Prijava
petak 26.8.2016
Događaji:
Pretraga

Novosti

Obavještavamo redovne studente sa područja općine Tešanj koji su ispunili sve uslove Konkursa i koji se nalaze na Konačnoj listi za dodjelu općinskih stipendija za akademsku 2014/15. godinu, da će potpisivanje ugovora o stipendiranju biti upriličeno u subotu, 28.02.2015. godine, sa početkom u 9,00 sati, u velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj (kino sala).

Obaveza svakog studenta je da sa sobom ponese ličnu kartu i kopiju tekućeg računa otvorenog kod banke.

Molimo studente da planiraju vrijeme i obavezno prisustvuju potpisivanju ugovora.

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Azra Muslija, dipl. pravnik

 

Predstavnici Centra za razvoj odnosa sa BiH - Bigmev posjetili su Općinu Tešanj kako bi predstavili aktuelne projekte na kojima rade i mogućnosti saradnje tokom 2015. godine.

 

Ovom prilikom, razgovarano je o organizaciji poslovnih susreta BH i turskih privrednika, predstavljanju općine Tešanj kao lokacije za investiranje, te otvaranju saradnje sa drugim općinama i institucijama u Turskoj.

 

 

Općinski načelnik Suad Huskić sastao se sa direktorom Komunalnog preduzeća Park iz Sarajeva. Tokom današnjeg susreta, razgovarano je o donaciji modernih višenamjenskih parkovskih klupa, koje su vlastiti proizvod preduzeća Park. Ovom prilikom je potpisan Sporazum o donaciji, nakon čega će uslijediti i realizacija ovog projekta, te postavljanje klupa na području općine Tešanj.

 

Općinsko vijeće Tešanj, na svojoj 26. sjednici održanoj 29.01.2015 godine, donijelo je Zaključak kojim se oslobađaju obaveze kamate svi dužnici protiv kojih su pokrenuti sudski postupci, ukoliko izvrše svoje uplate do 31.05.2015 godine.

Općina Tešanj svake godine utvrđuje obavezu plaćanja naknade za :

- Naknada za korištenje građevinskog zemljišta (renta)

- Naknada za vatrogastvo

- Naknada za privremeno korištenje javnih površina

S tim uvezi, obavještavamo sve obveznike sa područja općine Tešanj koji nisu izmirili svoje obaveze plaćanja, a protiv kojih su pokrenuti sudski postupci za naplatu potraživanja, da će isti biti oslobođeni zateznih kamata po osnovu dugovanja, ukoliko svoje obaveze izmire do 31.05.2015 godine.

 

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić, dipl. ecc.

 

Predstavnici Instituta Yunus Emre Turska boravili su danas u radnoj posjeti Tešnju, te se sastali i sa Općinskim načelnikom Suadom Huskićem.

Predstavnici Instituta su ovom prilikom informisali Općinskog načelnika o projektu na kojem rade - u toku je priprema susreta učenika koji uče turski jezik. Susret će biti održan u Zenici tokom aprila, a učestvovat će i učenici iz Tešnja.

 

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.