Prijava
subota 21.4.2018
Događaji:
Pretraga

Novosti

Obavještavamo sve poljoprivrednike sa područja općine Tešanj da je Federalno ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu objavilo izmjene i dopune Pravilnika o novčanim poticajima poljoprivredi.

Izmjene i dopune se prije svega odnose na poticaj za mliječne krave u sistemu otkupa mlijeka, dopunu dokumentacije podnijetih zahtijeva za poticaj, rokove i dr.

Pravilnik možete pogledati ovdje ili se obratiti u službu za finanasije, privredu, komunalne i inspekcijske poslove, kontakt osoba Tamara Turkić.

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić dipl.ecc.

Na području općine Tešanj, u toku su radovi na nekoliko projekata, i to:

- Asfaltiranje dionice puta Sole-Zovke (MZ Piljužići),
- Vodovod Tepe-Hrvatinovići (u toku je gradnja pumpne stanice),
- Asfaltiranje ulice Nedžada Šaranovića (MZ Bukva),
- Radovi u ulici 1. mart u Tešnju (polaganje kamena),
-Temelji četiri školske sale (u toku je betoniranje u Jablanici),
-Polaganju cijevi na vodovodu Medakovo-Trepče (aktivni radovi u obje MZ).

 Završeni su radovi na čišćenju i uređenju dijela korita rijeke Radušice u MZ Rosulje, u dužini od 500 m. Radilo se na mašinskom uređenju korita, produbljivanju, proširivanju i čišćenju.

 

Navedene aktivnosti rađene su u cilju provođenja preventivnih mjera zaštite od poplava i zaštite od plavljenja, kako bi se poboljšao protok i očistila korita od nanosa šljunka, rastinja i dr. Ove preventvine mjere su rađene prema Ciljevima iz strateških dokumenata za 2016. godinu. Izvođač radova je bio Transkop d.o.o., Jelah, Tešanj.

 

 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

 

 

 

 

 

Općinski načelnik Suad Huskić i generalni direktor Elektroprenosa BiH Mato Žarić potpisali su ugovor u kupoprodaji zemljišta za izgradnju 110 kV trafostanice Jelah na lokalitetu Glinište. Odabir i usaglašavenje lokacije, te rješavanje imovinsko-pravnih poslova su bili preduslov za objavljivanje tendera za projektovanje i gradnju nove trafostanice. Vrijednost investicije je 6 miliona maraka, a realizacija se očekuje u narednih 18 mjeseci.


Općina Tešanj je jedan od najvećih potrošača industrijske struje (u odnosu na potrošnju za domaćiinstva) u FBiH. Realizacijom ovog projekata obezbjedit će se dovoljni kapaciteti električne energije za područje općine Tešanj za duži vremenski period, te obezbijediti antensko napajanje električnom energijom iz tri različita pravca. Inače, ovaj projekat je identifikovan kao posebno važan u Strategiji razvoja općine Tešanj.

 

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.