktorom i šeficom laboratorije, odmah im je upućen uzorak vode na analizu.
  4. Civilna zaštita je sagledala trenutne okolnosti, uputila javno saopćenje za građanstvo da ne koristi vodu iz Usore, za pranje, te usmjerila Komunalno preduzeće na pojačanu kontrolu kvaliteta vode sa izvorišta u blizini Usore.
  5. Općinski načelnik je telefonski  razgovarao sa Načelnikom opštine Teslić (Milanom Miličevićem), koji je potvrdio da je Usora i kod njih u sličnom stanju i da je došlo do pomora ribe, te da su i njihove općinske inspekcije na terenu i da su uzeli uzorke vode za analizu.

Općina Tešanj će tražiti poduzimanje zakonskih mjera prema počiniteljima. Pored toga, Općina će poduzeti sve mjere da se ova ekološka katastrofa dalje ne širi i da se zaštite ljudski životi, te biljni i životinjski svijet.