Utorak 22.7.2014
Pretraga
Korisnički dio
Početna Aktuelnosti Novosti
Novosti
Posjeta Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji
Srijeda, 27 Mart 2013 09:36

Delegacija općine Tešanj posjetila je grad Sisak i Sisačko-moslavačku županiju. Predmet posjete je bilo sagledavanje zajedničke saradnje na projektima prekogranične saradnje u okviru programa IPA CBC Hrvatska-BiH. U delegaciji općine Tešanj su bili dr. Alagić, savjetnik Općinskog načelnika, g.Alić, direktor JP RAD Tešanj i g.Lekić, projekt menadžer iz TRA Agencije za razvoj općine Tešanj. Prvo je obavljena posjeta SIMORA Razvojnoj agenciji Sisačko-moslavačke županije gdje se razgovaralo sa mr.Andreja Šeperac, direktoricom, o međusobnoj saradnji na projektima prekogranične saradnje. Potom je obavljena posjeta firmi Gospodarenje otpadom Sisak d.o.o. gdje je prezentovan projekat „Upravljanje krutim otpadom“ koji su razvili predstavnici općine Tešanj. U razgovoru sa mr.Mladen Klasnić-em, direktorom GOS d.o.o. i njegovim saradnicima, uz nazočnost predstavnica SIMORA-e dogovorena je operativna razrada projektne ideje i dalje aktivnosti na pripremi zajedničkog projektnog prijedloga. Naredni sastanak radne grupe za razradu zajedničkog projekta je planiran da se održi tokom aprila 2013. godine u Tešnju. Na kraju boravka u Sisku upriličena je posjeta odlagalištu otpada, koje se ubraja u red najbolje organiziranih i opremljenih odlagališta u Republici Hrvatskoj. Zajednički zaključak je da postoji obostrana spremnost za razvoj saradnje između Tešnja i Siska u narednom periodu, kao i razmjenu dobrih praksi iskustava u brojnim područjima rada i djelovanja.


 
Rješenje o izmjeni režima saobraćaja (Ćatin greb)
Utorak, 26 Mart 2013 16:36

Rješenje možete pogledati na:

rjesenje_izmjena saobracaja.pdf

 
Ažuriranje podataka u registru poljoprivrednih gazdinstava i klijenata u 2013.godini
Utorak, 26 Mart 2013 14:07

Obavještavamo sve poljoprivrednike sa područja općine Tešanj, koji su izvršili upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava i klijenata, da su dužni do 31.03.2013.godine, izvršiti upis promjena i ažuriranje podataka na gazdinstvu kod općinske službe koja vodi registar.

Napominjemo, da se prema dopisu Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, promjene podataka koje se odnose na poljoprivredne kulture na zemljištu i brojno stanje stočnog fonda po kategorijama mogu izvršiti samo jednom u toku godine i to u gore navedenom roku.

Sve ostale promjene koje se odnose na promjenu nosioca gazdinstva, članova, broj žiro-računa, prebivališta ili sjedišta, dužni ste prijaviti u roku od 30 dana od dana nastanka promjene.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na telefon 653-915 kontakt osoba Tamara Turkić.


POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić, dipl. ecc

 

 
Uposlenik mjeseca
Utorak, 26 Mart 2013 12:04


 
Općinski načelnik posjetio Agenciju ONASA
Utorak, 26 Mart 2013 11:57

Općinski načelnik Suad Huskić, u ponedjeljak 25. marta posjetio je Novinsku agenciju ONASA.

Detaljnije možete pogledati na: www.onasa.com.ba

 
Posjeta energetskim institucijama u Sloveniji
Ponedjaljak, 25 Mart 2013 12:30

Delegacija općine Tešanj i JP Toplana Tešanj koju je predvodio Doc.dr.Ismar Alagić, savjetnik Općinskog načelnika za pristup EU-fondovima je posjetila institucije i organizacije u Republici Sloveniji koje se bave područjem energetike i sistemom centralnog daljinskog grijanja. Zajedno sa g.Alićem, predsjednikom UO JP Toplana i g.Bašalićem, direktorom JP Toplana posjetili su Institut za daljinsku energiju, Velenje; Klaster daljinske energetike; Preduzetnički obrazovni centar MIC, Velenje; IPAK Velenje i Toplanu (spalionica otpada) Celje. Cilj posjete je bio pribavljanje informacija vezano za korištenje komunalnog otpada i biomase kao potencijalnih energetskih goriva za toplifikacioni sistem daljinskog grijanja. Radni tim radi na izradi Studije opravdanosti toplifikacije urbanih područja općine Tešanj (Tešanj, Jelah) i dobijene informacije, kao i ostvareni kontakti bit će u od velike pomoći u okončanju navedene Studije do kraja prve polovine 2013. godine. Predstavnici gore navedenih institucija u Republici Sloveniji su ponudili asistenciju i iskazali interes za zajedničkom saradnjom sa općinom Tešanj u narednom periodu.

 
Međunarodni turnir u golbalu
Ponedjaljak, 25 Mart 2013 12:26

U organizaciji USG Tešanj, a u sklopu manifestacije Tešanjsko proljeće održan je Međunarodni turnir u golbalu. Golbal je igra za slijepe i slabovidne osobe koja se igra sa zvučnom loptom. Na ovogodišnjem turniru učestvalo je šest ekipa iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Turnir je otvorio Općinski načelnik Suad Huskić, a zatvorio Suad Skopljak, potpredsjednik Saveza slijepih ZDK-a. U sklopu turnira, građani Tešnja mogli su pogledati i izložbu tiflotehničkih pomagala.

 
Prevencija i gašenje šumskih požara
Ponedjaljak, 25 Mart 2013 12:04

Pod pokroviteljstvom asocijacije Jadransko-Jonska incijativa od 20. do  22.03.2013. godine održan je seminar u Sežani, Republika Slovenija, pod nazivom Prevencija i gašenje šumskih požara u Jadransko-Jonskom regionu. Učešće u seminaru uzeli su svi predstavnici ove asocijacije. Predstavnik za Federaciju BiH je bio Hasan Ćeman, uposlenik Općine Tešanj

 

 
Ministarstvo za boračka pitanja ZDK: Spisak korisnika stipendija
Petak, 22 Mart 2013 13:48

Na oglasnoj ploči Općine Tešanj, oglasnim pločama boračkih udruženja, 22.3.2013. godine objavljen je Spisak dodjeljenih stipendija u studijskoj 2012/2013 godini putem Ministarstva za boračka pitanja ZDK.


Spisak možete pogledati na:  spisak odobrenih stipendija_2013.pdf


VD POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA
Nerminka Handžić, dipl. pravnik

 
Svjetski dan voda
Petak, 22 Mart 2013 12:30

Povodom 22. marta, Svjetskog dana voda danas je ispred zgrade Općine održana promocija tešanjskih voda. Organizatori su Općina Tešanj i proizvođači mineralnih voda sa područja općine Tešanj. Na ovaj način Općina Tešanj želi još jednom istaći važnost pitke vode, a sve u cilju dostizanja vizije Tešanj, sredina ekološke svijesti, čistoće i reda.

 
Poruka Općinskog načelnika u povodu Svjetskog dana voda
Petak, 22 Mart 2013 09:21

Obilježavanje Svjetskog dana voda inicijativa je koja je potaknuta na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992. godine.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN), proglasila je 22. mart kao Svjetski dan voda (World Water Day, WWD). Prema UN izvorima, nažalost, još uvijek milijardu ljudi ovisi o nesigurnim izvorima vode za piće. Stoga je, da bi se još više istaknulo značenje brige o vodi, razdoblje od 2005. do 2015. proglašeno desetljećem voda pod geslom "Voda za život". Ove godine se Svjetski dan voda obilježava pod sloganom "Gospodarenje otpadnim vodama".

Ovo je prilika da i mi na lokalnom nivou još više obratimo pažnju na značaj vode.OPĆINSKI NAČELNIK

mr.sc. Suad Huskić, profesor

 
«PočetakPregled51525354555657585960SljedećiKraj»

Stranica 56 od 354