Prijava
nedjelja 28.5.2017
Događaji:
Pretraga

Novosti

U subotu, 23. januara, u zgradi Općine Tešanj održana je obuka internih auditora po ISO 19011. Nakon teoretskog, uslijedio je i mnogo zanimljiviji dio – praktične vježbe na kojemu su polaznici samostalno uradili vježbu na tri odabrana procesa iz sistema kvaliteta Općine Tešanj.

Obuku je pohađalo 13 uposlenika Općine, od kojih su dva radnika stekli zvanje interni auditor, a 11 uposlenika je proširilo svoje znanje i vještine kao interni auditori.

Općina Tešanj je među prvim u BiH svoj sistem ovjerila 2002.godine certifikatom ISO 9001, te od 2012.godine postala je i nosilac certifikata ISO 14001:2004 i time potvrdila da aktivno radi na ostvarenju ciljeva iz Strategije.

Predavač je bio Šefket Turalić.

Općinski načelnik Suad Huskić primio je predsjednika HDZ-a Tešanj Antu Pešića, župnika Iliju Marinovića i zastupnika u Skupštini ZDK i Domu naroda Parlamenta FBiH, Ivu Tadića (HDZ).

Sastanku su prisustvovali i zastupnici u Parlamentu BiH Nikola Lovrinović i Šemsudin Mehmedović.

Ovom prilikom, razgovarano je o položaju Hrvata na području općine Tešanj, kao i o tome šta se može uraditi na poboljšanju njihovog statusa. Dogovoreni su prvi koraci.

U organizaciji Udruženja Centar za razvoj civilnog društva u BiH (CRCDBIH) iz Doboja, jučer je u sali za sastanke u Vatrogasnom domu Tešanj održana javna rasprava na temu "Rezultati obnove šteta od posljedica poplave koje su zadesile općinu Tešanj tokom 2014. godine-predstavljanje projekta mreža "BRANA". Javnoj raspravi je prisustvovao koordinator projekta "BRANA" iz CRCDBIH Esad Bećirović, sekretar Udruženja Emina Bećirović, Predsjedavajući Općinskog vijeća Senad N. Subašić, predstavnici Službe civilne zaštite i građani. Raspravi nisu prisustvovali predstavnici UNDP-a kako je bilo najavljeno. Tokom rasprave predstavljen je projekat mreža "BRANA, a pomoćnik Općinskog načelnika za civilnu zaštitu Općine Tešanj Mensur Saletović prezentovao je Izvještaj o procjenjenoj šteti od prirodne nesreće -poplava iz 2014. godine, kao i pregled finansijskih sredstava izdvojenih za pomoć u sanaciji šteta sa svih nivoa vlasti. Konstatovano je da je Općina Tešanj najviše svojim sredstvima učestvovala u pružanju pomoći u sanaciji nastalih šteta na stambenim objektima, te da je izostala pomoć od strane međunarodnih organizacija.

 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

Danas je u sali Općinskog vijeća Tešanj održana redovna edukacija administracije.

Predavač je bio Načelnik Policijske uprave IV Nijaz Klinčević, koji je ovom prilikom predstavio rad Policije.

Nakon predavanja, uslijedio je razgovor o konkretnim primjerima iz naše sredine.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je meteoalarm za područje Bosne i Hercegovine za dane 19. i 20.01.2016. godine od 00:00 do 23:59 sati kojim je zahvaćeno i područje općine Tešanj. U navedenom periodu najavljene su izrazito niske temperature.

Služba civilne zaštite upozorava stanovništvo da u ovakvim uslovima može doći do negativnog uticaja na zdravlje ljudi i prouzrokovanja štete na infrastrukturi i objektima.

U skladu sa tim Služba civilne zaštite izdaje preporuke koje možete pogledati ovdje

 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.