Prijava
petak 9.12.2016
Događaji:
Pretraga

Novosti

 

Načelnik općine Šoštanj (R. Slovenija) Darko Menih sa svojim saradnicima posjetio je danas općinu Tešanj i ovom prilikom se sastao sa Općinskim načelnikom Suadom Huskićem. Sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Općinskog vijeća, pomoćnici Općinskog načelnika i direktor Mješovite srednje škole Tešanj.

Tokom sastanka nastavljen je razgovor o mogućnostima saradnje dvije općine na projektima iz oblasti obrazovanja, privrede i kulture.

Dogovorene su konkretne aktivnosti - u narednom periodu bt će potpisan i Protokol o saradnji dvije općine, a sve u cilju zajedničke aplikacije i realizacije projekata Evropske unije.

 

 

U okviru realizacije strateških ciljeva, u Općini Tešanj je održana edukacija predstavnika udruženja građana. Radi se o udruženjima sa kojima je sklopljen ugovor o finansiranju projekata za 2015. godinu.

Ovom prilikom, predstavljene su obaveze koje svako udruženje treba ispuniti nakon potpisivanja ugovora i podnošenja izvještaja o realizaciji projekta, medijsko predstavljanje i informisanje građana o radu, kao i finansijsko poslovanje.

Predavanju je prisustvovalo 25 predstavnika udruženja građana, a teme su predstavili, osim uposlenika Općine Tešanj, i Ermin Šehić koji je kroz projekat Poslovne ideje mladih pokrenuo vlastiti biznis.

 

Programski savjet za obilježavanje općinskih praznika u 2015. godini, poziva vas da u svrhu pripreme manifestacije „Ljeto u Tešnju 2015“, u periodu od 18.06. do 03.07.2015. godine, dostavite prijedlog sadržaja koje vaša ustanova/udruženje planira pripremiti u sklopu ove manifestacije.

Ukoliko želite da neke od manifestacija koje organizujete budu u okviru zajedničkih manifestacija, potrebno je da, kao organizatori ili izvođači, iznesete i dostavite opis sadržaja koji planirate, vrijeme (datum, mjesto, termin i sl.) koje predlažete i finansijske aspekte (kao u priloženom obrascu).

Napominjemo da će se manifestacija „Ljeto u Tešnju 2015“ realizovati u periodu od 24.07.2015.do 20.09.2015.godine. i uključivat će obilježavanje “9. septembra”.

 

Obrazac za prijavu sadržaja možete preuzeti ovdje

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Azra Muslija, dipl. pravnik

 

Danas su u Kabinetu Općinskog načelnika, nakon provedene procedure javne nabavke, potpisani ugovori za prvi dio kapitalnih projekata za 2015. godinu.

 

Ugovore su potpisali Općinski načelnik Suad Huskić i predstavnici firmi AB trans d.o.o. Tešanj (za projekte u MZ Rosulje - Agići-Bajina glava, MZ Mrkotić - Žiže-Kukoljevac , MZ Tešanjka – Bedaci-Numera i MZ Vukovo - Banovci-Pašići), Dobojputevi d.o.o. Doboj Jug (za projekte u MZ Ljetinić - Plac-šljunkara i MZ Karadaglije – Ćatin greb, MZ Jelah – Izgradnja trotoara i bankina u Poslovnoj zoni Ciglana, MZ Piljužići – Sole-Zovke, MZ Kalošević – Most-Lete, MZ Jablanica – Čaglići i MZ Dobropolje-Mekiš - Aleksići-Mujezinovići) i Trans-kop d.o.o. Tešanj (za projekte u MZ Dž.Planje – Muharemovići i MZ Kalošević – Begova kuća).

 

Danas smo potpisali 13 ugovora za prvi dio kapitalnih projekata koji će biti finansirani iz našeg budžeta. U toku je ugovaranje i druge grupe projekata. Očekujem da će svi projekti biti uspješno realizovani do kraja građevinske sezone, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je oko 170 000 KM.

 

 

 

 U Kabinetu Općinskog načelnika upriličen je ispraćaj u penziju Općinskog pravobranioca Nedžade Agić.

Nedžada je u Općini Tešanj, prije obavljanja funkcije Općinskog pravobranioca radila kao pomoćnik Općinskog načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu.

Općinski načelnik se zahvalio na doprinosu koji je Nedžada Agić dala Općini Tešanj svojim radom i zaželio joj mnogo zdravlja i porodične sreće.

 

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.