Prijava
ponedjeljak 25.7.2016
Događaji:
Pretraga

Novosti

Općinski načelnik Suad Huskić sa saradnicima posjetio je danas dvije firme sa područja općine Tešanj – UNO u Kraševu i Glück Norm u Jelahu.

Tokom posjete ovim fimama, Načelnik je od vlasnika firme UNO (Turkeš Izudin) i firme Glück Norm (Galijašević Muharem) upoznao se sa trenutnim aktivnostima na kojima rade, razgovarao o nedavnim investicijama, daljim razvojnim planovima, proširivanju kapaciteta i novim zapošljavanjima.

Stalne posjete i kontakte sa privredom koristimo da se upoznamo i vidimo šta je to sa čime se naši privrednici susreću u svakodnevnom radu i da pokušamo pomoći ukoliko za to postoji potreba i mogućnost, kazao je Općinski načelni Suad Huskić.

U Općini Tešanj je dana 08.01.2015. godine održana redovna sjednica Tima za implementaciju projekta rekonstrukcija, dogradnja i modernizacija toplifikacionog sistema. U implementaciji projekta USAID/Sida GOLD pružiti će intenzivnu tehničku podršku u realizaciji putem modela ugovornog javno-privatnog partnerstva. Na današnjem sastanku kome su pored Općinskog načelnika prisustvovali predstavnik GOLD-a Šemsa Alić, Pomoćnik ministra u Ministarstvu za privredu Osman Buza, predstavnici "Toplana" dd Tešanj dir. Asim Bašalić i predsjednik Nadzornog odbora Almir Ljevaković te Muhamed Džihić i Haška Hundur  usaglašavan je koncept projekta rekonstrukcije, dogradnje i modernizacije toplifikacionog sistema sa pregledom glavnih aktivnosti u 2015. godini.

Danas je Općinski načelnik u Ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona potpisao ugovore iz sredstava za vodne naknade. Radi se o infrastrukturnim projektima vodovoda i kanalizacije:

1. slijedeća faza vodovoda Medakovo-Trepče

2. preostali dio rekonstrukcije vodovodne mreže u ulici Ali-paše Hećimovića

3. nova faza kanalizacije Šije

4. izgradnja vodovoda u Rošama

5. cjevovod na vodovodu u Oraš Planjama

6. izrada projektne dokumentacije za pumpnu stanicu u Džemilić Planjama

7. izgradnja bazena na vodovodu Tepe-Hrvatinovići

8. izgradnja dijela kanalizacije u Raduši – krak Mehuljići

Ukupna vrijednost projekata je oko 450.000 KM. Planirana realizacija projekata je odmah po sticanju povoljnih vremenskih prilika.

Očekujemo da će se realizacijom ovih projekata unaprijediti kvalitet vodosnabdjevanja na području općine Tešanj.

Blagdani su vrijeme i prigodna prilika za potvrđivanja lične i univerzalne dobrote i radosti kojom Božija objava oplemenjuje pojedinca i društvo i zgodna prilika za manifestiranje širine vjerničkog srca i topline ljudske riječi.

Stoga, upućujemo iskrenu čestitku svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti za blagdan rođenja Isaa/Isusa.

Nadamo se da će ovo blagdansko vrijeme za sve vjernike biti razdoblje velike duhovne radosti i sreće, uz želju da vjerski blagdani među našim vjernicima i narodima jačaju duh razumijevanja i poštovanja.

Neka vjerski blagdani srca ljudi ispune razumijevanjem i brigom jednih za druge, te da zajednički gradimo društvo slobode i jednakopravnosti za sve ljude i narode.

 

PREDSJEDAVAJUĆI OV

Senad N. Subašić, dipl. oec

 

OPĆINSKI NAČELNIK

mr.sc. Suad Huskić

Obavještavamo javnost da zbog državnog praznika - Nove godine općinske službe Općine Tešanj neće raditi u četvrtak i petak (1. i 2. januara 2015. godine).

Podkategorije

U italijanskom gradu Cadenabbia održava se kolokvij koji organizira fondacija Konrad Adenauer. Politički lideri i ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) razgovaraju o ekonomskim i socijalnim reformama neophodnim za poboljšanje života građana naše zemlji i za skori prijem Bosne i Hercegovine u EU.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju predstavio iskustva općine Tešanj u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, te ukazao na mogućnosti daljeg napretka Bosne i Hercegovine, ukazavši na važnost i ulogu lokalne samouprave u provođenju Reformske agende.

Prvog dana kolokvija raspravlja se o efektima nove njemačko – britanske inicijative, odnosno inicijative EU za BiH, o usvojenoj Reformskoj agendi, kao i o sadržaju političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u svjetlu

evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju njemačka fondacija "Konrad Adenauer", učestvuju predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njena dva zamjenika Mladen Bosić i Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegov zamjenik Bariša Čolak. Osim članova kolegija oba doma PSBiH, na skupu u Italiji učestvuju i poslanici i delegati oba doma PSBiH Senad Šepić, Ljilja Zovko i Martin Raguž.