Prijava
Ponedjeljak 25.5.2020
Događaji:
Pretraga

Danas je u sali Općinskog vijeća Tešanj svečano potpisan Ugovor za izgradnju novog mosta na rijeci Usori u Jelahu (R 474). Ugovore su, u prisustvu Premijera ZDK i drugih zvanica, potpisati Direktor Kantonalne direkcije za ceste Refik Zeković i Općinski načelnik Suad Huskić sa odabranim izvođačem radova, predstavnikom firme Hering d.d. Mariom Bevandom.

Ukupna vrijednost projekta je 1.737.435,95 KM, dok je vrijednost današnjeg ugovora 1.324.355,95 KM.

Sretan sam da smo danas potpisali ugovor za novi most, jer postojeći most datira još iz 1949. godine. Općina Tešanj je vrlo aktivno sudjelovala, ali najveću zaslugu za ovaj projekat nosi Vlada ZDK, Ministarstvo i Direkcija. Općina Tešanj je od ukupnih sredstava potrebnih za realizaciju ovog projekta obezbjedila između 15 i 20% sredstva, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Dužina novog mosta će biti oko 69 metara nosivosti 60 tona. Most će biti građen sistemom armirane betonske konstrukcije i imat će dvije trake širine po 3 metra. Most će zadovoljiti sve kriterije koji se zahtijevaju po standardima i smjernicama EU, istakao je direktor Kantonalne direkcije za ceste Refik Zeković.

Rok za izvođenje radova je šest mjeseci.