Prijava
Utorak 31.3.2020
Događaji:
Pretraga

Povodom općinskog praznika 9. septembra - Dana oslobođenja općine Tešanj od fašizma, Predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić, Općinski načelnik Suad Huskić i Pomoćnik Općinskog načelnika Sabahudin Omerbašić primili su učesnike NOB-a Hasana Maglića (rođen 1926. godine) i Ediba Mehinagića (rođen 1927. godine). Ovom prilikom razgovarano je o sjećanjima na period oslobođenja od okupatora 1944. godine.

Isti dan, upriličen je i tradicionalni prijem Općinskog načelnika kome su prisustvovali predstavnici javnog i političkog života Tešnja.

Povodom 9. septembra, položeno je i cvijeće na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima 1992-1995. godina, na bistu narodnog heroja Huse Hodžića i Partizanskom groblju u Tešnju, kao i na spomen obilježja u Jelahu i Tešanjci. Cvijeće su položili predstavnici Općine Tešanj, boračkih udruženja, članovi Odreda izviđača Crni vrh, te predstavnici DVD Tešanj 1905.

U sklopu obilježavanja 75-te godišnjice oslobođenja općine od fašizma održana je Međunarodna smotra folklora, a otvorena je i izložba pod nazivom Bosna i Hercegovina u Drugom svjetskom ratu. Osim toga, održana je i promocija knjige Marka Atille Hoarea Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu. Manifestacija obilježavanja općinskog praznika bit će završena uz Pjesničko veče Amira Brke u utorak, 10. septembra u 18 sati (prostorije Opće biblioteke Tešanj).