Prijava
Petak 3.4.2020
Događaji:
Pretraga

Dolaskom proljeća i topljenjem snijega povećava se rizik od pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) i mina, pa stoga Služba civilne zaštite Općine Tešanj, skreće pažnju na obavezu pravilnog i sigurnog ponašanja u takvim situacijama.

Kako je period proljetnih radova vrijeme učestalih pronalazaka eksplozivnih sredstava, iz Službe civilne zaštite posebno upozoravaju ugrožene skupine - poljoprivrednike, građevinske radnike, sakupljače i prerađivače sekundarnih sirovina, te lovce, planinare i izletnike da u slučaju pronalaska mina ili NUS-a isti ne diraju već da pronađeno sredstvo prijave Civilnoj zaštiti putem telefona broj 121,123 ili 032/650-157, te Policiji putem telefona broj 122.

Naročito je bitno da se mjesto gdje je sredstvo uočeno vidno obilježi, po mogućnosti fotografiše i zapamti lokacija kako bi se mogla pokazati nadležnom timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

Također, skrećemo pažnju onima koji svakodnevno vode aktivnosti van naseljenih mjesta i u prirodi, da se ne kreću područjima koja ne poznaju kako ne bi zalutali u minska polja.

Apelujemo na stanovništvo da vodi računa i poštuje postavljene oznake minske opasnosti kako ne bi ugrozili vlastitu sigurnost, jer nepoštivanje, uništavanje ili otuđivanje ovih oznaka za nekoga može biti kobno.

 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE