Prijava
petak 30.1.2015
Pretraga

Novosti

Postupajući po Zaključku Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i Plana javne rasprave, Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Općina Tešanj organizuju Javnu raspravu o Nacrtu Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona.

Javna rasprava je planirana za 21.08.2013. godine (srijeda) sa početkom u 10:30 sati u sali Općinskog vijeća Tešanj.

Pozivaju se svi zainteresovani građani, organizacije i ustanove da iznesu svoje prijedloge i sugestije. Sve dodatne informacije možete preuzeti na stranici www.opcina-tesanj.ba, kontaktom na mail ili na telefon 650-426.

Nacrt Zakona možete pogledati na:

nacrt_zakon_izmjene_policijski_sluzbenici.pdf


POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Azra Muslija, dipl.pravnik

U petak, 16. augusta u Maloj sali centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju, zajedničkom izložbom tešanjskih likovnih umjetnika, otvorena je ovogodišnja manifestacija Ljeto u Tešnju.  Ovo je ujedno i 100-ta izložba koju je organizovao Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj.

Manifestaciju je otvorio Općinski načelnik Suad Huskić, a prigodnim govorom, prisutnim gostima su se obratili i Vojislav Vujanović, Hasan Mehinović i direktor Centra za kulturu i obrazovanje, Amir Brka.

Manifestacija Ljeto u Tešnju će trajati do subote,28. septembra.

Ministar za boračka pitanja ZDK Nedžad Lokmić posjetio je danas Općinu Tešanj i sastao se sa Općinskom načelnikom Suadom Huskićem.

Tokom sastanka, razgovarano je o pitanjima vezanim za boračko-invalidsku zaštitu, ali i obavezama ovog Ministarstva iz 2012. i 2013. godine prema korisnicima njihovih sredstava (dugovanje prema korisnicima sa područja općine Tešanj iznosi 257 000 KM).

Ovom prilikom, Ministar Nedžad Lokmić je kazao kako je prioritet u radu Ministarstva rješavanje već preuzetih obaveza.

Predstavnici kompanije AGSM iz Verone su ugostili predstavnike sedam općina iz cijele BiH (Tešanj, Teslić, Prnjavor, Petrovo, Maglaj, Doboj Jug i Žepče) sa ciljem uspostave zajedničke saradnje na projektima upravljanja otpadom i energetike. Općinu Tešanj je u okviru delegacije iz BiH predstavljao Doc.dr.Ismar Alagić. Kontakti ovih općina sa predstavnicima firme AGSM Verona traju već dva mjeseca i krunisani su definisanjem aktivnosti koje bi trebalo realizovati u narednom periodu, kako bi se opredijelio put kojim bi se kretala navedena saradnja.

Tokom boravka u Italiji članovi BH delegacije su posjetili firmu AGSM, upriličen je prijem kod gradonačelnika Verone g.Flavio Tosi-ja, a potom je obavljena posjeta centru za prikupljanje otpada u Veroni, kao i hidrocentrali i vjetro-parku kao primjerima uspješnih projekata realizovanih od strane firme AGSM. Doc.dr. Ismar Alagić je predstavio potencijale općine Tešanj za investicije u području prikupljanja i zbrinjavanja otpada, kao i projekte iz oblasti energetike sa posebnim težištem na centralni daljinski sistem toplifikacije urbanih područjja općine Tešanj.

Dogovoreno je da AGSM pristupi izradi Studije izvodljivosti koja bi ponudila odgovor na sva tehničo-ekonomska pitanja zajedničke saradnje sedam općina iz BiH i AGSM firme kao italijanskog partnera. Ovo je još jedan primjer međuopćinske saradnje u BiH, koji općina Tešanj podržava sa ciljem rješavanja zajedničkih potreba i populariazacije međunarodne saradnje kao oblika obezbjeđivanja finansijskih sredstva za kapitalne projekte izvan općinskog budžeta.

Danas će biti završeno asfaltiranje ulice Momana Topreka u Tešnju. Radi se o projektu sa liste kapitalnih za 2013. godinu, a koji je MZ Tešanj kandidovala kao prioritet zajedno sa projektom Joldići, što je usvojeno od strane Općinskog načelnika i Vijeća.

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbjeđena su iz općinskog budžeta i sredstava građana, čime će projekat biti realizovan u cjelosti.

Vrijednost radova je oko 23 000 KM, a izvođač je firma Rial-šred d.o.o. Doboj Istok.

Općinski načelnik sa saradnicima obišao je danas ovo gradilište.