Prijava
subota 5.9.2015
Događaji:
Pretraga

NovostiPovodom općinskog praznika 4. aprila - Dana otpora općine Tešanj fašizmu, u petak, 4. aprila Općinski načelnik Suad Huskić sastao se sa učenicima srednjih škola sa područja općine Tešanj. Tokom ovog susreta razgovarano je o zajednici u kojoj živimo - prošosti, sadašnjosti i budućnosti.

U 16,30 sati Općinski načelnik i predsjedavajući Općinskog vijeća upriličili su prijem predstavnika pet boračkih udruženja (Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Zlatni ljiljani, Ratni vojni invalidi, Jedinstvena organizacija boraca i SUBNOR). Ovom prilikom razgovarano je o sjećanjima na odbranu tešanjskog kraja tokom agresije na BiH 1992-1995. godina.

Od 14,00 sati položeno je cvijeće na spomen obilježjima u svim mjesnim zajednicama, a u 17,45 sati cvijeće je položeno na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Tešnju. Cvijeće su položili predstavnici Općine (predsjedavajući Vijeća i Općinski načelnik), predstavnici boračkih organizacija. Prigodnim govorom o značaju 4. aprila govorio je predsjedavajući Općinskog vijeća Fuad Šišić.

U 18,00 sati u Velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje upriličena je promocija knjige Tešanjski odgovor. Knjiga sadrži trinaest tekstova čiji su autori Mirsad Ćeman, Esad Jašarević, Ismet Avdić, Nedžad Korajlić, Izudin Handžić, Husein Galijašević, Mujo Avdić, Sakib Kurtić, Fuad Šišić, Mirsad Abazović, Dželal Ibraković i Suad Huskić, te tri dokumenta. O knjizi su govorili profesori Sarajevskog univerziteta: dr. Dževad Hodžić, dr. Enver Kazaz i dr. Senadin Lavić.

U cilju unapređenja zaštite i očuvanja čovjekove okoline, na osnovu Plana uklanjanja divljih deponija, počela je realizacija prve faze, što bi trebalo doprinjeti boljoj ekološkoj slici cijele teritorije općine Tešanj.

Očišćene su divlje deponije na lokalitetima Jelah (Klaonice), Karadaglije i Koprivci (Oštro brdo, Grebnice i Nadušivice), Miljanovci-Lončari i N. Miljanovci, Raduša i Dolac (Vodovod i Bliza voda), Novi Miljanovci (Potok Lužanjka i Gajić) i Trepče (Trebačko brdo i Dedića potok).

 Čišćenje je vršeno uz prisustvo sekretara mjesnih zajednica od 28.3. do 01.4.2014., a postavljene su i oznake upozorenja na mjesta koja su očišćena.

 

Obavještavamo redovne studente sa područja općine Tešanj na višim i visokoškolskim ustanovama u BiH koji su korisnici općinske stipendije za akademsku 2013/14 godinu, da su uplaćene tri rate stipendija (za oktobar, novembar i decembar).

U povodu 4. aprila – Dana otpora općine Tešanj fašizmu upućujemo iskrene čestitke građanima općine Tešanj i ponosno podsjećamo na naš historijski kontinuitet u borbi za dobro, a protiv zla.

Sjećanje na 4. april nas prvo podsjeća na one koji su položili svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine braneći svoju domovinu, porodicu i naše vrijednosti. Stoga ih se sjećamo s tugom i ponosom, odajući priznanje njihovim porodicama na žrtvama koje su podnijeli. Priznanje odajemo svim učesnicima odbrane Bosne i Hercegovine kroz njenu historiju, a posebno živim braniocima u periodu 1941-1945 te 1992-1995.

Svi pokušaji da se izjednaći zločinac i žrtva neće proći, zločinac će uvijek ostati zločinac i uvijek će ostati na negativnoj strani historije, a Bosna i Hercegovina će opstati. Sve nedaće i njeni neprijatelji će jednog dana biti njena prošlost.

 

 

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA

Fuad Šišić, dipl.ing.maš.


OPĆINSKI NAČELNIK

 mr.sc. Suad Huskić, profesor