Prijava
petak 21.7.2017
Događaji:
Pretraga

Novosti

Polaganjem cvijeća na mezar Muse Ćazima Ćatića u Tešnju počela je i ovogodišnja manifestacija Tešanjsko proljeće. Cvijeće su položili predsjednik Kulturnog udruženja Musa Ćazim Ćatić Odžak i učenici Gimnazije Tešanj.

Polaganju cvijeća su prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća, vijećnici, Općinski načelnik sa saradnicima, direktorica, profesori i učenici Gimnaziije Musa Ćazim Ćatić i građani Tešnja.

Nakon polaganja cvijeća, u Velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje održana je priredba Riznica naše mladosti, koju su pripremili učenici Gimnazije.

Manifestacija je zvanično otvorena Izložbom Mali formati Udruženja likovnih umjetnika BiHu Maloj sali Centra za kulturu i obrazovanje u 17,00 sati.

Tešanjsko proljeće nam dovodi ljude sa različitih prostora, donosi nam mnoge aktivnosti, te stoga pozivam sve sugrađane da proprate ovu manifestaciju i na taj način uveličaju pripremljene aktivnosti, istakao je Općinski načelnik Suad Huskić i proglasio manifestaciju Tešanjsko proljeće otvorenom.

Tešanjsko proljeće traje do 6. maja 2016. godine.

Direktor Međunarodnog sajma privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma – Dani trešnje Mostar, Salem Bubalo posjetio je općinu Tešanj i susreo se sa Općinskim načelnikom Suadom Huskićem.

Ovom prilikom, direktor Sajma je iskazao želju za nastavkom privredne, kulturne i druge saradnje Mostara i Tešnja, te prenio poziv Općinskom načelniku za učestvovanje na Sajmu Dani trešnje Mostar 2016.

Na prošlogodišnjem Sajmu, Tešanj su predstavili UG Sehara i JU Muzej Tešanj, a Općinski načelnik Suad Huskić, po kriterijima organizatora Sajma proglašen je Načelnikom godine 2015. - za postignute rezultate u razvoju lokalne zajednice.

 

Općinski načelnik Suad Huskić primio je direktora finansija i kontrolinga firme Mann+Hummel Njemačka Axel Schmidt-Ewig-a i direktora firme Mann+Hummel BA Mahmuta Galijaševića.

 

Ovom prilikom razgovarano je o poslovanju, aktuelnim projektima i planovima za dalji razvoj ove firme.

 

 

Svečanim postavljanjem prve pločice sa brojem 1 na zgradu Općine Tešanj, danas je počela implementacija projekta adresni registar, koji će se u naredna dva mjeseca provoditi na prostoru općine Tešanj.

Prošle sedmice, nakon provedenog postupka javne nabavke potpisan je ugovor sa izvođačem radova, firmom Eurovez. Vrijednost projekta, kojim je obuhvaćeno postavljanje oko 14 000 kućnih brojeva i naziva ulica, je 69 000 KM, a sredstva su obezbjedili Švedska fondacija CILAP i Općina Tešanj.

Naredni koraci su postavljanje adresnih brojeva na sve objekte u Tešnju, Jelahu i Tešanjci. Vrlo nam je važna saradnja građana općine Tešanj, te ovom prilikom želim naglasiti da u cijelom postupku nema nikavih troškova za građane, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Današnjem postavljanju prve pločice prisustvovali su i Anđa Zimić, direktor CILAP projekta i Mirsad Ljevaković, vlasnik firme Eurovez.

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.