Prijava
Nedjelja 29.3.2020
Događaji:
Pretraga

Posljednjih nekoliko sedmica u našem okruženju cjelokupna situacija u okruženju kod većine stanovništva dovodi do različitog ponašanja i različitog emocionalnog reagovanja. Jedan od razloga jeste pojava vijesti koje se vrlo brzo šire društvenim mrežama. Međutim, brzina i način širenja takvih vijesti u kojima ima dosta netačnih informacija ili puno lažnih vijesti mogu kod stanovništva  prouzročiti paniku i izazvati ozbiljne posljedice za mentalno zdravlje pojedinaca.  

Sve osobe koje su oboljele od korone ili se nalaze u kućnoj samoizolaciji ili su trenutno u psihičkoj krizi da za psihološku podršku mogu pozvati broj 062/149 529 (0-24). Ostali građani psihosocijalnu pomoć mogu dobiti putem e-mail računa: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Na službenoj stranici Općine Tešanj možete pronaći najčešća pitanja i odgovore vezana za COVID-19:

http://www.opcina-tesanj.ba/index.php/aktuelnosti/covid-19/18971-covid-19-najcesca-pitanja-i-odgovori-2

 

Iz Svjetske zdravstvene  organizacije (WHO ) upozoravaju kako pandemiju prati masovna “infodemija” – “preobilne informacije od kojih su neke istinite a neke ne – što otežava ljudima da pronađu pouzdane izvore i smjernice kada se ukaže potreba za njima”.

Svakodnevnno osjećamo anksioznost, koja se najčešće javlja zbog brige o tome šta bi se trebalo i moglo dogoditi. Misli poput „šta bi bilo, kad bi bilo“  „Šta ako se zarazim virusom?“, „Šta ako se neko od mojih bliskih osoba zarazi?“,Šta ako ova situacija potraje?“, potom na društvenim mrežama čitamo iskustva drugih ljudi iz različitih zemalja, razmjenjujemo mišljenja, tražimo neka rješenja. U tim situacijama zaboravimo misliti u ovom trenutku – ovdje i sada, u kojem je sve u redu i u kojem se još uvijek ništa loše nije desilo.

Ono što nam može pomoći da ne podlegnemo panici i anksioznosti kada tražimo odgovore na neka naša pitanja svakako jesu slijedeći koraci:

- Poželjno je da odaberemo nekoliko informativnih emisija u određenom dijelu dana (ujutro, tokom dana ili navečer) iz prostog razloga da se ne opterećujete sa prevelikim brojem informacija. U međuvremenu možete iskoristiti vrijeme da učinite nešto za sebe. Sada je vrijeme kada sebi možete priuštiti da odgledate film, pročitate neku knjigu ili slušate muziku.

- Veoma je bitno kada čitate neke informacije da su to informacije iz medija ili portala koji je provjeren.

- Želite li se dodatno informisati za neka pitanja, upute iste možete naći na zvaničnim stranicama relevantnih organizacija i institucija. Svjetska zdravstvena organizacija u BiH ima aktivnu FB stranicu na kojoj se mogu naći sve zvanične preporuke, upute i korisne informacije (https://www.facebook.com/WHOBIH ), korisne informacije s fokusom na zaštitu zdravlja djece objavljuje UNICEF BiH (https://www.facebook.com/UNICEFBiH/ ), a FB stranice imaju i Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva (https://www.facebook.com/Krizni-sto%C5%BEer%C5%A1tab-Federalnog-ministarstva-zdravstva-101954778106891/ ) te Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

- Poželjno bi bilo da ne prenosimo, ne dijelimo preko društvenih mreža sve informacije koje smo pročitali na nekom portalu ili čuli iz nekih izvora.