Prijava
srijeda 18.10.2017
Događaji:
Pretraga

Ekovizija

Dana 28.12.2015. godine u prostorijama OŠ „1. MART“ Jelah održana je manifestacija u povodu šest godina projekta organiziranog sakupljanja, odvoza, otkupa i reciklaže PET ambalaže sa područja općine Tešanj. Prisutnim učenicima i mnogobrojnim gostima obratili su se zamjenik direktora OŠ „1. MART“ Jelah Jasmin Kurdić, predstavnik Udruženja „EKO MLADI“ Adnan Lihić, Predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić, Općinski načelnik Suad Huskić te predstavnici škola. Organizator manifestacije je Udruženje „EKO MLADI“ Jablanica-Tešanj, a generalni sponzor je Općina Tešanj. Najboljim školama uručene su nagrade i zahvalnice. U ime škola skupu se obratio Bećir Hodžić, direktor OŠ „Abdulvehab Ilhamija“ Kalošević.

U restoranu Ukus u Tešnju održana je manifestacija proglašenja najljepše uređenih dvorišta i bašta na području općine Tešanj za 2015 godinu. Ovaj projekat udruženje „EKO-MLADI“ Jablanica-Tešanj realizuje već šestu godinu zaredom uz finansijsku podršku Općine Tešanj. Ove godine ukupno je bilo 50 prijavljenih u 3 kategorije i to: Javne ustanove, Pravna i Fizička lica. Manifestaciji su prisustvovali Općinski načelnik Suad Huskić, Predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić, vlasnici dvorišta, predstavnici udruženja EKO-MLADI, predstavnici udruženja „Tragovi-Crni Vrh“, direktori osnovnih i srednjih škola, predstavvnici javnih ustanova i mjesnih zajednica.

 

U kategoriji Fizička lica, nagrađeni su:

  1. mjesto Mević Zurijeta (priznanje + 300 KM)

  2. mjesto dijele Mehičić Mirsada i Aida, Hadžan Selva (priznanje + 200 KM)

  3. mjesto dijele Čamdžić Satka i Karahodžić Šahza (priznanje + 150 KM)

Stimulativne nagrade i priznanja u kategoriji fizička lica dobili su:

-Ramić Rajfa (priznanje + 50 KM) iz Mrkotića

-Brka Nadira i Adem (priznanje + 50 KM) iz Dobropolja

-Srkalović Šahza (priznanje + 50 KM) iz Tešnja

-Deljkić Sabira (priznanje + 50 KM) sa Krndije

-Ramač Nada (priznanje + 50 KM) iz Jelaha

-Sabira Kondžić (priznanje + 50 KM) iz Jelaha

-Hadžan Šahza (priznanje + 50 KM) iz Medakova

 

U kategoriji Pravna lica, najbolji su:

1.Restoran PONIKVA Šije (priznanje)

2.F&F Jelah (priznanje)

3.NAPREDAK i str ADO (priznanje)

 

Kategorija Javne ustanove:

1.OŠ „Rešad Kadić“ Krndija (priznanje + 200 KM)

2.Džemat Novo Selo (priznanje + 150 KM)

3.OŠ „Džema Bijedić“ Miljanovci (priznanje + 100 KM)

 

Stimulativne nagrade i priznanja u kategoriji pravna lica dobili su:

- OŠ „Gazi Ferhad-beg“ Jablanica (priznanje + 50 KM)

- OŠ „ Mustafa Mulić“ Šije (priznanje + 50 KM)

- Gimnazija „Musa Ćazim Ćatić“ Tešanj (priznanje + 50 KM)

- Srednja Tehnička škola Tešanj (priznanje + 50 KM)

- Sportsko-rekreacioni centar Teš.anj (priznanje + 50 KM)

Povodom obilježavanja pet godina projekta organizovanog sakupljanja, odvoza, otkupa i reciklaže PET ambalaže sa područja općine Tešanj, u OŠ Rešad Kadić održana je prigodna manifestacija. Prisutnim učenicima i mnogobrojnim gostima obratili su se, u ime domaćina direktorica OŠ Rešad Kadić Berina Merdić, Općinski načelnik Suad Huskić, direktor JP RAD Mirsad Šaranović, projekt koordinator Komunalnog preduzeća ISTAÇ iz Istanbula Vahit Balahorli i predstavnik Udruženja EKO MLADI Adnan Lihić.

 

Sretan sam da već pet godina uspješno realiziramo ovaj projekat u koji je uključeno 7000 učenika i da smo sakupili 2,5 miliona PET boca. To pokazuje da smo svjesni važnosti ovog projekta i da volimo svoju sredinu. Vjerujem da ćemo i u narednim godinama vrlo uspješno nastaviti sa realizacijom ovog projekta, kazao je u svom obraćanju Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Ovom prilikom, najboljim školama koje su u dva navrata zauzimale prva tri mjesta (OŠ Huso Hodžić, OŠ 9. septembar, OŠ Gazi Ferhad-beg, OŠ Kulin ban i OŠ Rešad Kadić) uručene su zahvalnice i nagrade.

Učesnici u ovom projektu su učenici svih osnovnih i srednjih škola sa područja općine Tešanj, partner je Komunalno preduzeće RAD, uz podršku Općine Tešanj a koordinator je Udruženje EKO MLADI.

Danas je uspješno okončana aktivnost prikupljanja elektronskog i električnog otpada koja je organizirana 22. i 23. novembra u mjesnim zajednicama općine Tešanj.

U ovoj akciji prikupljeno je preko 120 raznih električnih i elektronskih aparata i pomagala koja više nisu u upotrebi, a danas je izvršeno i preuzimanje ovog otpada sa privremenih odlagališta u mjesnim zajednicama i njegovo privremeno zbrinjavanje na jednoj lokaciji, do preuzimanja od strane ovlaštene i certificirane firme.

Posebno ističemo veoma odgovoran odnos predstavnika mjesnih zajednica i građana u realizaciji ove akcije, koja nije zamišljena samo kao kampanja, već će se redovno odvijati i ubuduće.

Cilj je da naš okoliš spasimo od zagađenja ovom vrstom otpada i na taj način svjesnim djelovanjem stvaramo što zdraviju i sigurniju životnu sredinu.

I ovom prilikom zahvaljujemo svim građanima koji su prepoznali i podržali ciljeve ove akcije i svojim djelovanjem podržali viziju općine - Tešanj, sredina ekološke svijesti, čistoće i reda.

 

 

 

PREDSTAVNIK RUKOVODSTVA KVALITETE

Ferid Mustafić

Općina Tešanj početkom ove godine uspješno je provela akciju predaje i zbrinjavanja opasnog električnog i elektroničkog otpada u svom posjedu.

Shodno strateškim opredjeljenjima, s ciljem da naša sredina bude što čišća i zdravija, odlučili smo da pokrenemo i realiziramo zbrinjavanje električnog i elektroničkog otpada i u posjedu građana u njihovim mjesnim zajednicama, kako bismo im na ovaj način što više olakšali da na siguran način predaju i zbrinu predmete i materijale koji za njih i okolinu predstavljaju potencijalnu opasnost.

Obavještavamo građane da će se ova aktivnost u mjesnim zajednicama realizirati po planu i javnom pozivu u subotu - 22. novembra, i nedjelju – 23. novembra 2014. godine.

U svim mjesnim zajednicama na oglasnim mjestima istaknut je JAVNI POZIV GRAĐANIMA za besplatan odvoz i zbrinjavanje otpadnih električnih i elektroničkih uređaja i opreme sa vremenom i mjestom za preuzimanje ove vrste otpada za svaku mjesnu zajednicu pojedinačno, te nabrojanom vrstom otpada koji se može predati.

Zbog nepostojanja uvjeta da odgovarajuće preuzmu i zbrinu ovaj otpad u svojim mjesnim zajednicama

  • građani mjesne zajednice Tešanj svoj otpad mogu predati na privremenom odlagalištu u Mjesnoj zajednici Mekiš;

  • građani mjesne zajednice Bukva i Medakovo na privremenom odlagalištu u Mjesnoj zajednici Novo Selo;

  • građani mjesne zajednice Rosulje i mjesne zajednice Ljetinić na privremenom odlagalištu u starom Domu u Mjesnoj zajednici Jelah, a

  • građani mjesne zajednice Kraševo na privremenom odlagalištu u Mjesnoj zajednici Tešanjka

Na svim privremenim odlagalištima nalazit će se predstavnici mjesnih zajednica i isključivo njima ili ovlaštenim licima građani mogu predati otpad u svom posjedu.

 

 

 

PREDSTAVNIK RUKOVODSTVA

ZA KVALITET I OKOLIŠ

Ferid Mustafić